Coolturist, 9. - 10. svibnja

CoolTurist
,
CoolTurist
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 37 - 38 - 9. svibnja

U ovotjednoj specijal epizodi, Coolturist vam donosi ideje za vikend izlet po zagrebačkoj županiji i donosi duh nekih starijih vremena kad se na izlete kretalo u Fiću, s košarom punom namirnica s Dolca. U gastro minutama gost je bio uvijek zabavan Drele, koji je za gošću iz Kine pripremio nezaobilazan roštilj kad su u pitanju izleti u prirodu. Putujući od lokacije do lokacije, ekipa Coolturista pronašla je zanimljiva mjesta za piknike i zajedno s Fićom između Samobora i Zaprešića prešla Savu na staroj drvenoj skeli koja i danas redovno skraćuje put između ta dva grada. Rudnik Sv. Barbara, Etno kuća pod Okićem te Mlin i mlinarova iža samo su neke od posjećenih lokacija u ovotjednoj emisiji. Rudnik sveta Barbara jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Nalazi se u mjestu Rude, pet kilometara jugozapadno od Samobora. Nekada je kroz cijelo mjesto bila razvedena mreža rudarskih rovova, no danas je za posjetitelje obnovljeno 350 metara rovova umjetnim spajanjem rovova Sveto Trojstvo i Kokel. Svojevrsno zlatno doba rudnik u Rudama doživljava u 16. stoljeću kada je proizvodnja bakra bila dvostruko veća od cjelokupne proizvodnje bakra u Engleskoj i četverostruko veća od one u Norveškoj.

Festival sporta i rekreacije 'Homo si teć', najmasovnija je ulična utrka u Hrvatskoj koja godišnje okupi do 15 000 sudionika i velik broj posjetitelja, ove je godine održana 23. put. Coolturist donosi atmosferu s najaktivnijeg dana u Rijeci. 'Homo si teć' (Hajmo/Idemo svi trčati) uzrečica je koja nekome tko nije upoznat s osebujnim čakavskim dijalektom može zvučati potpuno nerazumljivo. Riječanima i primorcima, naravno, ne treba posebno objašnjavati što 'Homo si teć' znači. Kad je prije više od 20 godina odabrano upravo to ime za gradsku utrku, malo tko je razmišljao da će cijela manifestacija prerasti lokane okvire do te mjere da će se susresti s problemom jezične barijere. Ali to su slatke brige koje samo potvrđuju uspješnost ove manifestacije. Festival sporta i rekreacije 'Homo si teć' održava se bez prekida od 1998. godine i najveći je ulični sportski događaj u Hrvatskoj. 23. 'Homo si teć' počeo je 30. ožujka 2019., a završio u nedjelju 14. travnja 2019. najmasovnijom uličnom utrkom u Hrvatskoj u kojoj redovito sudjeluje više od 17 000 građana, rekreativaca, djece, studenata, profesionalnih atletičara i sportaša. Centar grada Rijeke tom prilikom se transformira u veliko igralište za jedinstveni sportsko-rekreativno-zabavni program te cijeli grad postaje zona slobodna od automobila i prometa, potpuno stavljena na raspolaganje trkačima.

1. sezona, epizoda 39 - 10. svibnja

U ovotjednoj epizodi Coolturist donosi zanimljivosti s najsunčanijeg hrvatskog otoka Hvara. Posjet i istraživanje otoka dodatno je obogatila 23. Uskršnja regata koja se ove godine opet održala na Hvaru. Uz atmosferu s regate, Coolturist je istražio skrivene turističke adute Hvara, kao što je ljetnikovac Hanibala Lucića te najstarije kazalište u Europi koje ove godine, obnovljeno u starom stilu, opet otvara vrata. Gdje je najbolji pogled na Hvar, koje tradicionalno hvarsko jelo oduševljava turiste i zašto je Hvar super destinacija i ove sezone, doznajte u Coolturistu, a u emisiji upoznajte i ekipu Britanca koji su došli proslaviti momačku večer na Hvar.

Ljetnikovac Hanibala Lucića skriveno je čarobno mjesto unutar starog grada Hvara, kao mala oaza za turiste koji žele znati više. Kustosi ljetnikovaca Hanibala Lucića posvećuju veliku pažnju svakom svom posjetitelju i na najbolji način ih upoznaju s njegovim životom i pokazuju sve što ih zanima unutar ljetnikovca. Sam ljetnikovac najpoznatiji je primjer suburbanog ljetnikovca grada Hvara. Smješten je uz antički put koji je od davnina povezivao Hvar i Stari Grad. Sagrađen je sredinom 16. st., a unutar ograđenog posjeda nalaze se dvije kuće i renesansni vrt. Istočna kuća služila je za boravak vlasnika, a zapadna je imala gospodarsku namjenu i služila je za smještaj sluga. U ljetnikovcu se danas nalazi Muzej hvarske baštine i Državni arhiv.

Emisiju 'CoolTurist' ne propustite pratiti vikendom na Doma TV-u!

 

 Tagovi