CoolTurist, 2. - 7. rujna

CoolTurist
,
CoolTurist
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 43 - 2. rujna

Coolturist otkriva što je najzanimljivije za turiste u Zagrebu kad ih grad ne počasti sunčanim vremenom. Otkrijte zašto je Muzej vlakića – Backo mini express mjesto s kojeg svi posjetitelji odlaze oduševljeni i fascinirani detaljima te zašto je jednako zabavno i velikima i malima. Iako se Backo mini express danas smatra najvećom maketom željeznice u jugoistočnoj Europi, ta maketa nije posebna samo zbog svoje veličine, već i zbog niza tehničkih inovacija koje su autorski rad kolega koji su postepeno ulazili u projektni tim i svojim znanjem doprinijeli daljnjem razvoju. Osim originalnog rješenja indukcijskog napajanja za cestovna vozila, tu svakako treba spomenuti i repliku skijališta na Sljemenu, kao jedinstvenu kreaciju u Europi. Najveća svjetska maketa u Hamburgu ima skijaše koji su zalijepljeni na podlogu, a na zagrebačkoj se maketi oni kreću. Nakon 6 godina rada, maketa Backo mini express danas obuhvaća otprilike 70 m² površine i na njoj se nalazi 150 lokomotiva i 1000 vagona, 1050 metara tračnica, 300 skretnica i križanja, 300 metara prometnica po kojima voze autići te 2500 detalja iz stvarnog života. Maketa se proteže na 8 nivoa, od 280 cm visine do -10 cm (budući da vlakovi voze i ispod razine poda i prolaze posjetiocima ispod nogu). Osim vlakova, po maketi voze i cestovna vozila poput automobila, kamiona i autobusa.

1. sezona, epizoda 44 - 3. rujna

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 45 - 4. rujna

 

Kad bi ga opisali ukratko, Marko Polo bio je trgovac koji je postao poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu. Vjeruje se da je rođen na otoku Korčuli, iako se mnogi s tim ne slažu, pa je to poslužilo kao inspiracija za epizodu Coolturista, posebno s obzirom na to da je gost ove emisije iz Italije. Godine 1298. Polo je sudjelovao u sukobu između mletačkih i genoveških brodova kraj Korčule, gdje je bio zarobljen. U zarobljeništvu je ispričao svoje doživljaje s putovanja prijatelju koji ih je zabilježio u djelu Knjiga svjetskih čudesa. Od 14. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za zemljopisne (geografske) karte Azije, a bogatstvo i egzotičnost opisanoga svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španjolske, Genove) da traže pomorske putove u zemlje Dalekog istoka. U tadašnju Europu donio je špagete, mirodije, začine, barut i sladoled. Do danas je za mnoge ostao najveći putnik svih vremena, kao i preteča svih putopisaca. Danas na korčuli uz njegovu rodnu kuću postoji i muzej, koji je posjetila ekipa Coolturista.

 

1. sezona, epizoda 1 - 5. rujna

Zagreb je prepun turističkih atrakcija, a da biste ih obišli baš sve u jednom danu, potrebno je poprilično vremena i energije. Riana, voditeljica emisije CoolTurist je zato isprobala popularni Segway, uz pomoć simpatičnog Brune koji je popularizirao ovaj način obilaska metropole.

1. sezona, epizoda 2 - 6. rujna

Bijeg iz gradske vreve i boravak na svježem zraku u Jastrebarskom doživjet ćemo na potpuno novoj razini – i to doslovno! Zahvaljujući paraglidingu, ovaj bajkoviti kraj možete upoznati iz zraka, točnije sa 1000 metara nadmorske visine i doživjeti adrenalinsku avanturu za pamćenje!
Brdoviti kraj Jastrebarskog možda nije idealan za obilazak biciklom, ali dosjetili su se Jaskanci kako doskočiti tome – u grad su stigli električni bicikli, kojima vožnja postaje lakša, ali i uzbudljivija!
Od kraja 19. stoljeća u pripremi hrane izmijenile su se okolnosti i tehnike, ali ekipa jaskanskih entuzijasta tradiciji ne dopušta da umre pa u idiličnom mlinu proizvodi brašno, baš kao u pričama iz nekih davnih dana! Godrijanov mlin na potoku Draga u Dragi Svetojanskoj izgrađen je krajem 19-og stoljeća, a obnovljen 2007. godine. Uz pomoć čiste izvorske vode i mlinskog kamena žitarice melje kao nekad, a stoji uz ''Mlinarevu ižu'' – izvornu mlinarevu kuću u kojoj je nekad stanovao mlinar s obitelji.

1. sezona, epizoda 3 - 7. rujna

Puno prije danas popularnih streljana, pucalo se u prirodi, i to kuburama, a upravo nas u Sv. Nedelji očekuje jedan pucački vremeplov! Ekipa zaljubljenika u kubure 2004. godine osnovala je kuburaško društvo Gromovnik, u kojem djeluju 24 pucača, a nastupaju češće i od nekih estradnih zvijezda! U Coolturistu će gledatelji vidjeti kako u Sv. Nedelji čuvaju taj stari običaj te zašto u ekipi više nemaju - nijednu ženu! Za dozu tradicije i mode u Sv. Nedelji možemo zahvaliti udruzi Kragulj, koja je od ogrlice zvane kraluš napravila pravi izvozni proizvod. Osim što je atraktivan, kraluš je početkom 19. stoljeća imao i svojevrsnu informativnu funkciju – okolini je davao do znanja je li žena slobodna ili nije! Gledatelji će u Coolturistu moći vidjeti kako je grupa entuzijasta od zaborava spasila jedan mali, ali vrijedni komad nakita! Za tvornicu električnih automobila na prvu nitko ne bi pomislio da je turistička meka. Ipak, tvornica Mate Rimca u svoje odaje na mjesečnoj bazi prima i do nekoliko stotina turista, čime je, zajedno sa svojim vlasnikom, izborila mjesto u turističkom pregledu Coolturista! Imati ovoliki pogon u Hrvatskoj zna biti poprilično zeznuto, ali Mate Rimac i dalje ne pomišlja na preseljenje - turisti će i dalje, kaže, zbog električnih automobila dolaziti baš u Sv. Nedelju!

Emisiju 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do subote u jutarnjem terminu na Doma TV-u!Tagovi