CoolTurist, 12. - 13. listopada

CoolTurist
,
CoolTurist
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 16 - 12. listopada

 Novi dvori u Zaprešiću idealna su lokacija za odmor, druženje, ali i povijesnu lekciju. Ban Josip Jelačić ovo je zdanje od Erdodyjevih kupio 1851., te ga u potpunosti preuredio - uredio podrum, perivoj i pročelje! Nije samo hrana u Zaprešiću dostojna plemića - i njihove sportske aktivnosti uglavnom su zabava za one nešto dubljeg džepa. Poznati hrvatski golfer Dražen Slamar uveo je ekipu Coolturista u čarobni svijet zelenih livada, palica i loptica. Zaprešić i okolica naveliko njeguju narodne običaje i čuvaju etnološko blago, a svoj doprinos daje i udruga Plemićka mladež. Raskošnim balskim haljinama, časničkim uniformama i plesovima podsjećaju nas na povijest i Jelačićeve dane. Prije više od dvadeset godina u Zaprešiću je osnovan Konjički klub Trajbar Team, a zbog raskošnog zelenila, osim aktivnih članova natjecatelja ovdje obožavaju boraviti i ljubitelji prirode. Što sve turistima nudi ova oaza mira, otkrila je trenerica Lara Cigić.

1. sezona, epizoda 17 - 13. listopada

 U ovotjednom Coolturistu prisjetit ćemo se brojnih ljetnih avantura. Ovoga ljeta ekipa Coolturista posjetila je Dubrovačke zidine koje je samo lani posjetilo milijun i 200 tisuća ljudi. Riječ je o legendarnim dubrovačkim zidinama, kojima se turisti iz čitavog svijeta dive, ali i postavljaju neka prilično čudna i zabavna pitanja! To je nesumnjivo najpoznatija slika Dubrovnika – 1940 metara zida i milijuni ljudi spremni na gužvu ili napor samo da bi se tamo fotografirali ovdje. Zidine donose zaradu, ali i nevjerojatne priče, i to uglavnom turista koji na njih hodočaste iz udaljenih dijelova svijeta. Kamenicu nazivaju kraljicom svih školjaka, a u Malostonskom zaljevu uzgaja se još od razdoblja rimske vladavine na ovim prostorima. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16. stoljeća, a turisti sve to i još više mogu doznati u zabavnoj, ali i poučnoj turneji! Kamenice su, kažu u Stonu, prilično ozbiljan posao – i ako ih uzgajate, ali ako ih samo jedete. Zato i u uživanju treba biti umjeren i oprezan. Najzrelije i najukusnije su u ožujku, i to za blagdan Sv. Josipa, kad se u restoranima Stona i Malog Stona organizira i gastro manifestacija - fešta od kamenica!

 

Emisiju 'CoolTurist' pratite vikednom u noćnom terminu na Doma TV-u!Tagovi