Zdravlje na kvadrat, 9. - 15. travnja

img placeholder
,
hr_HR

Jedinstvena savjetodavna emisija "Zdravlje na kvadrat" donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekata življenja.

38. ep. - 9. travnja

Zakaže li bubreg, slijedi dijaliza, a u najgorem slučaju transplantacija. Kako prepoznati simptome da bi se uspješno liječili? Svatko tko je ikada obolio od ozbiljne upale bubrega zna cijeniti savjete starijih da bi ih trebali bolje čuvati. Kada bol paralizira tijelo i nađete se na stolcu za pregled, upala je već ozbiljno zahvatila vaš organizam. U 'Zdravlju na kvadrat' govorit će se o ranom otkrivanju oboljenja bubrega koje je ključno za uspješno liječenje.
Anksioznost možemo opisati kao osjećaj straha koji se javlja u trenucima opasnosti, nelagode i nepoželjne situacije. Kada je taj osjećaj prisutan u svim životnim situacijama, i kad traje dulje od šest mjeseci, govorimo o anksioznosti kao psihičkom poremećaju koji se može i treba liječiti. Kako? 'Zdravlje na kvadrat' donosi odgovore.
Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' gledateljima će ovaj tjedan otkriti više o simptomima bolesti desni i mogućnostima njihova liječenja.
Crvuljak ili slijepo crijevo smatra se "nepotrebnim" jer, kako liječnici kažu, u današnjoj ljudskoj vrsti on nema nikakvu funkciju u razgradnji i eliminaciji ostatka probavljene hrane. Ipak, crvuljak se nalazi u organizmu i ponekad zna biti jako problematičan. Sumnjate li na upalu slijepoga crijeva pogledajte ovotjednu epizodu 'Zdravlja na kvadrat'.
Danas ni ne sumnjamo da kožu moramo štititi od sunca, no jednako je važna i svijest o zaštiti očiju. Osnovna uloga dobrih sunčanih naočala upravo je zaštitna. Kako znati koje naočale odabrati, gledatelji mogu doznati u emisiji 'Zdravlje na kvadrat'.
Ciste na jajnicima vrlo su česta pojava. Kako to izgleda kada ciste na jajnicima ipak počnu raditi probleme i kako ih se liječi, istražili su novinari emisije.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' govorit će o bolestima kralježnice.

39. ep. - 10. travnja

Statistika kaže da u svijetu od šećerne bolesti boluje 415 milijuna osoba. Od tog broja u Hrvatskoj je oboljelih blizu 500 tisuća. Za svakog od njih izuzetno je važna samokontrola razine šećera u krvi. 'Zdravlje na kvadrat' donosi nastavak priče o liječenju dijabetesa.
Neugodne i često bolne ranice u ustima nazivamo afte. Mogu se pojaviti kod svakoga, nešto su češće među ženskom populacijom, a najčešće u tinejdžerskoj dobi. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' istražili su zašto se afte pojavljuju i jesu li one pokazatelj nekih ozbiljnih zdravstvenih problema.
Doručak je najvažniji obrok u danu. Ne treba ga nikako preskakati, a svi dosadašnji rezultati istraživanja o važnosti doručka su neupitni. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o tome što bismo, zapravo, trebali doručkovati.
Krv u urinu, takozvana hematurija, obično nije razlog za veliku brigu. Često prođe spontano i bez liječničke intervencije. Međutim, iako je sama po sebi relativno bezopasna, hematurija se javlja kao simptom velikog broja stanja. Kojih, gledatelji mogu doznati u 'Zdravlju na kvadrat'.
U Hrvatskoj se provode programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Prevencija je iznimno važna, a s njom se mogu spriječiti i neke zloćudne bolesti. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o prevenciji karcinoma.
O aknama ili tzv. prištićima govorilo se u najranijem periodu pisane povijesti. U starom je Egiptu zabilježeno da je nekoliko faraona patilo zbog akni. Njihovo liječenje ima dugu povijest. Zašto se akne javljaju, istraživali su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
U redovitoj rubrici 'Vi pitate', ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' potražila je odgovor na pitanje o radu srca i istražila kako sačuvati njegovo zdravlje tijekom ljetnih vrućina!

40. ep. - 11. travnja

Hemoroidi su vrlo česti kod oba spola. Od njih u Hrvatskoj pati polovica populacije u dobi iznad 50 godina. Ono što ljude najčešće primora da potraže liječničku pomoć jest pojava krvarenja koju shvate kao alarmantno upozorenje. Postoje različite metode liječenja, a o njima će biti riječi u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Stres inkontinencija najčešći je oblik inkontinencije kojeg u prosjeku ima 10% stanovništva u modernom društvu. Radi se o blagom bijegu urina, od par kapi do manje količine urina. Važno je znati da rješenje za ovaj problem postoji, a odgovore gledatelji imaju priliku doznati u 'Zdravlju na kvadrat'.
Kako biste doznali krvnu grupu, jedna od opcija je da kod liječnika opće prakse dobijete uputnicu za taj postupak, a druga je dobrovoljno darivanje krvi, prilikom kojega će vam odrediti krvnu grupu. Je li važno znati koja smo krvna grupa, istražila je novinarka 'Zdravlja na kvadrat' Petra Urban.
Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi glavni su neprijatelji naše jetre koja u tijelu ima funkciju filtra koji čisti organizam od štetnih sastojaka. Ako je ne pazimo može doći i do najgorega – karcinoma jetre. Kako se bolest liječi, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Mnogi trenutačno provode dosta vremena na suncu, no pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama postoji rizik od razvoja melanoma. U posljednjih nekoliko godina sve više raste broj oboljelih baš od tog tumora. Priču za 'Zdravlje na kvadrat' donosi novinarka emisije Vida Peterlik.
Vrijeme je godišnjih odmora, radnicima omiljenog razdoblja godine. Da se za vrijeme, pa i poslije godišnjeg osjećamo opuštenije i da imamo više energije i volje, svi znamo. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' istražila je treba li godišnji odmor biti pasivan ili aktivan te koje sve zdravstvene koristi naš organizam ima od godišnjeg odmora.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije govorit će o ozljedama na godišnjem odmoru.

41. ep. - 12. travnja

Kako stati na kraj znojenju? Pretjerano znojenje problem je s kojim se susreće većina ljudi, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada su temperature vrlo visoke. 'Zdravlje na kvadrat' stoga gledateljima donosi savjete koji mogu pomoći i ublažiti znojenje.
Novost s kojom se žene sve češće susreću jest menstrualna čašica. Pomagalo je to kod menstruacije koje se pojavilo na svjetskom tržištu. No mnoge žene, kod nas, čašicu rijetko ili uopće ne koriste. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' istražili su zašto je to tako.
Promjene u menstrualnom ciklusu nisu neobična pojava, a mogu je uzrokovati brojni faktori. Koji su razlozi kašnjenja menstruacije istražila je novinarka 'Zdravlja na kvadrat' Vida Peterlik.
Oko polovice ljudi koji razviju trombozu nisu ni svjesni svojeg stanja, ali nastanak ugruška nije teško prepoznati. Više o ovom stanju gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Roditelji su često u nedoumici – je li bolje koristiti jednokratne ili platnene pelene koje se mogu više puta prati? 'Zdravlje na kvadrat' pomaže roditeljima i donosi odgovore.
Dentalni implantati i all-on-4 metoda novost su u dentalnoj medicini. Tko je idealan kandidat za ovu metodu, kako se radi i mogu li pacijenti ovom metodom doživotno riješiti problem svojeg zubala, gledatelji mogu otkriti u ovotjednoj epizodi 'Zdravlja na kvadrat'.
U rubrici 'Vi pitate', ekipa emisije donosi priču o bolestima putovanja.

47. ep. - 13. travnja

Povraćanje je nagon prisilnog izbacivanja sadržaja želuca, hrane ili alkohola. Može se dogoditi jednom zbog određene hrane koja nije „sjela“, a učestalo povraćanje može dovesti do dehidracije i kroničnih stanja ako se ne liječi. Često povraćanje simptom je drugih stanja i bolesti. Kojih, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Za oči se kaže da su naši prozori u svijet. Kroz njih u najvećoj mjeri doživljavamo svijet oko sebe i stoga je jasno kako je izrazito važno voditi brigu o njihovu zdravlju. Što su katarakta, glaukom, mrena i ciste na vjeđama, gledatelji mogu pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire oko 17 milijuna osoba. Nažalost, upravo su bolesti krvožilnog sustava glavni uzrok smrti u našoj zemlji. Kako na vrijeme prepoznati i posumnjati na simptome srčanog udara istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Sredinom 15. stoljeća u Europi je izbila epidemija dotad nepoznate bolesti, sifilisa. Epidemije sifilisa kroz povijest su odnijele mnoge živote sve do sredine 20. stoljeća i otkrića penicilina. I pokraj toga diljem svijeta od ove opake bolesti boluje 12 milijuna ljudi. Zašto i tko su rizične skupine, otkriva ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.
Bilo da se događa odjednom ili duže vrijeme, s menopauzom se sve žene susreću tijekom života. Dvije stvari na koje se skoro svaka žena žali su naleti topline i noćno znojenje. Američko društvo za menopauzu ističe kako kod nekih žena ona može trajati i do 10 godina. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču kako se nositi s tim.
Kamere 'Zdravlja na kvadrat' snimile su operaciju postavljanja dentalnih implantata u usnu šupljinu. Kako to izgleda, je li bolno i kako se pacijent osjeća nakon operacije, za ovotjedno izdanje emisije ispričat će žena koja je na dentalnom stolcu provela 45 minuta i prošla ugradnju implantata.
Zatvor je uobičajen i neugodan problem koji se lako može riješiti pravilnim odabirom namirnica. No ako uključite u dnevni meni namirnice koje potiču probavu, odlučili ste se na učinkovitu alternativu. U rubrici 'Vi pitate' novinari emisije 'Zdravlje na kvadrat' donose popis namirnica koje mogu olakšati probavu.

48. ep. - 14. travnja

Smrznuto rame sindrom je kod kojeg se javlja zakočenost i bol u ramenu. Postupno dolazi do ograničene pokretljivosti ramena, što značajno otežava svakodnevne aktivnosti. Sindrom smrznutog ramena razvija se kroz tri faze. Koje? Gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Pomagala za hod namijenjena su svima onima koji osjećaju nestabilnost, umor i koji otežano hodaju, kao i onima koji trebaju oslonac i podršku pri hodanju. Koja pomagala postoje i kako se koriste, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Osjećaj začepljenosti u jednom, ili oba uha, svi ponekad osjetimo nakon dugotrajnog plivanja ili kupanja, a posebice nakon ronjenja. Događa se to i tijekom vožnje zrakoplovom ili automobilom, kod promjene nadmorske visine. Osobe koje pate od jakih alergija češće mogu osjetiti začepljenost u ušima. Kako si pomoći u takvim situacijama? Priču donosi 'Zdravlje na kvadrat'.
Klinika u kojoj unatoč lošim prostornim uvjetima doktori ne pomišljaju na odlazak i balerina kojoj je dijagnosticirana bolest zbog koje su joj mnogi predviđali kraj karijere junaci su reportaže u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'. O čemu je riječ gledatelji mogu pogledati u ovotjednoj emisiji.
Kakav je osjećaj kada nokat uraste u meso? Javlja se bol, crvenilo, oteklina, ali ponekad i infekcija. Urasli nokat je često stanje i obično se riječ o nožnome palcu. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' otkrivaju glavne uzroke ovog zdravstvenog problema.
Svaka osoba ima svoj plan prehrane i svaka osoba misli da je baš taj plan za nju najbolji. No što je zapravo pravilna prehrana? Što kažu stručnjaci, donosi ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.
U ovotjednoj rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije bavi se pitanjem s kojim se nažalost sve više ljudi susreće: Kako reagirati i kako razgovarati s osobom kada nam priopći da ima neku malignu bolest?


49. ep. - 15. travnja

U Hrvatskoj od raka testisa godišnje oboli oko 200 osoba. U ovotjednoj emisiji gledatelji 'Zdravlja na kvadrat' imat će priliku upoznati Ivana koji je pobijedio rak testisa. Ivan će za ovotjedno izdanje emisije ispričati kroz što je sve prolazio, kako se osjećao i izliječio od ove opake bolesti.
Proširene vene vrlo su raširen zdravstveni problem. Tegobe s njima ima svaka treća žena, a ni muškarci nisu imuni. Kako ih prepoznati, a kasnije i liječiti, te koje su najnovije metode liječenja, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Budući da je za mališane počela nova školska i vrtićka godina, krenulo je i razdoblje dječjih zaraznih bolesti. Najčešća takva bolest upravo su vodene kozice, ili kako ih u narodu nazivamo, 'varičele'. Kako se prenose i liječe, gledatelji mogu doznati u ovotjednoj emisiji.
Što je to obvezno, a što dopunsko zdravstveno osiguranje te zašto ga je dobro imati? Mnogi se i dalje ne snalaze u tome što im određena polica donosi i koje troškove pokriva, pa su novinari 'Zdravlja na kvadrat' potražili odgovore.
Statistike kažu kako je u svijetu hepatitisom zaraženo oko 600 milijuna ljudi. Najveći problem predstavljaju hepatitis B i C. Dijagnozu je ponekad jako teško uspostaviti jer su simptomi skriveni. Kako se zaštiti i liječiti od ove bolesti, donosi 'Zdravlje na kvadrat'.
Sportske ozljede, kao i one kod rekreativaca, učestale su i dijele se na akutne i kronične. Kod takvih ozljeda pomažu bandaže za rasterećenje koje je potrebno nositi dok se zglob ne vrati u svoju punu funkciju. Što su to bandaže, kada je preporučeno nositi ih i kako izgledaju, gledatelji mogu pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
U rubrici 'Vi pitate', ekipa emisije donosi odgovore na neugodna pitanja o porodu koja se žene ponekad srame pitati.

Epizode emisije 'Zdravlje na kvadrat' ne propustite pratiti od ponedjeljka do nedjelje na Domi TV.
 Tagovi