.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Zdravlje na kvadrat, 8. - 12. siječnja

img placeholder
,
hr_HR

Jedinstvena savjetodavna emisija "Zdravlje na kvadrat" donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekata življenja.

35. ep. - 8. siječnja

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je sve popularniji trend estetskih dorada intimnog područja. Zašto se i žene i muškarci odlučuju podvrgnuti ovim zahvatima. Što time dobivaju, gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Alois Alzheimer, njemački psihijatar i neurolog, prvi je puta prije sto godina opisao bolesnicu čija je bolest kasnije ponijela njegovo ime. Alzheimerova bolest i danas plijeni pažnju, kako stručnjaka tako i laika. Postoji li objašnjenje zašto neki ljudi zaboravljaju i postaju dementni?
U ovotjednoj emisiji nastavlja se priča o proširenim venama. Već znamo da one nisu samo estetski problem, nego i da ugrožavaju zdravlje. Kojim ih metodama liječiti, gledatelji mogu doznati u 'Zdravlju na kvadrat'.
Riječka specijalna bolnica Medico dobila je međunarodnu akreditaciju AACI, odnosno certifikat kliničke izvrsnosti. To je priznanje prvi put dodijeljeno jednoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi. Što to točno podrazumijeva i što to znači za hrvatsko zdravstvo, otkriva ekipa 'Zdravlja na kvadrat'!
Dnevna bolnica za liječenje sve češće ovisnosti o Internetu, video-igricama i kockanju, u kojoj se oboljeli ne hospitaliziraju već tijekom dana prolaze kroz programe stručnog tima, otvorena je u psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan u Zagrebu. Ondje je bila novinarka 'Zdravlja na kvadrat' Petra Urban, koja donosi priču za ovotjedno izdanje emisije. O mineralnoj vodi može se svašta pročitati ili čuti - od toga da je ljekovita, pa do toga da nije ni približno dobra kao obična voda. Što stručnjaci kažu o mineralnoj vodi? U istraživanje se upustio i mineralne vode napio novinar 'Zdravlja na kvadrat' Toni Damjanić.
Epitet najvišeg naroda svijeta pripada našim susjedima iz Bosne i Hercegovine. Ni Hrvati nisu loši, iako su mnogi muškarci, ali i žene, nezadovoljni svojom visinom. Danas u svijetu postoje čak i klinike koje obećavaju rast, a Internet je prepun savjeta za vježbanje kako bi se u odrasloj dobi dobili dodatni centimetri. U rubrici 'Vi pitate' voditeljica i novinarka 'Zdravlja na kvadrat' Anja Alavanja Romac istražila je može li se narasti poslije puberteta.

36. ep. - 9. siječnja

U Hrvatskoj od anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja boluje više od 40 tisuća osoba. Poremećen odnos prema hrani sve je češća pojava kod mladih, a dob oboljelih od anoreksije, bulimije i drugih poremećaja hranjenja sve je niža. Tako su zabilježeni slučajevi oboljelih petogodišnjakinja, a uz djevojke, sve je više i oboljelih mladića. Važno je poremećaje hranjenja otkriti na vrijeme. 'Zdravlje na kvadrat' donosi nekoliko savjeta.
Kako izdržati vrućine bez klima uređaja? Nekada su oni bili luksuz, a danas su najnormalniji dio naših života. Međutim, naglo i dugotrajno izlaganje klima uređajima ima svoje nedostatke. Koji su oni te kako boravak u rashlađenoj prostoriji utječe na naše zdravlje, gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Znate li da se jačina boli mjeri bodovnom skalom od 1 do 10? Zubobolja bi tako imala ocjenu 7. Najčešći se intenzitet boli kreće između 4, 5, ili 6. Je li to dovoljna jačina boli da se potraži pomoć liječnika istražio je novinar 'Zdravlja na kvadrat' Toni Damjanić.
Limfni sustav ključan je za održavanje tijela zdravim. Kada nam limfna cirkulacija ne radi kako treba, nastaju brojni problemi, zdravstveni i estetski. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' donosi odgovor na pitanje kako to prevenirati ili liječiti.
Suha koža česta je pojava i mnogi je zbog toga ignoriraju ili shvaćaju olako. Upravo zbog nebrige može doći do ozbiljnijih dermatoloških problema. Ponekad suhoća može biti i znak nekih bolesti poput dijabetesa. Priču za 'Zdravlje na kvadrat' donosi novinarka emisije Petra Urban.
U Maroku, od davnina, drvo Argana je drvo života, što za čovjeka, što za životinje. U Europi ljekovitost i dobrobit ulja od Argana koristi se tek od 16. stoljeća. 'Zdravlje na kvadrat' ovoga tjedna ima priču o čudesnim svojstvima Arganova ulja!
U ovotjednoj rubrici 'Vi pitate', voditeljica 'Zdravlja na kvadrat' Anja Alavanja Romac istražila je u čemu je razlika između osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

37. ep. - 10. siječnja

Poražavajući podatak je porast broja oboljelih od dijabetesa u Hrvatskoj, ali i činjenica da se najčešći tip šećerne bolesti, TIP 2, sada sve više javlja u mlađoj životnoj dobi. U 'Zdravlju na kvadrat' ekipa emisije govorit će o šećernoj bolesti, jednoj od najraširenijih kroničnih bolesti današnjice, i dati odgovor na pitanje zašto je potrebno napraviti samokontrolu vrijednosti glukoze u krvi.
Krajnici su male nakupine tkiva na stražnjoj strani usta, u ždrijelu. Dio su imunološkog sustava i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' pitali su liječnika koje zdravstvene probleme mogu uzrokovati krajnici i kako ih liječiti.
Što je artroskopija, kome je namijenjena i kad je obaviti? Kako izliječiti ostale ortopedske tegobe i riješiti se omraženih čukljeva? Odgovore donosi ovotjedno izdanje emisije 'Zdravlje na kvadrat'.
'Zdravlje na kvadrat' donosi i priču o najnovijim trendovima u dentalnoj medicini. Što je to All-on-4 metoda te čemu služi tzv. "rajski plin" i je li bol kod stomatologa stvarno svedena na minimum, gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednoj epizodi emisije.
Ukoliko započnemo dan sa svježe iscijeđenim sokom, tijelo će nam dobiti energiju te izbacit toksine. Novinari emisije gledateljima će pokazati kako na jednostavan način iskoristiti svježe voće i povrće te napraviti svježi sok. Brojne poznate osobe, manekenke, blogerice i glumice okupile su se na druženju portala Zadovoljna.hr, i to s jednim ciljem – doći do rješenja kako biti zadovoljna iznutra i izvana! Ondje je bila i ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.  U rubrici 'Vi pitate' ekipa 'Zdravlja na kvadrat' govorit će o kućnoj njezi.

38. ep. - 11. siječnja

Zakaže li bubreg, slijedi dijaliza, a u najgorem slučaju transplantacija. Kako prepoznati simptome da bi se uspješno liječili? Svatko tko je ikada obolio od ozbiljne upale bubrega zna cijeniti savjete starijih da bi ih trebali bolje čuvati. Kada bol paralizira tijelo i nađete se na stolcu za pregled, upala je već ozbiljno zahvatila vaš organizam. U 'Zdravlju na kvadrat' govorit će se o ranom otkrivanju oboljenja bubrega koje je ključno za uspješno liječenje.
Anksioznost možemo opisati kao osjećaj straha koji se javlja u trenucima opasnosti, nelagode i nepoželjne situacije. Kada je taj osjećaj prisutan u svim životnim situacijama, i kad traje dulje od šest mjeseci, govorimo o anksioznosti kao psihičkom poremećaju koji se može i treba liječiti. Kako? 'Zdravlje na kvadrat' donosi odgovore.
Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' gledateljima će ovaj tjedan otkriti više o simptomima bolesti desni i mogućnostima njihova liječenja.
Crvuljak ili slijepo crijevo smatra se "nepotrebnim" jer, kako liječnici kažu, u današnjoj ljudskoj vrsti on nema nikakvu funkciju u razgradnji i eliminaciji ostatka probavljene hrane. Ipak, crvuljak se nalazi u organizmu i ponekad zna biti jako problematičan. Sumnjate li na upalu slijepoga crijeva pogledajte ovotjednu epizodu 'Zdravlja na kvadrat'.
Danas ni ne sumnjamo da kožu moramo štititi od sunca, no jednako je važna i svijest o zaštiti očiju. Osnovna uloga dobrih sunčanih naočala upravo je zaštitna. Kako znati koje naočale odabrati, gledatelji mogu doznati u emisiji 'Zdravlje na kvadrat'.
Ciste na jajnicima vrlo su česta pojava. Kako to izgleda kada ciste na jajnicima ipak počnu raditi probleme i kako ih se liječi, istražili su novinari emisije.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' govorit će o bolestima kralježnice.

39. ep. - 12. siječnja

Statistika kaže da u svijetu od šećerne bolesti boluje 415 milijuna osoba. Od tog broja u Hrvatskoj je oboljelih blizu 500 tisuća. Za svakog od njih izuzetno je važna samokontrola razine šećera u krvi. 'Zdravlje na kvadrat' donosi nastavak priče o liječenju dijabetesa.
Neugodne i često bolne ranice u ustima nazivamo afte. Mogu se pojaviti kod svakoga, nešto su češće među ženskom populacijom, a najčešće u tinejdžerskoj dobi. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' istražili su zašto se afte pojavljuju i jesu li one pokazatelj nekih ozbiljnih zdravstvenih problema.
Doručak je najvažniji obrok u danu. Ne treba ga nikako preskakati, a svi dosadašnji rezultati istraživanja o važnosti doručka su neupitni. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o tome što bismo, zapravo, trebali doručkovati.
Krv u urinu, takozvana hematurija, obično nije razlog za veliku brigu. Često prođe spontano i bez liječničke intervencije. Međutim, iako je sama po sebi relativno bezopasna, hematurija se javlja kao simptom velikog broja stanja. Kojih, gledatelji mogu doznati u 'Zdravlju na kvadrat'.
U Hrvatskoj se provode programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Prevencija je iznimno važna, a s njom se mogu spriječiti i neke zloćudne bolesti. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o prevenciji karcinoma.
O aknama ili tzv. prištićima govorilo se u najranijem periodu pisane povijesti. U starom je Egiptu zabilježeno da je nekoliko faraona patilo zbog akni. Njihovo liječenje ima dugu povijest. Zašto se akne javljaju, istraživali su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
U redovitoj rubrici 'Vi pitate', ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' potražila je odgovor na pitanje o radu srca i istražila kako sačuvati njegovo zdravlje tijekom ljetnih vrućina!

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' ne propustite pratiti od utorka do petka na Domi TV.
 

 Tagovi