.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Zdravlje na kvadrat, 6. - 10. studenog

img placeholder
,
hr_HR

Jedinstvena savjetodavna emisija "Zdravlje na kvadrat" donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekata življenja.

1. ; 41. ep. - 6. studenog

Gošća prve emisije ''Zdravlje na kvadrat'' koju gledatelji imaju priliku pogledati ove subote je pjevačica Danijela Martinović s kojom je ekipa provela jedan cijeli dan te provjerila kako se hrani, trenira, čim održava zdravlje i vitalnost unatoč poslu kojim se bavi. Danijelin zdravi, ili nezdravi, način života komentirat će liječnik Milan Mazalin.
Upoznat ćemo Vas i s tremorom. Što je tremor, kako se dobiva te kako se liječi objasnit će nam neurolog Zlatko Trkanjec. Je li trajno i potpuno uklanjanje ožiljaka moguće, je li to bolni proces i koliko novca trebate izdvojiti za to? Jeste li znali da je u svijetu sve više popularno tetoviranje ožiljaka? Lani je u Hrvatskoj potrošeno lijekova u iznosu 5 milijardi i 300 mil. kn. Ekipa emisije "Zdravlje na kvadrat" istražila je koji su to najtraženiji lijekovi u proteklih mjesec dana.
Emisija donosi i odgovor može li se živjeti jedući isključivo bilje. Je li takav način prehrane zdrav? Veganska prehrana – da ili ne? Nutricionist će gledateljima savjetovati što sve treba obuhvatiti jedan zdravi obrok. I na kraju, fitness trenerica Adriana Strabić pokazat će vježbe za ravan trbuh. I to one vježbe koje možete raditi, sami, doma ili u teretani.

Kako stati na kraj znojenju? Pretjerano znojenje problem je s kojim se susreće većina ljudi, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada su temperature vrlo visoke. 'Zdravlje na kvadrat' stoga gledateljima donosi savjete koji mogu pomoći i ublažiti znojenje.
Novost s kojom se žene sve češće susreću jest menstrualna čašica. Pomagalo je to kod menstruacije koje se pojavilo na svjetskom tržištu. No mnoge žene, kod nas, čašicu rijetko ili uopće ne koriste. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' istražili su zašto je to tako.
Promjene u menstrualnom ciklusu nisu neobična pojava, a mogu je uzrokovati brojni faktori. Koji su razlozi kašnjenja menstruacije istražila je novinarka 'Zdravlja na kvadrat' Vida Peterlik.
Oko polovice ljudi koji razviju trombozu nisu ni svjesni svojeg stanja, ali nastanak ugruška nije teško prepoznati. Više o ovom stanju gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Roditelji su često u nedoumici – je li bolje koristiti jednokratne ili platnene pelene koje se mogu više puta prati? 'Zdravlje na kvadrat' pomaže roditeljima i donosi odgovore.
Dentalni implantati i all-on-4 metoda novost su u dentalnoj medicini. Tko je idealan kandidat za ovu metodu, kako se radi i mogu li pacijenti ovom metodom doživotno riješiti problem svojeg zubala, gledatelji mogu otkriti u ovotjednoj epizodi 'Zdravlja na kvadrat'.
U rubrici 'Vi pitate', ekipa emisije donosi priču o bolestima putovanja.

2 ; 42. ep. - 7. studenog

"Moja vizija zdravog života počet će onoga dana kada ostanem u drugom stanju, jer ću tad prestati pušiti, piti kave, sigurno neću ni piti alkohol i ići ću spavati kao normalni ljudi." Rekla je to Maja Šuput, gošća druge emisije 'Zdravlje na kvadrat' koju gledatelji imaju priliku pogledati u utorak. Ekipa emisije bila je s Majom u teretani, ali i wellnessu. Pjevačica je prvi put, pred televizijskim kamerama, otišla na trening boksa. Majin ritam života, njezinu vitalnost i prehranu prokomentirao je liječnik.
U laboratoriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu 40-ak hrvatskih znanstvenika godinama su tajili što točno rade, a onda su objavili kako su razvili prvi hrvatski lijek za regeneraciju kosti. Posjetila ih je ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.
Mario Medak, kuhar koji kuha za pljesak gostiju, pokazat će gledateljima emisije kako se pravi jesenski zdravi ručak. Njegov rad u stopu je pratila nutricionistkinja Sanja Jelušić.
Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' pokazat će gledateljima i kako se uspješno liječe proširene vene te kako se radi laserska korekcija vida, a upoznat će ih i sa ženama s karcinomom dojke koje opaka bolest ne sprječava da plešu i uživaju u životu!
Magistar kineziologije Raul Ivičić govorit će o pet pravila koja bi svi trebali znati kada odlaze u teretanu.

U ovotjednom izdanju emisije 'Zdravlje na kvadrat' gledatelji mogu doznati više o čestom problemu nakon depilacija - uraslim dlakama. Žene češće imaju ovaj problem, ali ni muškarcima nije stran. Ekipa emisije donosi savjete o tome kako prevenirati urastanje dlaka te kako ih ukloniti.
'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o proširenim venama. Novinari emisije istražili su kako nastaju, tko ih ima, mogu li se prevenirati i kako se liječe.
Dobar vid iznimno je važan. Ako imamo problema s njim može se u većini slučajeva vratiti, i to na nekoliko načina – naočalama, lećama ili laserskom korekcijom dioptrije. Što je zapravo laserska korekcija dioptrije i može li štetiti oku, gledatelji imaju priliku pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Bubrežni kamenci jedan su od najbolnijih poremećaja koji pogađaju ljude, ali i jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Statistike kažu da svaka deseta osoba oboli od ove bolesti. Što se dogodi kad imamo problema s bubrežnim kamencima, istražio je novinar 'Zdravlja na kvadrat' Toni Damjanić.
Koža malih beba osjetljivija je od kože odraslih jer nije u potpunosti anatomski i funkcionalno razvijena. Stoga ne čudi da je pelenski osip najčešći oblik iritativnog dermatitisa u dojenačkoj dobi. Kako se liječi, gledatelji mogu doznati u 'Zdravlju na kvadrat'.
Svako pretjerano izlaganje suncu predstavlja trajno oštećenje kože koje želimo izbjeći. No ako se to dogodi, što učiniti? Kako se općenito zaštiti od visokih temperatura i koliko nam one štete? Odgovore donosi 'Zdravlje na kvadrat'.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije će na zahtjev gledatelja govoriti o kupanjima u moru, rijekama, bazenima, jezerima te mogućim infekcijama koje ondje mogu nastati.

3 ; 43. ep. - 8. studenog

Europski prvak u gimnastici Marijo Možnik gost je treće emisije Zdravlje na kvadrat. Ekipa emisije s njim je provela dan na treningu, a posjetila je i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem Marijo radi kao profesor. On je za gledatelje emisije napravio gimnastičarski element koji spada u najatraktivniju skupinu na preči, a taj element u svijetu gimnastike nosi ime baš po njemu. Njegov sportski uspjeh, način treniranja i prehranu komentirala je liječnica.
Spasonosno rješenje za svaku tegobu trebalo bi se nalaziti u kućnoj ljekarnici koja mora biti pregledna kako bismo se u njoj snašli i kada je panika. Ekipa emisije istražila je kojih pet lijekova trebamo imati uz sebe u slučaju potresa ili neke druge nezgode.
Ekipe emisije Zdravlje na kvadrat pokazat će gledateljima i kako spriječiti neugodne simptome hemoroida te pokazati kako se laserski korigira dioptrija.
Zdravlje na kvadrat upoznat će javnost o postojećim pravima pacijenata te načinu korištenja istih! Gledatelji će čuti i što to muči pacijente te što traže od novog ministra zdravstva Milana Kujundžića.
Nutricionistkinja Sanja Jelušić s urednikom emisije Zdravlje na kvadrat Daliborom Bosančićem bila je na ručku u ćevabdžinici. Ćevapi od svinjskog, ili telećeg mesa, luk i ajvar – koliko je ta hrana nutritivno vrijedna, odnosno zdrava?
U rubrici "Vježbanjem do savršenstva" trener će pokazati koje vježbe se mogu raditi u paru.

Stopala nose težinu cijelog našeg tijela, a čukalj ili Hallux valgus najčešća je deformacija kosti u stopalu. Što ga uzrokuje i kako ga se riješiti, gledatelji mogu doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
U ovotjednom izdanju 'Zdravlja na kvadrat' gledatelji imaju priliku pogledati i što je to vitiligo ili telećak. Novinari emisije također su istražili i zašto oboljeli od vitiliga još uvijek u društvu nose stigmu i teško su prihvaćeni.
Inkontinencija, gubitak kontrole mjehura, čest je problem. Jačina urinarne inkontinencije može biti u rasponu od povremenog istjecanja urina, kada kašljete ili kišete, do potrebe za mokrenjem tako jako i naglo da ne stignete do WC-a. Kako si pomoći? Gledatelji mogu pogledati u emisiji 'Zdravlje na kvadrat'.
Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu. To je bolest koja može imati teške posljedice, pa se to stanje smatra hitnim slučajem. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' istražila je kako se liječi meningitis.
Ovotjedno 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o čestim bolovima u leđima, ramenima te ozljedama kod sportaša i rekreativaca.
Bakterije su posvuda, pa tako i na našem tijelu. S nekima normalno živimo u simbiozi, a postoje i tzv. patogene bakterije koje se mogu prenijeti, primjerice, korištenjem ručnika kojim se prethodno služila druga osoba. Kako pravilno održavati osobnu higijenu, gledatelji mogu pogledati u 'Zdravlju na kvadrat'.
U redovitoj rubrici 'Vi pitate' novinari emisije govore o zubobolji na godišnjem odmoru.

4 ; 44. ep. - 9. studenog

Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' provela je dan s ministrom financija Zdravkom Marićem. "Mislim da je dobro mjeriti meni tlak prije sjednice Vlade. Poslije sjednice možda baš i ne", rekao je. S ministrom Marićem urednik emisije Dalibor Bosančić optrčao je krug oko Jarunskog jezera. Ministar je prvi puta pred kamerama igrao košarku sa studentima Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali govorio i o stresu kao jednom od najvećih neprijatelja na svom poslu, kao i o svojem načinu prehrane. Gledatelji će imati priliku pogledati što na sve to kažu kineziolog, psiholog i obiteljski liječnik.
Novinari emisije 'Zdravlje na kvadrat' donose priču o bolovanjima i traže odgovor na pitanje koja bolovanja liječnici najčešće pišu i u koje vrijeme.
Gledatelji ovaj tjedan u 'Zdravlju na kvadrat' imaju priliku doznati i koji su simptomi bolesne štitnjače te kako se ona liječi.
Ekipa emisije istražila je i hoće li od iduće godine poskupjeti lijekovi te koliko unosimo kalorija u sebe kada jedemo čips, smoki i štapiće, a istražili su i zašto netko želi trajni make-up i rade li ga i muškarci!
Fitness treneri Manuela i Raul gledateljima će pokazati koje vježbe se mogu raditi doma ili u teretani kako bi imali jače i ljepše oblikovane noge.
 

Oko 65% populacije u Hrvatskoj ima bakteriju Helicobacter pylori. Riječ je o jedinoj bakteriji koja može preživjeti u izrazito kiselom želučanom sadržaju, s vrlo malo kisika. Osim na želučanoj sluznici, kod ljudi je Helicobater pylori otkriven i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u slini te u stolici. Priču o ovoj bakteriji donose novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Hrvatska je s 40 donora organa, na milijun stanovnika, svjetski prvak u presađivanju organa. Nedostaje liječnika, medicinskih sestara, bolnice su u dugovima, a liste čekanja za pojedine pretrage ili operacije su duge. Ipak, na jednu stvar trebamo biti ponosni: na našu transplantacijsku medicinu. 'Zdravlje na kvadrat' donosi više u ovotjednom izdanju emisije.
U svijetu od bolesti štitnjače boluje, ili se liječi, oko 250 milijuna ljudi. Bolesti štitnjače variraju od bezopasnog povećanja žlijezde pa sve do raka. Najčešći poremećaj je prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Zašto se to događa, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Zvuči pomalo zastrašujuće, ali grinje su svuda oko nas. Posebice u jastucima, posteljini, madracima i sagovima. Vole vlagu i izrazito su jaki alergeni. Možemo li ih se riješiti i kako, gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Odabirete li u kupovini namirnica radije light proizvode? Znate li što oznaka light, lagani i dijetni proizvod, točno znači? Mislite li da su takvi proizvodi zdraviji? Odgovore na ova, ali i još poneko pitanje, ovaj tjedan donosi ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.
Iako smo za sunčanih dana puni energije, kao grom iz vedra neba može nas pogoditi prehlada. Pod povećanim smo rizikom ako putujemo zrakoplovom ili boravimo u klimatiziranim prostorima jer zrak koji kruži prostorom isušuje sluznicu nosa, što otvara vrata virusima. Poticaj je i promjenjivo vrijeme. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' istražili su kako se najbolje brzo izliječiti.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije istražila je razliku između osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

5 ; 45. ep. - 10. studenog

Za ovotjedno izdanje emisije 'Zdravlje na kvadrat', pjevač, glumac i sudionik showa 'Tvoje lice zvuči poznato' Damir Kedžo govorio je o svojem zdravlju, a u ordinaciji liječnika izmjerio će tlak, pregledao glasnice i pluća, a na kraju se i cijepio protiv gripe! Dan s ekipom emisije Damir je završio treningom u teretani i trčanjem.
Novinarima emisije 'Zdravlje na kvadrat' svoju priču ispričao je i oboljeli od AIDS-a. Gledatelji imaju priliku doznati kako se liječi i nosi s tom bolešću, a kako drugi iz okoline reagiraju na njega.
'Zdravlje na kvadrat' donosi i priču o tome što je to generički lijek, ima li razlike između originalnog lijeka i generičkoj te zašto je ovaj drugi jeftiniji.
Gušenje i prestanak disanja kod djece najgora je noćna mora za svakog roditelja. Stoga je iznimno važno znati što učiniti u takvim situacijama. Gledatelji će u ovotjednoj emisiji moći doznati što savjetuju djelatnici Hitne pomoći.
Sve više ljudi izbjegava jesti hranu s glutenom vjerujući kako gluten uzrokuje zdravstvene probleme, a industrija proizvoda bez glutena svakog dana raste. Radi li se samo o trendu ili stvarnoj potrebi? Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' potražila je odgovor i na ovo pitanje!
'Zdravlje na kvadrat' donosi i priče o stvarima koje se ne bismo trebali dijeliti s drugima iz higijenskih razloga, a ekipa emisije gledateljima će pokazati i vježbe za trudnice!

Koji su simptomi alergije na ambroziju i zašto sve više ljudi pati od nje? Ambrozija je korov koji cvate tijekom ljetnih mjeseci u kontinentalnom pojasu, od srpnja do listopada. U primorskom pojasu ima je značajno manje. Izaziva alergijske reakcije - od kihavice i peckanja očiju, otoka, upala do gušenja. Ima li lijeka i kako si pomoći istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Do danas je ugrađeno oko 700 umjetnih pužnica. Hrvatska se ovim brojem svrstala u skupinu država s najvećim brojem ugrađenih pužnica. Točnije, dvanaesti smo u svijetu. Indikacije za umjetnu pužnicu su raznolike. Koje, i kako izgleda ugradnja umjetne pužnice, gledatelji imaju priliku pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Zaušnjaci su zarazna infekcija podušnih žlijezda. Podušne žlijezde, čija je funkcija izlučivanje sline, nalaze se ispod i ispred ušiju. Bolest je poznata i pod imenom mums, a uzrokovana je virusom parotitisa. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' istražila je kako se zaušnjaci liječe i mogu li ostaviti neke posljedice na naš organizam.
U tijelu trudnice odvijaju se mnoge imunološke i hormonalne promjene. Zbog njih sklonost ginekološkim i urinarnim infekcijama u trudnoći veća je nego inače. S obzirom na to da mogu biti opasne i po majku i po dijete, važno ih je ozbiljno shvatiti i liječiti. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o infekcijama u trudnoći.
Hipokrat je davno napisao: "Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ukoliko se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi i stare sporo, ali ukoliko nisu u uporabi postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare." Ekipa emisije istražila je zašto je važno kretati se i zdravo se hraniti te kolike uštede to može donijeti zdravstvenom sustavu naše države.
Prije ljeta išli smo na dijete kako bismo što bolje izgledali na plaži. Na godišnjem odmoru većina je ipak zaboravila na dijete, opustila se i odala hedonizmu. Oni koji su po povratku shvatili da su možda malo i pretjerali, u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat' mogu saznati kako se vratiti u formu.
Redovita rubrika 'Vi pitate' donosi odgovor na sljedeće pitanje gledatelja: Zašto je važno imati drugo mišljenje liječnika?
 

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' ne propustite pratiti od ponedjeljka do petka Domi TV.

 Tagovi