.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Zdravlje na kvadrat, 30. listopada - 3. studenog

img placeholder
,
hr_HR

Jedinstvena savjetodavna emisija "Zdravlje na kvadrat" donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekata življenja.

36. ep. - 30. listopada

U Hrvatskoj od anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja boluje više od 40 tisuća osoba. Poremećen odnos prema hrani sve je češća pojava kod mladih, a dob oboljelih od anoreksije, bulimije i drugih poremećaja hranjenja sve je niža. Tako su zabilježeni slučajevi oboljelih petogodišnjakinja, a uz djevojke, sve je više i oboljelih mladića. Važno je poremećaje hranjenja otkriti na vrijeme. 'Zdravlje na kvadrat' donosi nekoliko savjeta.
Kako izdržati vrućine bez klima uređaja? Nekada su oni bili luksuz, a danas su najnormalniji dio naših života. Međutim, naglo i dugotrajno izlaganje klima uređajima ima svoje nedostatke. Koji su oni te kako boravak u rashlađenoj prostoriji utječe na naše zdravlje, gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Znate li da se jačina boli mjeri bodovnom skalom od 1 do 10? Zubobolja bi tako imala ocjenu 7. Najčešći se intenzitet boli kreće između 4, 5, ili 6. Je li to dovoljna jačina boli da se potraži pomoć liječnika istražio je novinar 'Zdravlja na kvadrat' Toni Damjanić.
Limfni sustav ključan je za održavanje tijela zdravim. Kada nam limfna cirkulacija ne radi kako treba, nastaju brojni problemi, zdravstveni i estetski. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' donosi odgovor na pitanje kako to prevenirati ili liječiti.
Suha koža česta je pojava i mnogi je zbog toga ignoriraju ili shvaćaju olako. Upravo zbog nebrige može doći do ozbiljnijih dermatoloških problema. Ponekad suhoća može biti i znak nekih bolesti poput dijabetesa. Priču za 'Zdravlje na kvadrat' donosi novinarka emisije Petra Urban.
U Maroku, od davnina, drvo Argana je drvo života, što za čovjeka, što za životinje. U Europi ljekovitost i dobrobit ulja od Argana koristi se tek od 16. stoljeća. 'Zdravlje na kvadrat' ovoga tjedna ima priču o čudesnim svojstvima Arganova ulja!
U ovotjednoj rubrici 'Vi pitate', voditeljica 'Zdravlja na kvadrat' Anja Alavanja Romac istražila je u čemu je razlika između osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

37. ep. - 31. listopada

Poražavajući podatak je porast broja oboljelih od dijabetesa u Hrvatskoj, ali i činjenica da se najčešći tip šećerne bolesti, TIP 2, sada sve više javlja u mlađoj životnoj dobi. U 'Zdravlju na kvadrat' ekipa emisije govorit će o šećernoj bolesti, jednoj od najraširenijih kroničnih bolesti današnjice, i dati odgovor na pitanje zašto je potrebno napraviti samokontrolu vrijednosti glukoze u krvi.
Krajnici su male nakupine tkiva na stražnjoj strani usta, u ždrijelu. Dio su imunološkog sustava i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' pitali su liječnika koje zdravstvene probleme mogu uzrokovati krajnici i kako ih liječiti.
Što je artroskopija, kome je namijenjena i kad je obaviti? Kako izliječiti ostale ortopedske tegobe i riješiti se omraženih čukljeva? Odgovore donosi ovotjedno izdanje emisije 'Zdravlje na kvadrat'.
'Zdravlje na kvadrat' donosi i priču o najnovijim trendovima u dentalnoj medicini. Što je to All-on-4 metoda te čemu služi tzv. "rajski plin" i je li bol kod stomatologa stvarno svedena na minimum, gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednoj epizodi emisije.
Ukoliko započnemo dan sa svježe iscijeđenim sokom, tijelo će nam dobiti energiju te izbacit toksine. Novinari emisije gledateljima će pokazati kako na jednostavan način iskoristiti svježe voće i povrće te napraviti svježi sok.
Brojne poznate osobe, manekenke, blogerice i glumice okupile su se na druženju portala Zadovoljna.hr, i to s jednim ciljem – doći do rješenja kako biti zadovoljna iznutra i izvana! Ondje je bila i ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa 'Zdravlja na kvadrat' govorit će o kućnoj njezi.

38. ep. - 1. studenog

Zakaže li bubreg, slijedi dijaliza, a u najgorem slučaju transplantacija. Kako prepoznati simptome da bi se uspješno liječili? Svatko tko je ikada obolio od ozbiljne upale bubrega zna cijeniti savjete starijih da bi ih trebali bolje čuvati. Kada bol paralizira tijelo i nađete se na stolcu za pregled, upala je već ozbiljno zahvatila vaš organizam. U 'Zdravlju na kvadrat' govorit će se o ranom otkrivanju oboljenja bubrega koje je ključno za uspješno liječenje.
Anksioznost možemo opisati kao osjećaj straha koji se javlja u trenucima opasnosti, nelagode i nepoželjne situacije. Kada je taj osjećaj prisutan u svim životnim situacijama, i kad traje dulje od šest mjeseci, govorimo o anksioznosti kao psihičkom poremećaju koji se može i treba liječiti. Kako? 'Zdravlje na kvadrat' donosi odgovore.
Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' gledateljima će ovaj tjedan otkriti više o simptomima bolesti desni i mogućnostima njihova liječenja.
Crvuljak ili slijepo crijevo smatra se "nepotrebnim" jer, kako liječnici kažu, u današnjoj ljudskoj vrsti on nema nikakvu funkciju u razgradnji i eliminaciji ostatka probavljene hrane. Ipak, crvuljak se nalazi u organizmu i ponekad zna biti jako problematičan. Sumnjate li na upalu slijepoga crijeva pogledajte ovotjednu epizodu 'Zdravlja na kvadrat'.
Danas ni ne sumnjamo da kožu moramo štititi od sunca, no jednako je važna i svijest o zaštiti očiju. Osnovna uloga dobrih sunčanih naočala upravo je zaštitna. Kako znati koje naočale odabrati, gledatelji mogu doznati u emisiji 'Zdravlje na kvadrat'.
Ciste na jajnicima vrlo su česta pojava. Kako to izgleda kada ciste na jajnicima ipak počnu raditi probleme i kako ih se liječi, istražili su novinari emisije.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' govorit će o bolestima kralježnice.

39. ep. - 2. studenog

Statistika kaže da u svijetu od šećerne bolesti boluje 415 milijuna osoba. Od tog broja u Hrvatskoj je oboljelih blizu 500 tisuća. Za svakog od njih izuzetno je važna samokontrola razine šećera u krvi. 'Zdravlje na kvadrat' donosi nastavak priče o liječenju dijabetesa.
Neugodne i često bolne ranice u ustima nazivamo afte. Mogu se pojaviti kod svakoga, nešto su češće među ženskom populacijom, a najčešće u tinejdžerskoj dobi. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' istražili su zašto se afte pojavljuju i jesu li one pokazatelj nekih ozbiljnih zdravstvenih problema.
Doručak je najvažniji obrok u danu. Ne treba ga nikako preskakati, a svi dosadašnji rezultati istraživanja o važnosti doručka su neupitni. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o tome što bismo, zapravo, trebali doručkovati.
Krv u urinu, takozvana hematurija, obično nije razlog za veliku brigu. Često prođe spontano i bez liječničke intervencije. Međutim, iako je sama po sebi relativno bezopasna, hematurija se javlja kao simptom velikog broja stanja. Kojih, gledatelji mogu doznati u 'Zdravlju na kvadrat'.
U Hrvatskoj se provode programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Prevencija je iznimno važna, a s njom se mogu spriječiti i neke zloćudne bolesti. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o prevenciji karcinoma.
O aknama ili tzv. prištićima govorilo se u najranijem periodu pisane povijesti. U starom je Egiptu zabilježeno da je nekoliko faraona patilo zbog akni. Njihovo liječenje ima dugu povijest. Zašto se akne javljaju, istraživali su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
U redovitoj rubrici 'Vi pitate', ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' potražila je odgovor na pitanje o radu srca i istražila kako sačuvati njegovo zdravlje tijekom ljetnih vrućina!

40. ep. - 3. studenog

Hemoroidi su vrlo česti kod oba spola. Od njih u Hrvatskoj pati polovica populacije u dobi iznad 50 godina. Ono što ljude najčešće primora da potraže liječničku pomoć jest pojava krvarenja koju shvate kao alarmantno upozorenje. Postoje različite metode liječenja, a o njima će biti riječi u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Stres inkontinencija najčešći je oblik inkontinencije kojeg u prosjeku ima 10% stanovništva u modernom društvu. Radi se o blagom bijegu urina, od par kapi do manje količine urina. Važno je znati da rješenje za ovaj problem postoji, a odgovore gledatelji imaju priliku doznati u 'Zdravlju na kvadrat'.
Kako biste doznali krvnu grupu, jedna od opcija je da kod liječnika opće prakse dobijete uputnicu za taj postupak, a druga je dobrovoljno darivanje krvi, prilikom kojega će vam odrediti krvnu grupu. Je li važno znati koja smo krvna grupa, istražila je novinarka 'Zdravlja na kvadrat' Petra Urban.
Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi glavni su neprijatelji naše jetre koja u tijelu ima funkciju filtra koji čisti organizam od štetnih sastojaka. Ako je ne pazimo može doći i do najgorega – karcinoma jetre. Kako se bolest liječi, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Mnogi trenutačno provode dosta vremena na suncu, no pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama postoji rizik od razvoja melanoma. U posljednjih nekoliko godina sve više raste broj oboljelih baš od tog tumora. Priču za 'Zdravlje na kvadrat' donosi novinarka emisije Vida Peterlik.
Vrijeme je godišnjih odmora, radnicima omiljenog razdoblja godine. Da se za vrijeme, pa i poslije godišnjeg osjećamo opuštenije i da imamo više energije i volje, svi znamo. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' istražila je treba li godišnji odmor biti pasivan ili aktivan te koje sve zdravstvene koristi naš organizam ima od godišnjeg odmora.
U rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije govorit će o ozljedama na godišnjem odmoru.

 

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' ne propustite pratiti nedjeljom na Domi TV.

 

 Tagovi