Zdravlje na kvadrat, 14. - 18. siječnja

Zdravlje na kvadrat - 11
,
hr_HR

Jedinstvena savjetodavna emisija "Zdravlje na kvadrat" donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekata življenja.

97. epizoda - 14. siječnja

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s Gradom Zagrebom i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH provodi projekt protiv zlouporabe droga te omogućuje anonimnu i besplatnu analizu opojnih sredstava. Roditelji u Zavod mogu donijeti sumnjive tvari koje bi željeli dati na anonimnu analizu. Kako izgleda sam postupak analize saznajte u ovotjednoj emisiji Zdravlje na kvadrat.

Svaki početak školske godine podrazumijeva i kupovinu knjiga kojih je, čini se, iz godine u godinu sve više. Nerijetko se događa to da su školske torbe naših mališana pretrpane pa samim time i vrlo teške. Ekipa Zdravlja na kvadrat otkriva kakvu štetu to čini njihovoj kralježnici.

Utjecaj medija sve je jači napretkom novih tehnologija i pojavom društvenih mreža. Mediji su sastavni dio naših života, a osobito života djece i mladih koji uz njih odrastaju od prvoga dana. Onda kada djeca nemaju doticaja s edukacijom o pravilnom korištenju medija, postoji opasnost od njihove zloupotrebe što ostavlja trajnu štetu na njihovo psihičko zdravlje. U ovotjednoj emisiji saznajte što je to medijska pismenost i zašto je potrebno njezino uvođenje u obrazovni sustav.

S početkom školske godine pomiče se i odlazak djece na spavanje. Počinje li škola, odnosno nastava prerano, s obzirom na to da velik broj djece navečer ima različite aktivnosti? Novinarka Zdravlja na kvadrat Vida Peterlik istražila je kada bi, odnosno u koliko sati škola trebala počinjati kako bi djeca na nastavi bila što produktivnija.

98. epizoda - 15. siječnja

Početak je školske godine, a s povratkom s godišnjih odmora djeca se vraćaju i u vrtiće. Upravo onda kada se kreću u kolektivima, često dobiju iritantne malene parazite – uši. Kako bi razbili neke zablude vezane uz njihovu pojavu, ekipa Zdravlja na kvadrat razgovarala je sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar.“

Liječnici stalno ponavljaju kako sistematski pregledi igraju ključnu ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju različitih bolesti. Kako izgleda sistematski pregled za djecu, koliko često se obavlja, tko ga obavlja i zašto je važan?

Živimo u društvu u kojemu je poželjno ispijati alkohol i to u svakoj prilici. Rođendani, vjenčanja, krstitke, romantične večere… alkohol se povezuje čak i sa sportom pa tako mnogima gledanje utakmice bez piva nema smisla. No, potiče li takva okolina razvoj alkoholizma i što kada povremena zdravica postane svakodnevna potreba?

Moždani udar naglo je nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Kako ga prepoznati na sebi, kako na drugome i kako reagirati? Ako znamo kako, možda sebi ili drugome možemo spasiti život.

99. epizoda - 16. siječnja

Simptomi kao što su pojačan osjećaj žeđi ili gladi, pojačano mokrenje, sklonost infekcijama kože ili pak teško cijeljenje rana mogu ukazivati na pojavu šećerne bolesti. Ovu kroničnu bolest važno je pokušati prevenirati zdravim životnim navikama. Zanimljive detalje ekipi Zdravlja na kvadrat otkrio je doktor Milan Mazalin.
Grana alternativne medicine koja primjenjuje eterična ulja i biljne ekstrakte za liječenje različitih tegoba naziva se aromaterapija. O čemu je zapravo riječ i zašto je danas sve popularnija saznala je novinarka Zdravlja na kvadrat Vida Peterlik.
Što ako informacije koje su zapisane u našim genima nisu nepromjenjive? Što ako ono što je dobro u genetskom zapisu pod utjecajem okoline može postati loše i obrnuto? U ovotjednoj emisiji Zdravlje na kvadrat pogledajte zanimljivu priču o tzv. fetalnom programiranju, a više o ovoj temi zna specijalistica ginekologije, doktorica Vesna Gall.
Danas postoje različite teorije o važnosti zdrave prehrane. Gotovo da svatko ima nešto za reći o tome što bismo, kako i kada trebali jesti. Često se spominje i sirova hrana kao najzdraviji mogući izvor nutrijenata. Trebamo li jesti samo sirovu hranu ili ipak ne, ekipi Zdravlja na kvadrat otkrila je nutricionistica Alma Bunić.
 

1. epizoda - 17. siječnja

Gošća prve emisije ''Zdravlje na kvadrat'' koju gledatelji imaju priliku pogledati ove subote je pjevačica Danijela Martinović s kojom je ekipa provela jedan cijeli dan te provjerila kako se hrani, trenira, čim održava zdravlje i vitalnost unatoč poslu kojim se bavi. Danijelin zdravi, ili nezdravi, način života komentirat će liječnik Milan Mazalin.
Upoznat ćemo Vas i s tremorom. Što je tremor, kako se dobiva te kako se liječi objasnit će nam neurolog Zlatko Trkanjec. Je li trajno i potpuno uklanjanje ožiljaka moguće, je li to bolni proces i koliko novca trebate izdvojiti za to? Jeste li znali da je u svijetu sve više popularno tetoviranje ožiljaka? Lani je u Hrvatskoj potrošeno lijekova u iznosu 5 milijardi i 300 mil. kn. Ekipa emisije "Zdravlje na kvadrat" istražila je koji su to najtraženiji lijekovi u proteklih mjesec dana.
Emisija donosi i odgovor može li se živjeti jedući isključivo bilje. Je li takav način prehrane zdrav? Veganska prehrana – da ili ne? Nutricionist će gledateljima savjetovati što sve treba obuhvatiti jedan zdravi obrok. I na kraju, fitness trenerica Adriana Strabić pokazat će vježbe za ravan trbuh. I to one vježbe koje možete raditi, sami, doma ili u teretani.

2. epizoda - 18. siječnja

"Moja vizija zdravog života počet će onoga dana kada ostanem u drugom stanju, jer ću tad prestati pušiti, piti kave, sigurno neću ni piti alkohol i ići ću spavati kao normalni ljudi." Rekla je to Maja Šuput, gošća druge emisije 'Zdravlje na kvadrat' koju gledatelji imaju priliku pogledati u subotu, 5. studenoga. Ekipa emisije bila je s Majom u teretani, ali i wellnessu. Pjevačica je prvi put, pred televizijskim kamerama, otišla na trening boksa. Majin ritam života, njezinu vitalnost i prehranu prokomentirao je liječnik.
U laboratoriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu 40-ak hrvatskih znanstvenika godinama su tajili što točno rade, a onda su objavili kako su razvili prvi hrvatski lijek za regeneraciju kosti. Posjetila ih je ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.
Mario Medak, kuhar koji kuha za pljesak gostiju, pokazat će gledateljima emisije kako se pravi jesenski zdravi ručak. Njegov rad u stopu je pratila nutricionistkinja Sanja Jelušić.
Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' pokazat će gledateljima i kako se uspješno liječe proširene vene te kako se radi laserska korekcija vida, a upoznat će ih i sa ženama s karcinomom dojke koje opaka bolest ne sprječava da plešu i uživaju u životu!
Magistar kineziologije Raul Ivičić govorit će o pet pravila koja bi svi trebali znati kada odlaze u teretanu.

 

Epizode emisije 'Zdravlje na kvadrat' ne propustite pratiti od ponedjeljka do petka na Doma TV-u.

 Tagovi