.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Zdravlje na kvadrat, 13. - 17. studenog

Zdravlje na kvadrat - 11
,
hr_HR

Jedinstvena savjetodavna emisija "Zdravlje na kvadrat" donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekata življenja.

46. ep. - 13. studenog

Izgubili smo bitku za cjepiva, a tržište kontroliraju svjetske kompanije. Otkrio je to uredniku 'Zdravlja na kvadrat' Daliboru Bosančiću ministar zdravstva Milan Kujundžić u intervjuu koji gledatelji imaju priliku pogledati u ovotjednom izdanju emisije. Ministar je također govorio o Imunološkom zavodu i proizvodnji krvne plazme, trebaju li ondje djelatnici strahovati za svoja radna mjesta, kako riješiti osam milijardi duga u zdravstvu, kao i o poskupljenu dopunskog, obustavi lijekova, listama čekanja te Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je i nastavak gradnje Sveučilišne bolnice na lokaciji zagrebačkog naselja Blato, koju već 30 godina nagriza zub vremena. Onamo bi se najprije, za tri godine, uselila dječja bolnica, a za deset godina preselile bi se i neke druge zagrebačke bolnice. Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' istražuje je li to moguće.
Hrvatska je dobila Jedinicu za liječenje zatajenja crijevne funkcije u KBC-u Zagreb. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' predstavit će multidisciplinarni tim stručnjaka koji u ovoj jedinici skrbi o bolesnicima s akutnim i kroničnim zatajenjem crijevne funkcije pod budnim okom profesora Željka Krznarića.
'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o pomagalima u kupaonici baziranim na pomoći invalidnim, starijim i nemoćnim osobama.
Nije li neobično da nas jedno obično povrće tako često rasplače? Što je to u luku što nam tjera suze na oči i kakve sve blagodati imamo od luka, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadart'!
Rubrika 'Vi pitate' u ovotjednoj emisiji donosi odgovore na pitanja o plaćanju zdravstvenih usluga. Kako pokriti troškove liječenja ako se želimo liječiti, primjerice, izvan države?

47. ep. - 14. studenog

Povraćanje je nagon prisilnog izbacivanja sadržaja želuca, hrane ili alkohola. Može se dogoditi jednom zbog određene hrane koja nije „sjela“, a učestalo povraćanje može dovesti do dehidracije i kroničnih stanja ako se ne liječi. Često povraćanje simptom je drugih stanja i bolesti. Kojih, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'. Za oči se kaže da su naši prozori u svijet. Kroz njih u najvećoj mjeri doživljavamo svijet oko sebe i stoga je jasno kako je izrazito važno voditi brigu o njihovu zdravlju. Što su katarakta, glaukom, mrena i ciste na vjeđama, gledatelji mogu pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'. Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire oko 17 milijuna osoba. Nažalost, upravo su bolesti krvožilnog sustava glavni uzrok smrti u našoj zemlji. Kako na vrijeme prepoznati i posumnjati na simptome srčanog udara istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'. Sredinom 15. stoljeća u Europi je izbila epidemija dotad nepoznate bolesti, sifilisa. Epidemije sifilisa kroz povijest su odnijele mnoge živote sve do sredine 20. stoljeća i otkrića penicilina. I pokraj toga diljem svijeta od ove opake bolesti boluje 12 milijuna ljudi. Zašto i tko su rizične skupine, otkriva ekipa 'Zdravlja na kvadrat'. Bilo da se događa odjednom ili duže vrijeme, s menopauzom se sve žene susreću tijekom života. Dvije stvari na koje se skoro svaka žena žali su naleti topline i noćno znojenje. Američko društvo za menopauzu ističe kako kod nekih žena ona može trajati i do 10 godina. 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču kako se nositi s tim. Kamere 'Zdravlja na kvadrat' snimile su operaciju postavljanja dentalnih implantata u usnu šupljinu. Kako to izgleda, je li bolno i kako se pacijent osjeća nakon operacije, za ovotjedno izdanje emisije ispričat će žena koja je na dentalnom stolcu provela 45 minuta i prošla ugradnju implantata. Zatvor je uobičajen i neugodan problem koji se lako može riješiti pravilnim odabirom namirnica. No ako uključite u dnevni meni namirnice koje potiču probavu, odlučili ste se na učinkovitu alternativu. U rubrici 'Vi pitate' novinari emisije 'Zdravlje na kvadrat' donose popis namirnica koje mogu olakšati probavu.
 

48. ep. - 15. studenog

Postupno dolazi do ograničene pokretljivosti ramena, što značajno otežava svakodnevne aktivnosti. Sindrom smrznutog ramena razvija se kroz tri faze. Koje? Gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Pomagala za hod namijenjena su svima onima koji osjećaju nestabilnost, umor i koji otežano hodaju, kao i onima koji trebaju oslonac i podršku pri hodanju. Koja pomagala postoje i kako se koriste, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Osjećaj začepljenosti u jednom, ili oba uha, svi ponekad osjetimo nakon dugotrajnog plivanja ili kupanja, a posebice nakon ronjenja. Događa se to i tijekom vožnje zrakoplovom ili automobilom, kod promjene nadmorske visine. Osobe koje pate od jakih alergija češće mogu osjetiti začepljenost u ušima. Kako si pomoći u takvim situacijama? Priču donosi 'Zdravlje na kvadrat'.
Klinika u kojoj unatoč lošim prostornim uvjetima doktori ne pomišljaju na odlazak i balerina kojoj je dijagnosticirana bolest zbog koje su joj mnogi predviđali kraj karijere junaci su reportaže u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'. O čemu je riječ gledatelji mogu pogledati u ovotjednoj emisiji.
Kakav je osjećaj kada nokat uraste u meso? Javlja se bol, crvenilo, oteklina, ali ponekad i infekcija. Urasli nokat je često stanje i obično se riječ o nožnome palcu. Novinari 'Zdravlja na kvadrat' otkrivaju glavne uzroke ovog zdravstvenog problema.
Svaka osoba ima svoj plan prehrane i svaka osoba misli da je baš taj plan za nju najbolji. No što je zapravo pravilna prehrana? Što kažu stručnjaci, donosi ekipa 'Zdravlja na kvadrat'.
U ovotjednoj rubrici 'Vi pitate' ekipa emisije bavi se pitanjem s kojim se nažalost sve više ljudi susreće: Kako reagirati i kako razgovarati s osobom kada nam priopći da ima neku malignu bolest?


 

49. ep - 16. studenog

U Hrvatskoj od raka testisa godišnje oboli oko 200 osoba. U ovotjednoj emisiji gledatelji 'Zdravlja na kvadrat' imat će priliku upoznati Ivana koji je pobijedio rak testisa. Ivan će za ovotjedno izdanje emisije ispričati kroz što je sve prolazio, kako se osjećao i izliječio od ove opake bolesti.
Proširene vene vrlo su raširen zdravstveni problem. Tegobe s njima ima svaka treća žena, a ni muškarci nisu imuni. Kako ih prepoznati, a kasnije i liječiti, te koje su najnovije metode liječenja, istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Budući da je za mališane počela nova školska i vrtićka godina, krenulo je i razdoblje dječjih zaraznih bolesti. Najčešća takva bolest upravo su vodene kozice, ili kako ih u narodu nazivamo, 'varičele'. Kako se prenose i liječe, gledatelji mogu doznati u ovotjednoj emisiji.
Što je to obvezno, a što dopunsko zdravstveno osiguranje te zašto ga je dobro imati? Mnogi se i dalje ne snalaze u tome što im određena polica donosi i koje troškove pokriva, pa su novinari 'Zdravlja na kvadrat' potražili odgovore.
Statistike kažu kako je u svijetu hepatitisom zaraženo oko 600 milijuna ljudi. Najveći problem predstavljaju hepatitis B i C. Dijagnozu je ponekad jako teško uspostaviti jer su simptomi skriveni. Kako se zaštiti i liječiti od ove bolesti, donosi 'Zdravlje na kvadrat'.
Sportske ozljede, kao i one kod rekreativaca, učestale su i dijele se na akutne i kronične. Kod takvih ozljeda pomažu bandaže za rasterećenje koje je potrebno nositi dok se zglob ne vrati u svoju punu funkciju. Što su to bandaže, kada je preporučeno nositi ih i kako izgledaju, gledatelji mogu pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
U rubrici 'Vi pitate', ekipa emisije donosi odgovore na neugodna pitanja o porodu koja se žene ponekad srame pitati.

50. ep. - 17. studenog

Gost rubrike 'Zdravlje s poznatima' je političar Damir Habijan, koji je uredniku emisije Daliboru Bosančiću pokazao da uz političku i odvjetničku karijeru ozbiljno shvaća i sportski život te pred kamerama 'Zdravlja na kvadrat' pokazao kako vježba crossfit. Damir Habijan govorit će o tjelovježbi, sportu, prehrani, ali i objavi svojih fotografija na društvenim mrežama na kojima pokazuje svoje isklesano tijelo.
U Hrvatskoj od upale pluća godišnje oboli oko 15 do 20 tisuća ljudi. Upala pluća ili pneumonija najteža je bolest dišnog sustava. Sve što trebate znati o njoj, uzrocima, prevenciji i liječenju, doznajte u 'Zdravlju na kvadrat'.
Proširene vene vrlo su raširen zdravstveni problem. Tegobe s njima ima svaka treća žena, a ni muškarci nisu imuni. Kako ih prepoznati, a kasnije i liječiti, i koje su najnovije metode liječenja istražili su novinari 'Zdravlja na kvadrat'.
Što su to liste lijekova i što znači da je lijek na listi A ili B? Koja polica osiguranja pokriva koje liste lijekova? Što je sa zamjenskim lijekom ukoliko prepisani trenutno nije dostupan? Odgovore donosi ovotjedno 'Zdravlje na kvadrat'.
Postoje spolno prenosive bolesti za koje mnogi nisu ni svjesni da ih imaju, a mogu ostaviti ozbiljne zdravstvene posljedice. Koje su to najčešće spolne bolesti i koji su rizični čimbenici pitanja su na koja novinari 'Zdravlja na kvadrat' donose odgovore.
Za oči se kaže da su naši prozori u svijet. Kroz njih u najvećoj mjeri doživljavamo svijet oko sebe i stoga je jasno kako je izrazito važno voditi brigu o njihovu zdravlju. Što su katarakta, glaukom, mrena i ciste na vjeđama, gledatelji mogu pogledati u ovotjednom 'Zdravlju na kvadrat'.
Griženje noktiju vrlo je raširena navika, a osim što je ružna, može biti i vrlo opasna. Ne samo da tako oštećujemo nokte, već u organizam unosimo i brojne mikroorganizme koji mogu ugroziti zdravlje. Emisija 'Zdravlje na kvadrat' donosi priču o ovoj pojavi.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' ne propustite pratiti od ponedjeljka do petka Domi TV.

 Tagovi