.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

James Bond: Skrivena simbolika

James Bond 007
,
hr_HR

'James Bond 007: Umri drugi dan' dvadeseti je film o Jamesu Bondu, premijerno prikazan 2002. godine.

Umri drugi dan na mnogo se načina razlikuje od standardne Bond formule. Prolog završava s Bondom kojeg sjevernokorejska vojska zatvara i muči četrnaest mjeseci.

Također, kako bi obilježili 40. godišnjicu Bond filmova, producenti su ubacili reference na svih 19 prethodnih filmova.

1. Kao i Honey Rider u filmu Dr. No, Jinx se pojavljuje izlazeći iz vode u bikiniju s nožem i remenom.2. Scena u kojoj Jinx umalo ne pogiba od laserskih zraka podsjeća na scenu s laserom u Goldfingeru.

3. Pojavljuju se i neke Bondove klasične naprave, kao što je scena u kojoj Q (John Cleese) daje Bondu njegovu opremu. Između ostalih, vidi se cipela s nožem kakvu je nosila Rosa Klebb u filmu Iz Rusije s ljubavlju, pa raketni opasač kojim je Bond pobjegao u prologu Operacije Grom, te mini-avion i podmornica u obliku aligatora iz Octopussy.

4. Uniforme čuvara na Gravesovoj zabavi slične su onima kakve su nosili Blofeldovi ljudi u filmu U službi njenog Veličanstva.

5. Krijumčarenje dijamanata i upotreba satelita s moćnim laserskim zrakama dolazi iz filma Dijamanti su vječni.6. Uređaj za magnetsku rezonanciju koji grabi metalne predmete funkcionira kao i magnetski sat u Živi i pusti umrijeti.

7. Bond je odveden u terenske urede MI6-a, u britanski brod koji se nalazi u vodama Hong Konga, kao i u filmu Čovjek sa zlatnim pištoljem.

8.Padobran sa zastavom Velike Britanije koji koristi Graves podsjeća na Bondov iz filma Špijun koji me volio.

9. Bondov žestoki okršaj s Gravesom, u kojem uništavaju izloške i druge vrijedne rukotvorine, podsjeća na Bondovu borbu s Changom u Operaciji Svemir.


10. Bond nalijeće na agenticu s pištoljem pričvršćenim za bok, kao u filmu Dozvola za ubojstvo.

11. Scena u kojoj Bonda špijuniraju u njegovom hotelskom apartmanu je homage filmu Iz Rusije s ljubavlju u kojem SPECTRE snima Bonda i Tatjanu kako vode ljubav.12. Jinxin pad unatrag kako bi pobjegla podsjeća na Magdin izlazak iz Bondova apartmana u Octopussy.
Kad je Bond pobjegao iz instituta ranije na filmu, ako se sluša pažljivo, u pozadini se može se čuti tematska pjesma iz filma Dr. No.

13. Dvije Bond djevojke - jedna pokušava ubiti Bonda, a druga pomoći mu. Kao u filmovima: Operacija Grom, Pogled na ubojstvo, Zlatno oko, Svijet nije dovoljan.

Film 'James Bond: Umri drugi dan' ne propustite ovu subotu u 21:30 na Domi TV.

 

 Tagovi