.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Pravednik

Pravednik 5. sezona likovi - 6
,
hr_HR

PON-UTO,NED 03.15

(Justified), 2014., SAD, kriminalistička serija

5. sezona, 13 epizoda

Tvorac serije: Graham Yost

Glume:
Timothy Olyphant - Raylan Givens
Nick Searcy - Art Mullen
Joelle Carter - Ava Crowder
Jacob Pitts - Tim Gutterson
Erica Tazel - Rachel Brooks
Walton Goggins - Boyd Crowder

Doma TV premijerno donosi petu sezonu nagrađivane kriminalističke serije 'Pravednik', o tihome čuvaru zakona koji se u gradiću usred ruralnog Kentuckyja na svakom koraku susreće s opasnosti i kriminalom. U petoj sezoni savezni šerif Raylan Givens (Timothy Olyphant) suočava se s Croweovima, sumnjivom obitelji s Floride koja se namjerava skućiti u Harlanu planirajući nove kriminalne pothvate, a Boyd Crowder (Walton Goggins) trudi se osloboditi svoju uhićenu zaručnicu udruživši se s pripadnikom Dixie Mafije, što dovodi do novih, neočekivanih zapleta.


O seriji:
Savezni šerif Raylan Givens (Timothy Olyphant) čuvar je zakona koji provodi pravdu na način da je uvijek na meti kriminalaca i nerijetko u sukobu s nadređenima. Na samome početku serije, Givens kojega progone duhovi prošlosti stiže iz Miamija u rodni gradić u ruralnom Kentuckyju. Ondje se bavi poslom koji mu najbolje ide – daje sve od sebe da pravda bude zadovoljena i hrabro se bez posustajanja suočava s osobama iz prošlosti i opasnim kriminalcima koji ga nastoje držati na oku.


U petoj sezoni kriminalističke serije, nakon što Dewey Crowe (Damon Herriman) ode na sjever da bi uložio 300.000 dolara iz nagodbe s pravosudnom policijom u bordel čiji je vlasnik Boyd Crowder (Walton Goggins), ubrzo mu se pridružuje njegov bratić Daryl ml. i ostatak njihove zločinačke obitelji iz Floride da bi i oni nešto zaradili. Dok se Daryl trudi konsolidirati posao u Harlanu, Boydovi pokušaji da pomogne Avi (Joelle Carter) namjestiti suđenje za ubojstvo izjalove se pa je prisiljen obratiti se nemilosrdnim zločinačkim šefovima iz Lexingtona, Detroita, čak iz Kanade i Meksika. Dok mu Croweovi kompliciraju život u Harlanu, Boyd ulazi u niz kobnih saveza koji bi ga mogli uništiti i razotkriti umiješanost Raylana Givensa u sumnjivu smrt jednog mafijaša. Raylanova je budućnost u pitanju, a u osvetničkom napadu Art (Nick Searcy) se nađe na nišanu, što pokreće saveznu istragu koja izazove previranje među Croweovima, a Boyda vodi prema sukobu sa zakonom.


Nagrade i nominacije:

• PRIMETIME EMMY AWARDS
- 2014., 2012. – nominacija u kategoriji najbolje umjetničke direkcije u suvremenoj ili fantastičnoj seriji
- 2012. – nagrada za najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji (Jeremy Davies)
- 2011. – nagrada za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji (Margo Martindale)
- nominacija u kategoriji najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji (Timothy Olyphant)
- nominacija u kategoriji najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji (Walton Goggins)
- nominacija u kategoriji najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji (Jeremy Davies)
- 2010. – nominacija u kategoriji najbolje naslovne pjesme u seriji

• PEABODY AWARDS
- 2011. – nagrada za najbolju seriju

• CRITICS CHOICE TEELVISION AWARDS
- 2014., 2013., 2011. – nominacija u kategoriji najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji (Walton Goggins)
- 2013. – nominacija u kategoriji najbolje gostujuće izvedbe u dramskoj seriji (Jim Beaver)
- 2013.-2011. -nominacija u kategoriji najboljeg glumca u dramskoj seriji (Timothy Olyphant)
- 2012. – nominacije u kategoriji najboljeg sporednog, odnosno gostujućeg glumca u dramskoj seriji (Neal McDonough, Jere Burns)
- 2011. – nagrada za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji (Margo Martindale)

• SATELLITE AWARDS
- 2012. – nagrada za najboljeg sporednog glumca u seriji (Neal McDonough)
- nominacija u kategoriji najbolje dramske serije
- nominacija u kategoriji najboljeg glumca u dramskoj seriji (Timothy Olyphant)
- 2011. – nagrada za najbolju dramski seriju
- nagrada za najboljeg glumca u dramskoj seriji (Timothy Olyphant)
- nominacije u kategoriji najboljeg sporednog glumca i najbolje sporedne glumice (Walton Goggins, Margo Martindale)

• AFI AWARDS
-2012. – nagrada za TV seriju godine

• EDGAR ALLAN POE AWARDS
- 2013., 2012. - nominacija u kategoriji najboljeg scenarija za epizodu serije (Fred Golan, Benjamin Cavell)

• YOUNG ARTIST AWARDS
- 2012. – nominacija u kategoriji najbolje izvedbe u seriji (Kaitlyn Dever)

• TELEVISION CRITICS ASSOCIATION AWARDS
- 2015., 2012., 2011. – nominacija u kategoriji najbolje dramske serije
- 2011. – nominacija u kategoriji serije godine
- nominacije u kategoriji najbolje individualne izvedbe u dramskoj seriji (Timothy Olyphant, Margo Martindale)
- 2010. – nominacija u kategoriji najbolje nove serije

• IGN SUMMER MOVIE AWARDS
- 2013., 2011., 2010. – nominacija u kategoriji najboljeg TV junaka (Timothy Olyphant)
- 2012. – nominacija u kategoriji najboljeg TV zlikovca (Neal McDonough)
- 2011. – nominacija u kategoriji najbolje glumice na televiziji (Margo Martindale)


O glumcima:

Timothy Olyphant
(Raylan Givens)

Timothy Olyphant rođen je na Havajima, a odrastao u Kaliforniji. Poznat je po snažnim interpretacijama u dramama i komedijama. Nedavno je glumio u remakeu horor-klasika 'Luđaci' u režiji Brecka Eisnera, a glumio je i u uspješnim filmovima kao što su 'Hitman – Agent 47', 'Živi slobodno ili umri muški', 'Djevojka iz susjedstva', 'Go', 'Uhvati i ostavi' u kojemu glumi s Jennifer Garner, te u filmskoj adaptaciji bestselera Stephena Kinga 'Zamka za snove'. Pojavio se i u filmu Warner Brosa 'Rock Star' te u popularnim filmovima 'Nestali za 60 sekundi', 'Kartel', 'Vrisak 2' i 'Ne tako običan život'.
Na televiziji, Olyphant je gostovao u popularnim serijama poput 'Zovem se Earl', 'U uredu', 'Seks i grad' i 'Tko je Samantha?' Pozornost kritike privukao je svojom snažnom interpretacijom rođenog vođe Setha Bullocka u kontroverznoj seriji 'Deadwood'. Serija je nominirana za nagradu ceha glumaca u kategoriji najbolje glumačke ekipe. Olyphant je gostoao i u Emmyjem nagrađenoj seriji 'Opasna igra'.

 

Nick Searcy
(Art Mullen )

Nick Searcy prisutan je na televiziji i filmu već gotovo 20 godina. Glumio je u neovisnim filmovima, kao i u velikim hitovima poznatih producentskih kuća, među kojima su 'Mrtva djevojka', 'American Crime', 'Odbjegla porota', 'Brodolom života', 'Odjednom predsjednik' i 'Pohane zelene rajčice'.
Na televiziji je ostvario zapažene uloge kao dio stalne ekipe u serijama 'Sedam dana', 'American Gothic', 'Od Zemlje do Mjeseca', 'Rodney' i u posljednjoj sezoni dramske serije 'Laka zarada'. Searcy je gostovao u mnogim serijama, poput 'U tuđoj koži', 'Zapadno krilo', 'Bostonsko pravo', 'CSI', 'CSI Miami', 'NCIS' i mnogim drugima. Ljubitelje horora šokirao je u igranim filmovima 'Deadly End', 'Timber Falls' i 'Cold Storage'. Glumio je s Katherine Heigl i Gerardom Butlerom u hit filmu 'Gola istina' i u neovisnoj drami 'Blood Done Sign My Name'.


Jacob Pitts
(Tim Gutterson)

Rođen i odrastao u Connecticutu, Pitts je deset godina proveo u New Yorku, gdje je glumio u nekoliko zapaženih kazališnih predstava i pojavljivao se u serijama poput 'Seks i grad', 'Slatke brige' i 'Zakon i red'. Glumio je i u HBO-ovoj mini-seriji 'Pacifik'.
Pitts je odigrao zapažene uloge i u filmovima poput '21', 'Across The Universe', 'K-19: The Widowmaker' s Harrisonom Fordom, komediji 'Ludi provod po Europi' i neovisnoj drami 'Quid Pro Quo'.

 

 

 


Erica Tazel
(Rachel Brooks)

Erica Tazel dolazi iz Dallasa u Teksasu, a magistrirala je na Sveučilištu u New Yorku. Popis njezinih televizijskih uloga je impresivan. Gostovala je u serijama nagrađivanim Emmyjima i Zlatnim globusom, poput 'U uredu', 'Hitna služba', 'Zakon i red', 'Zakon i red: Odjel za žrtve', 'Seks i grad', 'Put osvete', 'Kosti' i 'Firefly'. Više se puta pojavljivala u serijama 'Jericho' i 'Heroji iz strasti', a ostvarila je i jednu od zapaženijih gostujućih uloga u seriji 'Bez traga'.
Tazel je također ostvarila i zapažene uloge u brodvejskoj off-produkciji, u predstavama poput 'Juvenilia', te 'Cymbeline' Royal Shakespeare Companyja. Podugačak je popis njezinih regionalnih kazališnih projekata, a među njima su: 'Macbeth', 'Puno vike ni za što' i 'Four Crumbs From The Table Of Joy and The Love Of Three Oranges'.


Walton Goggins
(Boyd Crowder)

Walton Goggins dolazi iz Birminghama u Alabami. Tijekom godina, ostvario je zavidnu glumačku karijeru - ispred kamere radi više od 15 godina. Glumio je u brojnim televizijskim serijama i igranim filmovima, među kojima su 'Miracle at St. Anna' Spikea Leeja, 'Fragments' s Kate Beckinsale i Guyem Pierceom i neovisni akcijski igrani film 'Damage'. Dobio je priznanje kritike za dojmljivo ostvarenje lika detektiva Shanea Vendrella u nagrađivanoj dramskoj seriji 'Na rubu zakona'. Uz to, New York Magazine izdvojio je njegovo glumačko ostvarenje kao jedan od vrhunaca televizijske glume u sezoni.
Glumio je u filmskoj adaptaciji djela Roda Lurieja, 'Psi od slame', te u filmovima 'Apostol', 'Legenda o motoru' s Anthonyjem Hopkinsom, 'Bourneov identitet', 'Šangajsko podne', 'Prva liga 3' i 'Otkačena obitelj' u režiji Billyja Boba Thorntona. To su samo neki od naslova na dugačkom popisu iznimnih ostvarenja ovoga svestranog glumca.
Goggins se okušao i iza kamere. S partnerima iz produkcijske kuće Ginny Mule Pictures dobio je Oscar za kratki film 'The Accountant' koji je producirao i u kojem je glumio.


Joelle Carter
(Ava Crowder)

Zapažena glumica Joelle Carter na filmu, televiziji i u kazalištu glumi više od deset godina. Rođena je u Georgiji i odrastala je diljem SAD-a. Karijeru modela započela je nedugo nakon preseljenja u New York, u koji je otišla da bi se bavila manekenstvom. Tamo se zaljubila u glumu i upisala studij glume na NYU-u. Gotovo odmah pojavila se na kazališnim daskama i ekranu.
Carterovu pamtimo iz kultnih naslova poput 'Dućan snova' i 'Američka pita 2' te neovisnih filmova 'Swimming' i 'Lisa Picard je slavna'. Uz te uloge, Carterova je sudjelovala i u brojnim televizijskim projektima, među kojima su kontroverzna serija 'Wonderland' Petera Berga, 'Uvod u anatomiju', 'Castle' i 'Monk'.
Ponosi se i svojim dokumentarnim filmom 'Altered By Elvis', za koji potpisuje i koprodukciju. Bila je koproducentica i glumica u kratkom filmu 'Girl and a Gun', nagrađenom za najbolji originalni kratki film na međunarodnom filmskom festivalu u Washougalu 2008. godine.
 Tagovi