Plima i oseka

plima i oseka
,
plima i oseka
hr_HR

PON - NED 03.00

(Medcezir), Turska, 2013., dramska serija

Redatelj: Ali Bilgin
Scenaristi: Ece Yorenc, Melek Gencoglu
Izvršni producenti: Kerem Catay

Glume:
Bariş Falay - Av. Selim Serez (Sandy)
Çağatay Ulusoy - Yaman Koper (Ryan)
Hazar Ergüçlü - Eylül Buluter (Summer)
Serenay Sarikaya - Mira Beylice (Marissa)
Can Gürzap - Asim Şekip Kaya (Caleb)
Murat Aygen - Faruk Beylice (Jimmy)
Mine Tugay - Ender Serez (Kirsten)
Şebnem Dönmez - Sude Beylice (Julie)
Taner Ölmez - Mert Serez (Seth)

Doma TV donosi tursku seriju 'Plima i oseka', koja je nastala kao turska inačica hit serije za mlade 'O. C.', a čija radnja prati obitelji čiji se životi zauvijek promijene kad u njihovu bogatu zajednicu dođe nepozvani gost.

Kada odvjetnik Selim Serez i njegova žena Ender u svoj dom prime Jamana Kopera, nitko nije svjestan koliko će ih Jamanov dolazak sve promijeniti, a on najviše utječe upravo na Selima. Jaman i Selimov sin Mert ubrzo postaju dobri prijatelji, a Jaman se zaljubljuje u Miru, prelijepu djevojku iz obitelji koja živi u susjedstvu. Tijekom čitave serije njihova ljubav prolazi kroz brojne kušnje, a Jamana ne prestaju progoniti prošlost, sjećanja na roditelje i brata…

 

Jaman, mladić iz četvrti Tozludere, s bratom Kenanom uhićen je zbog pljačke, pa ga majka Nevin, pjevačica u noćnom klubu, i njezin dečko Hasan izbace iz kuće. Ne preostaje mu ništa drugo nego preseliti se na AŠK Hill u kojem stanovnici žive bogatim i izoliranim životima, k odvjetniku Selimu Serezu koji mu je otvorio vrata svojeg doma. Jaman se useljava u kuću usprkos protivljenju Selimove supruge Ender i počne se vrlo dobro slagati s njihovim sinom jedincem Mertom. Mert uz pomoć pridošlice Jamana, koji odmah privuče njegovu pozornost, nalazi priliku da komunicira sa svojom simpatijom iz djetinjstva, Ejlul. Jaman upoznaje Miru, djevojku koja živi u kući do njihove i koja je ujedno Ejlulina najbolja prijateljica.

 

Mirin otac Faruk investicijski je savjetnik koji je profućkao novac svojih klijenata i spetljao se s lihvarima kako bi to zataškao. On i Ender u mladosti su bili u vezi. Iako se Ender u početku protivi Jamanovu dolasku u njihovu kuću, pristaje nakon što Jamanova majka završi u zatvoru. Mira i Jaman osjete privlačnost čim se upoznaju, no Mira je u dugoj vezi s Orkunom, a njezina obitelj odobrava njihovu vezu. Mirina majka Sude voli raskošan život, pa napusti Faruka kad sazna da je bankrotirao. Mira pada u depresiju zbog raspada obitelji i sazna da ju je Orkun varao. U međuvremenu, Mert i Ejlul počnu se zbližavati, a Mert se mora odlučiti između razmažene Ejlul i Tugče s kojom osjeća bliskost. Enderin otac Asim Šekip Kaja ne odobrava Jamanovo useljenje u kuću. Mirina majka Sude slaže se s njim i krivi Jamana za kćerinu depresiju. Situacija postaje još kompliciranija kad se pojavi Jamanov brat Kenan. Između Ender i Selima izbiju nesuglasice u vezi s ponudom za posao koji dobiva Selim. Kad Selim prihvati posao i počne raditi sa starom prijateljicom Seldom, napetost među njima postaje sve veća. Jaman polaže prijamne ispite kako bi se upisao u Mertovu školu, a Sude pokušava uvjeriti Miru da joj je potrebno psihološko liječenje. Jaman je primljen u školu, ali osjeća da onamo ne pripada. Za to vrijeme Orkun mu nastavlja otežavati život.


O likovima:

Selim Serez je uspješni odvjetnik podrijetlom iz siromašne obitelji koji je radom i odlučnošću (i uz pomoć dobrotvora koji mu je baš kad je bio na rubu da se skotrlja u ponor pružio ruku) uspio promijeniti svoj život. Ljubav njega i njegove žene Ender koja je počela za vrijeme studija, zapečatilo je rođenje njihova sina Merta. On je muškarac do ludila zaljubljen u svoju ženu. Voli i voljen je. Zbog Ender mora podnositi vrijednosti njihova bogatog okruženja, a koje mu se nimalo ne sviđaju. Muževan je, iskren, vrlo radišan i duhovit čovjek. Jako je osjetljiv na Jamana u kojem vidi vlastitu mladost. Odnos koji je Jaman uspostavio s Mertom motivira ga da ga uključi u obitelj. S vremenom će činjenica da ga Mert doživljava kao brata učvrstiti Jamanovo mjesto u obitelji.

Jaman Koper inteligentan je mladić koji je odrastao u problematičnoj obitelji u jednoj od rubnih četvrti Istanbula. Djetinjstvo mu je bilo puno drame i trauma, oca koji ga je napustio dok je bio vrlo mali više nikada nije vidio, a jedini mu je uzor u životu stariji brat Kenan. No koliko god se Kenan Jamanu trudio prikazivati drukčije, prava je propalica. Jaman od rane mladosti radi i školuje se, no kad njegov brat Kenan jednoga dana izgubi kontrolu, nađe se u opasnosti da završi u zatvoru. Na sreću, upoznaje odvjetnika Selima Sereza. Jamanova sudbina u potpunosti će se promijeniti kad upozna obitelj Serez i postane dio njihova obiteljskog života, a pogotovo njihova povučenog sina Merta... No tajne iz prošlosti, njegovo staro susjedstvo i brat Jamana će nastaviti progoniti u njegovu novu životu poput noćne more.

Ejlul Buluter došla je na svijet u istom 'akvariju' kao i Mira. Ona je živopisna djevojka puna života koju ne zanima ništa osim okruženja u kojem živi i koja uživa u svemu što joj pruža status njezine obitelji. Ona je Mirina najbolja prijateljica i kći jedinica slavnog plastičnog kirurga prof. Bulenta Bulutera. Pomalo je gladna ljubavi. I dalje osjeća prazninu koja je ostala za majkom koju je odnijela bolest dok je bila još jako mala. Ona je mlada djevojka koja svoju bol skriva veseljem i ravnodušnošću. Od dana kad je otac upozna s budućom pomajkom, doc. Dr. Gamze Ongun, Gamze joj postaje jedina opsesija i neprijateljica. Luđački želi ljubav, ali još nije imala zdravu vezu. Ni ne sluti da je još od djetinjstva Mertova platonska ljubav.

Mira Bejlidže starija je kći Faruka i Sude. Ona je bogata i lijepa, živopisna miljenica visokog društva. U vezi je s Orkunom Dživanogluom, sinom poznatog poslovnog čovjeka Mithata Dživanoglua. Svi znaju da će se njih dvoje jednoga dana vjenčati. No Mira shvaća da svijet nije samo ono što vidi oko sebe. Sanja o dubokoj povezanosti s nekim... O velikoj ljubavi... No život joj je iscrtan od početka do kraja. Ako pita majku Sude, čim krenu na faks mora staviti prsten na ruku i osigurati svoj status Dživanogluove snahe. Kad prvi put ugleda Jamana koji joj 'u život uleti kao bomba', osjeti da je taj čovjek drukčiji. Iako ta njihova različitost povremeno uzrokuje da se udalje, s vremenom Jaman postaje najposebnija i najvažnija osoba u Mirinu životu. Jaman će doslovno izokrenuti Mirin život naglavce.

Asim Šekip Kaja vrlo je moćan i poznat poslovni čovjek od šezdesetak godina. Moćan je i elegantan. Nikad nije doživio poraz, ni u poslovnom ni u društvenom životu. Slab je na mlade i lijepe žene. On je cijenjeni član društva čiji se život uvijek nalazi pod povećalom javnosti. Čvrsto je vezan za život koji je uspio stvoriti. Jamana doživljava kao veliku opasnost za svoju obitelj.

Faruk Bejlidže savjetnik je za ulaganja, Sudein muž, otac Mire i Beren. Na burzi ulaže tuđi novac. Voli novac i zaljubljen je u život koji mu novac pruža. Prvi put u životu zaljubio se u Ender dok su još bili u školi. Neko vrijeme su se zabavljali, a kad je otišao u inozemstvo na studij sanjao je o tome da će se vjenčati s Ender. Iznenadno vjenčanje Ender i Selima Sereza poprilično ga je potreslo. U to je vrijeme susreo Sude i vjenčao se s tom lijepom ženom, pomalo i da kazni Ender. No život mu je nastavio teći tik do Ender i njezine obitelji, a misli i pogled nastavili su mu biti obuzeti susjednom kućom... Voli svoju ženu, ali je umoran od njezine pohlepe i ambicije.

Ender Serez kći je slavnog poslovnog čovjeka Asima Šekipa Kaje (ili kako ga zovu g. AŠK-a), uspješna arhitektica. Za vrijeme studija zaljubila se u Selima. Ender je do tada mislila da je novac jedina moć, pa je impresionira Selimova 'siromašna karizma'. Ubrzo nakon što se upoznaju, usprkos strašnom bijesu njezina oca g. AŠK-a, udala se za Selima, a uskoro nakon vjenčanja, dok je još studirala, u naručje je primila i sina Merta. S Mertovim (nasljednikovim) rođenjem otac Asim Šekip Kaja je poražen, pa kako bi se pomirio s kćeri, bude prisiljen podnositi čak i zeta Selima. Hladni rat koji se odvija između njih dvojice poprilično će se razbuktati Jamanovim ulaskom u njihove živote.

Sude Bejlidže vrlo je lijepa i njegovana, vrlo elegantna žena koja je kuhana i pečena s međunarodnim visokim društvom. U potpunosti je zaboravila svoj stari život i vrijeme neimaštine, a pobrinula se i da ostali zaborave. Ona je žena koja živi od spletki i koja je onog dana kad je slučajno upoznala Faruka shvatila da će ostvariti svoj san da se uda za bogataša i uđe u visoko društvo, pa je dala sve od sebe da se to i dogodi. Svjesna je da se sviđa svima, osobito mlađim muškarcima. Obožava novac i moć. Njezina mlađa kći Beren njezina je preslika, no Miru još nije uspjela pridobiti. Najveća joj je želja da se Mira uda za Orkuna Dživanera i da zakorači u još bogatiji život. Kad Jaman počne živjeti u kući do njih, postat će joj najljući neprijatelj.

Mert Serez, sin jedinac obitelji Serez, povučeni je mladić, unatoč natprosječnoj inteligenciji i činjenici da je odrastao u bogatstvu. Iako su ga odrasli dočekivali sa simpatijom i potporom jer je kao dijete bio napredniji od svih oko sebe, to ga je udaljilo od vršnjaka. Mert je sve usamljeniji, a crtani junaci iz stripova koje crta postaju mu jedini prijatelji. Mert, kojeg vršnjaci smatraju pomalo čudnim i čak ga ignoriraju, s Jamanovim dolaskom u kuću pronalazi stvarnog junaka koji je, poput njega, drukčiji od svih i pomalo čudan. Mert će zahvaljujući Jamanu odrasti i čak iskoristiti priliku da se zbliži s Ejlul u koju je zaljubljen od djetinjstva.
 

Seriju 'Plima i oseka' pratite od ponedjeljka do nedjelje u večernjem terminu na Doma TV-u.



Tagovi