novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Ostati živ, 10. - 11. veljače

img placeholder
,
hr_HR

'Ostati živ' je dokumentarno igrani serijal koji se bavi rekonstrukcijama istinitih priča ljudi koji su se iz naizgled izgubljenih i pogibeljnih situacija zahvaljujući stjecaju sretnih okolnosti ili ljudske solidarnosti izvukli i preživjeli.

3. ep. - 10. veljače

U Hrvatskoj je malo sretnika koji organ za neophodnu transplantaciju imaju prilike dobiti sa živih donora. Nakon godina na hemodijalizi, Draganu Raspoviću svoj je bubreg odlučila dati supruga Ružica. Istovremeno, svog je sina, Borislava Maoduša, od patnje na dijalizi odlučila spasiti Boženka Barišić. Ni supružnici, a ni majka i sin, nisu imali podudarne krvne grupe. Rizik za operaciju bio je prevelik. Liječnici KB Merkur ustanovili su da rješenje za spas ipak postoji. Potpuno novim pristupom transplantaciji, napravili su križaljku koja je pokazala da istu krvnu grupu imaju Ružica i Borislav, a i da su kompatilibni Boženka i Dragan. Odlučili su se za prvu unakrsnu transplantaciju bubrega kod nas. Operacije su se odvijale istovremeno u 4 sale, a na njima je sudjelovalo preko trideset članova medicinskog osoblja.

4. ep. - 11. veljače

U šestom mjesecu trudnoće Karlovčanka Vesna Profozić osjetila je da nešto nije u redu. Liječnici joj prepisuju lijekove za smirenje smatrajući da je otežano disanje povezano s uzbuđenjem u očekivanju prinove. Njeno se stanje od lijekova pogoršava. Mjesec dana kasnije Vesni dijagnosticiraju oslabljenje srčanog mišića. Liječnici obavještavaju obitelj da su im šanse minimalne, a prognoza je da porod neće preživjeti ni ona, niti dijete. Rizičnim carskim rezom ipak rađa sina Luku čija porođajna težina iznosi samo 1600 grama. Za život se bore i majka i dijete. Vesnino srce radi oslabljenim kapacitetom, a spasiti je može samo transplantacija.

Emisiju 'Ostati živ' ne propustite pratiti u večernjem terminu na Domi TV!
 Tagovi