.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Okusi Hrvatske, 18. - 23. travnja

img placeholder
,
hr_HR

Poznati gastronomad Rene Bakalović i voditeljica Mia Kovačić upuštaju se u avanturu svog života, sjedajući u kombi i putujući kroz Hrvatsku.

1.-2. ep. - 18. travnja

U prvoj emisiji Okusa Hrvatske putujemo Istrom i Kvarnerom, mjestima gdje osjetne pupoljke može zagolicati nesvakidašnji fast food. Ukoliko nekoga to ne zadovoljava, tradicionalnoj morskoj „spizi“ pripremljenoj na internacionalan način neće moći odoljeti. Upoznajemo se sa šefom kuhinje koji svojim svjetskim iskustvom i znanjem dodatno „začinjava“ dnevni jelovnik svog restorana. Kroz opuštena druženja i razgovore vidjet ćemo kako se marenda u liburnijskom dijelu Hrvatske, sjeda li bolje hrana nakon dobre partije briškule i trešete, kakve su razlike između dalmatinskog i istarskog pršuta te što su to „pasti“ i na koji bi se način mogli upotrijebiti. Okusi Hrvatske otkrit će nam i snalazi li se Mia u kuhinji prilikom pripreme specijaliteta jednako dobro kao i tijekom njihovog konzumiranja te koja nam je specifičnost donijela Guinnessov rekord i još mnoštvo iznenađenja koja nam nudi ovaj dio Hrvatske. Šarm Voloskog, Opatije i Motovuna svojim će receptima upotpuniti tamošnji kuhari, a bit će zanimljivo pogledati jesu li Mia i Rene u motovunskoj šumi pronašli živa bića koja nisu ni životinje ni biljke te koliko su uživali u obroku s namirnicama netom ubranima u domaćem vrtu.

Druga epizoda Okusa Hrvatske donosi nove gastronomske avanture gurmanskog dvojca Mije Kovačić i Renea Bakalovića koji su ovog puta odlučili istražiti istarsku floru i faunu kroz velike i male sustave proizvodnje. Osim kuharskih delicija koje svakodnevno krase tanjure stanovnika Istre, u ovoj emisiji Mia i Rene istražuju izradu i nastajanje hrvatskih proizvoda koji svojom kvalitetom i posebnošću zauzimaju visoko mjesto na svjetskom tržištu te upravo na taj način dokazuju da Hrvatska u nekim aspektima proizvodnje ne samo da prati svjetsko tržište, nego i prednjači pred njim. U posjetu istarskim vinogradima i maslinicima te njihovim domaćinima, Mia i Rene će naučiti kako se pravilno kuša maslinovo ulje, saznat će treba li ulje biti žuto ili zeleno, odakle pridjev „ekstra djevičansko“ i još štošta o maslinarstvu i maslini. Kako bi potvrdili istinitost stare izreke da je „trs ljubavnica, a maslina majka“, nije im preostalo ništa drugo nego da istraže uzgoj grožđa i proizvodnju vrhunskog vina. Gledatelji će moći zaviriti i u najveći istarski vinograd te od vrsnog enologa saznati kako se buteljiraju vina, u čemu je tajna festigie i što je to posebno u vinima iz vinskih amfora starih oko 7000. godina. Jedna od posebnosti Hrvatske je i interakcija domaćeg dizajna i turizma ujedinjenih u poznatom rovinjskom hotelu. Svaki detalj hotela djelo je hrvatskih dizajnera, a gastronomske delicije u ponudi specijaliteti su glavne kuharice Priske Thuring. Kako izgleda kada se umak služi u epruvetama, a po svom tanjuru možete i crtati hranom? Uz onu tradicionalnu, vidjet ćemo i suvremenu hrvatsku kuhinju očima ove Švicarke koja je Reneu i Miji pripremila „savršenu večeru“ i pritom im objasnila svoj koncept hrane - mogućnost interaktivnog jedenja sa svih pet osjetila.

3.-4. ep. - 19. travnja

Nakon ugodnog boravka u jedinstvenom dizajnerskom hotelu Lone, Rene i Mia svoju gastronomsku avanturu nastavljaju prema Dalmaciji. No prije nastavka putovanja čeka ih još jedna zanimljiva stanica – Stancija 1904. Konoba stara više od sto godina, smještena u istarskom mjestu Svetvinčenat, otkrit će im jedan sasvim drugačiji i individualizirani pristup turizmu i tajnu pripremanja tradicionalne istarske supice, neobičnog jela koje je i pozitivno i negativno šokiralo i iznenadilo Miju Kovačić.
Ohrabreni još jednim pozitivnim gastro iskustvom, uputili su se na sljedeću destinaciju. Nakon najsjevernijeg dijela Mediterana, svaki kilometar bliže jugu vizura se potpuno mijenja, a mirisi borova i zvukovi cvrčaka jasno odaju gdje se nalaze. Iako je Mia na domaćem terenu u Dalmaciji, Rene će ju pokušati fascinirati otkrivanjem skrivenih kutaka te prelijepe hrvatske regije. Njihova prva postaja prema jugu je i jedinstveni otočić Košara, koji se sramežljivo skriva između mnogo većih i poznatijih otoka: Pašmana, Dugog otoka i NP-a Kornati. Tamo će na najbolji mogući način, u spoju netaknute divljine i najmodernije tehnologije na Mediteranu, otkriti zanimljivu priču o uzgoju ribe. Uz iskusne sugovornike, saznat će koliko je vremena i truda potrebno da riba iz mora završi na tanjuru, a neće se ustručavati ni sami prihvatiti posla. Uz Miju i Renea, i u ovoj epizodi Okusa Hrvatske, otkrijte zašto je Hrvatska jedna od najzanimljivijih gastro destinacija na svijetu.

Nove izazove za svoja nepca Mia i Rene odlučili su potražiti u skradinskom kraju gdje su uz guštanja u gastro-specijalitetima uživali i u druženjima s tamošnjim gostoljubivim domaćinima. Kako izgleda priprema tradicionalnog „skradinskog rižota“ i zašto traje čak 12 sati te kakva je povijest tog jela koje slovi za tamošnju glavnu gurmansku atrakciju otkrit će nam skradinski ugostitelj Ante Bižić. Vidjet ćemo i kakve se delicije nude u Plastovu gdje će naš gurmanski dvojac na domaćinstvu obitelji Bibić kušati najbolje namirnice iz skradinskog kraja pripremljene na najmoderniji način, poput pirea od sipe ili kreme od dimljene pastrve. Ni u ovoj epizodi Okusa Hrvatske nećemo ostati uskraćeni za poneku priču o vinu, a ovog puta saznat ćemo zašto je sorta debit dio tradicije pitoresknog mjestašca Plastova. Uz uživanje u „svjetovnoj gastronomiji“ Mia i Rene će zaviriti i u stare recepte franjevaca iz samostana na otoku Visovcu gdje će pokušati saznati kakve se namirnice nalaze na „redovničkom meniju“.

5.-6. ep. - 20. travnja

Okusi Hrvatske vode nas u Split i Omiš. Delicije koje će Rene i Mia otkriti i degustirati u ovom dijelu Hrvatske zagolicat će ponovno osjetne pupoljke gledatelja. Gurmanski duo u Splitu uz svog domaćina Zlatka Marinovića posjećuje splitsku peškariju, tržnicu poznatu po svježoj jadranskoj ribi, neodoljivim vrstama školjaka, temperamentu mještana i šarolikosti namirnica koje bude kreativnost svakog majstora kuhinje. Na koji način prepoznati svježu ribu, koji su najbolji i najukusniji načini pripreme školjaka te koji su sve sinonimi za dagnju, samo su neke od stvari koje će Mia naučiti u ovoj emisiji. Nakon istraživanja i jedinstvenih doživljaja na splitskom pazaru jednoglasan je zaključak da se ipak kvaliteta svake tržnice očituje u samom ugođaju iste. Zlatko Marinović vlasnik restorana „Nostromo“ svoj meni i svakodnevne specijalitete bazira na jednostavnim jelima koja diktiraju prvenstveno sezonski dostupne namirnice. Četiri godišnja doba, mnoštvo dostupnih svježih namirnica i pregršt neodoljivih recepata. Nakon istraživanja Splita i njegovih kulinarskih specijaliteta Rene i Mia kreću prema Omišu, gradu gusara i braće Kovačića. Budući da je ovo kraj Mije Kovačić, Rene u ovom dijelu emisije prepušta gastronomsku palicu njoj i njezinim kulinarskim iskustvima ovog područja. Naši putnici će pokušati dočarati kako se pripremaju i kojeg su okusa poljički sopranik i omiški kruh pod pekom iz restorana „Radmanove mlinice“. Nakon dobrog obroka vrijeme je da se okušaju u sportu na živim vodama Cetine, a kako će ta priča završiti i tko će izvući deblji kraj, Mia ili Rene, otkrit ćemo u novoj epizodi Okusa Hrvatske.

Nakon omiške pustolovine, Mia i Rene krenuli su prema Braču, a usput su se zaustavili na Roškim slapovima kako bi otkrili vezu između 'veš mašine' i rijeke Krke te objasnili razliku između bukare i suska. U ovoj epizodi Okusa Hrvatske gledatelji će vidjeti neke od bračkih aduta: jedinstvene vinograde pod kutem od 90 stupnjeva, lozu koja raste iz kamena te tradicionalno napravljena bračka vina. Ovaj gurmanski duo u Bolu je isprobao vrhunska vina u prvoj dalmatinskoj vinarskoj zadruzi, a tamošnji domaćin otkrio im je filozofiju uzgoja loze kako bi se dobio što kvalitetniji proizvod. Osim o bračkom vinu gledatelji će saznati više i o proizvodnji prošeka, hrvatskog branda koji je po mnogima nedovoljno iskorišten na svjetskom tržištu. Još jedna u nizu otočkih atrakcija koja privlači turiste svih dobnih skupina je i surfanje. Mia i Rene tako su odlučili testirati svoje surfersko umijeće, a jesu li se pritom i zabavili pogledajte u ovotjednim Okusima Hrvatske.

7.-8. ep. - 21. travnja

Dalmatinska priča u ovotjednoj emisiji Okusa Hrvatske počinje i završava u Vela Luci kod Radoša Kaštelana, domaćina restorana do kojeg možete doći samo morskim putem ili vrlo neobičnom, teže prohodnom cestom. U obitelj Kaštelan dolazi se isključivo po preporuci, a svaki gost osjeća se kao član obitelji. Dalmatinska spiza koja je poslužena na stolu koji odiše poviješću, tradicijom i obiteljskim nasljeđem samo je jedan od aduta ove obitelji i života u kojem nema mjesta modernoj tehnologiji i urbanom načinu življenja. Upravo je to ono što je hvalevrijedno i što privlači turiste i prave svjetske gurmane i avanturiste. Iako se nepovjerenje stranaca prema domaćem brudetu i palenti vrlo često javlja, na ovakvom mjestu i u ovom tradicionalnom okruženju gosti se jednostavno prepuste i jedu ono što im se ponudi. Dalmatinska priča Okusa Hrvatske završava na mjestu gdje se može dokučiti srž posebnog načina života i obiteljske priče koja caruje, mjestu gdje jelovnik ne postoji, a gastronomski užici ovise o dnevnom ulovu i berbi. Nakon toga ekipa će se uputiti na sjeveroistok, u Baranju. Rene i Mia pokušat će prenijeti gledateljima bogatstva tog kraja i njihovu formulu uspjeha. U društvu vinara Miška Gerštmajera otkrivaju kako je Baranja postala kontrast malih, ali jakih proizvođača, i velikih projekata koji zajedno surađuju i dosežu zavidne svjetske razine. Koje atrakcije, tajne i gastronomske delicije donosi kontinentalni dio Hrvatske otkrivat ćemo u emisijama koje slijede.

Nakon dalmatinske priče otkrivanje gastronomskih atributa Hrvatske Mia i Rene nastavljaju u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Osma epizoda vodi nas u Baranju, konkretnije, u eko selo Karanac gdje se nalazi 'Baranjska kuća', atraktivno obiteljsko gospodarstvo. Domaćin Baja ugostio je tamo gurmanski duo i proveo ih po svom gospodarstvu na kojem se trudi zadržati etnografsku priču tog podneblja kako ne bi pala u zaborav. Tako će gledatelji imati prilike saznati zašto su baranjski čvarci posebni i kako se dogodio 'preporod čvarka', kako se sprema šaran na rašljama te kako izgleda kada se gulaš i grah spoje u jedan recept. Osim malih gospodarstava Baranja se može pohvaliti i velikim industrijama i proizvodnjama poput vinarije Belje gdje su Mia i Rene pokušali saznati kako izgleda proizvodnja i njega vina od samih početaka na vrhunskim vinogradima, pa sve do obrade i čuvanja u vinskim podrumima. Doznat će i kako se vinski turizam stvara odnosno integrira u eno-gastro oblik turizma vezan za Baranju. Uz još pregršt baranjskih atributa i specijaliteta o kojima će biti riječi u ovotjednoj epizodi, istaknut će kulen kao delikatesu tog podneblja. Kako on nastaje i koja mu je tradicionalna receptura, voditeljski dvojac saznat će u suvenirnici Vina Belje, a za sam kraj baranjske eno-gastro priče vidjet ćemo kako se opušta uz klasični, tradicionalni čobanac u ornitološkom rezervatu prve vrste, takozvanom srcu Baranje - Kopačkom ritu.

9. ep. - 22. travnja

U novoj epizodi ´Okusa Hrvatske´ uživanje i istraživanje gastronomskih bogatstava kontinentalne Hrvatske se nastavlja. Mia i Rene kreću prema Srijemu i iločkim vinogradima. Gledatelji će upoznati vrstu vina koja uspijeva na ovom djelu Hrvatske i hvale je vrijedna diljem svijeta - traminac. Upravo ta sorta u ovoj emisiji gledatelje će odvesti daleko u povijest. Ovo vino nastalo je u 3. stoljeću, a vinski podrumi postoje od 15. stoljeća. Kvaliteta traminca, bogata aroma, mijenjanje mirisa i okusa prilikom starenjem vina samo su neke od kvaliteta koje su prepoznate i nagrađivane diljem svijeta. Nakon kvalitetnog vina Mia i Rene uputiti će se u dvorac Principovac kako bi si priuštili što kvalitetniju hranu te će gledateljima donijeti zanimljivu priču korištenja seljačke hrane u modernoj interpretaciji. Punog želuca i širokih osmijeha otići će na obalu Dunava. Prilikom vožnje Dunavom otkrit će koje se vrste ribe u njemu nalaze i koji je najpoznatiji specijalitet ovog kraja te po čemu se njegova gastronomska kvaliteta teško može mjeriti sa konkurencijom.

10. ep. - 23. travnja

Nove zgode gurmanskog dvojca Mije i Renea ovog puta događat će se u Međimurju, najmanjoj hrvatskoj županiji koju neki nazivaju i Hrvatskom Mezopotamijom. Ispreplitanje tradicije i modernoga te razni utjecaji međimurskih susjednih područja čine ovu sredinu gastrološki vrlo zanimljivom i raznolikom. Tako će gledatelji imati prilike vidjeti kako izgleda spoj tradicionalne međimurske kuhinje i originalnih ideja domaćina Branimira, vlasnika Male Hiže u Mačkovcu. Za mnoge je ovo mjesto gastronomski centar Međimurja, a Miji i Reneu je ponudio izazove za nepce kojima se jednostavno ne može odoljeti. Kroz razgovor s Vindijinim stručnjakom na pitoresknoj obiteljskoj farmi koza gastro putnici će doznati zanimljive detalje vezane uz kozarstvo i proces pretvorbe kozjeg mlijeka u razne vrste kozjih sireva, ali i koja je poveznica između sira i konjske kosti. Vidjet ćemo i kako se na Dravi ispire zlato te kako izgleda i koji su sastojci 'zlatarskog lončića', odnosno gulaša čija je posebnost u podlijevanju 'črnim' pivom karakterističnim za županiju. Okusi Hrvatske družit će se i s poznatim chefom, Međimurcem Raulom Lajtmanom koji će Miji i Reneu pokušati odgonetnuti enigmu vezanu za međimurski specijalitet 'Turuš'.

 

 

 Tagovi