U petoj epizodi (25. svibnja u 12.20 sati) Jamie će pripremati zapečenu tjesteninu s rajčicama i mozzarellom koja je omiljeno jelo diljem Italije.

U petoj epizodi (25. svibnja u 12.20 sati) Jamie će pripremati zapečenu tjesteninu s rajčicama i mozzarellom koja je omiljeno jelo diljem Italije. U posljednjoj, šestoj epizodi (26. svibnja u 12.00 sati) Jamiejeve Italije, Jamie je posjetio obalu blizu Amalfija gdje je pripremao pečeni amalfijski limun koji se često jede kao predjelo ili dodatak aperitivu, da potakne rad okusnih pupoljaka na jeziku. Amalfijska obala obiluje limunom i mještani ga se već zasite do kraja ljeta. Ovaj put Jamie je smislio nove načine na koje se limun može iskoristiti.

Jamie Oliver priprema:

Recept: Zapečena tjestenina s rajčicom i mozzarellom

Sastojci za 4 osobe:
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 1 bijeli luk, oguljen i sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
- 1,5 kg zrelih rajčica ili 3 limenke od 400 grama kvalitetnih rajčica
- velika šaka listova bosiljka
- 1 žlica vinskog octa (neobvezno)
- 400 grama tjestenine orecchiette
- 4 velike šake ribanog parmezana
- 3 komada mozzarelle od 150 grama

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i staviti veliki lonac slane vode na vatru dok ne zakipi. U posudu dodati maslinovo ulje, luk, češnjak i čili te pustiti da se to polako pirja 10 minuta dok luk i češnjak ne omekšaju. Upotrebljavaju li se svježe rajčice, odstraniti im sredinu, ubaciti ih u kipuću vodu na 40 sekundi dok se ne počnu guliti, a zatim ih izvaditi šupljikavom žlicom. Staviti ih u posudu te pustiti hladnu vodu da im se lakše skine kožica, a potom ih nasjeckati na komade. Dodati svježe ili konzervirane rajčice luku i češnjaku i zaliti sve čašom vode. Pustiti da zakipi i ostaviti da se pirja 20 minuta. Sad sve ubaciti u multipraktik i usitniti kako bi se dobio umak. Natrgati listove bosiljka u umak i dodati sol, papar i malo vinskog octa. Kad se dobije željeni okus, posudu napuniti vodom i pustiti da zakipi. Dodati tjesteninu i kuhati je prema uputama na pakiranju, a potom je ocijediti i zaliti s pola umaka i šakom parmezana. Uzeti lim i zaliti ga maslinovim uljem. Staviti malo tjestenine unutra, a zatim umak, šaku parmezana i jedan narezan komad mozzarelle. Ponavljati sloj po sloj dok se ne potroše svi sastojci, tako da na kraju bude sir na vrhu. Ubaciti lim u pećnicu na 15 minuta dok jelo ne dobije zlatnu koricu. Talijani ovo jelo jedu na sobnoj temperaturi ili hladno, ali ga Jamie više voli jesti vruće.

Recept: Pečeni amalfijski limun

Sastojci:
- 2 velika neprskana limuna
- 1-2 komada mozzarelle od 150 grama, narezana na kriške debele pola centimetra
- 4 lista bosiljka
- 2 fileta inćuna
- 2 zrele cherry rajčice, prepolovljene
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 sušeni crveni čili (po želji)

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Odrezati krajeve limuna, po dužini ih prerezati popola od čega se dobiju četiri komada veličine 2,5 centimetra. Uzeti manji nož, odvojiti meso od kore od čega će se dobiti četiri komada limunove kore. Začiniti mozzarellu i gurnuti je u limunovu koru kako bi upila aromu dok se peče. Mozzarella se topi za vrijeme pečenja. U Italiji se ispod limuna stavlja list kako bi sve ostalo na mjestu, no može se upotrijebiti i komadić masnog papira. Dakle, staviti papir ili list limuna na dasku i na to položiti limunovu koru. Narezati mozzarellu na manje komade koji će stati unutra. Zatim na to staviti bosiljak, inćun i pola cherry rajčice, a potom prstohvat soli i papra. Po želji dodati i malo sušenog čilija. Na vrh staviti još jedan komad mozzarelle. Sad će kora biti ispunjena. Isto to napraviti i s ostalim komadima kore te potom sve peći u pećnici 10-15 minuta. Izvaditi lim iz pećnice i pustiti da se sve hladi nekoliko minuta. Poslužiti s pečenim kriškama kruščića. Izvaditi mozzarellu iz kore, staviti na je kruh i pokupiti sve sokove.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju