Muškarac, žena i divljina, 28. travnja

Muškarac, žena i divljina
,
hr_HR

Zanimljiva i napeta avantura bračnog para, Mykela i Ruth Hawke koji zajedničkim snagama testiraju tehnike preživljavanja.

7. - 8. ep.

Myke i Ruth unajmili su motorne saonice za avanturistički dnevni izlet u smrznutu divljinu Aljaske, podnožje Denalija, najvišeg planinskog vrha u Sjevernoj Americi. Ono što ne shvaćaju, a što nitko ne može predvidjeti jest da su se odvezli 32 kilometara i upali u zamku i kad im se motorne saonice pokvare, sinut će im da su u velikoj opasnosti. Lokalci se klade kada će se to dogoditi. Pojava se naziva Proljetni prekid i uzrokuje pravi zastoj na Aljasci u trajanju od nekoliko tjedana. Riječ je o nestabilnom trenutku promjene kada temperature počinju rasti, snijeg postaje bljuzga, a maleni avioni prizemljeni su jer ne mogu sletjeti na nestabilna zaleđena jezera skijama, a ni pontonima jer još nema dovoljno otopljene vode. Nitko ih neće doći tražiti.
Na tlu je još dva i pol metra snijega, ali Myke i Ruth svakim korakom upadaju u snijeg do struka. Za njih je gotovo nemoguće kretati se. Myke i Ruth prelaze u stanje preživljavanja i na početku će biti prilično uspješni i napraviti obuću za snijeg od gumenog remena motornih saonica, zapaliti vatru zahvaljujući svjećici sa saonica i izolirati se od vjetra i noćne hladnoće gradeći snježnu jamu. Nažalost, proljeće još nije procvjetalo pa su jedina hrana koju uspijevaju naći sitni pupoljci johe, smola i kora drveta. Njihovo preživljavanje polako kreće nizbrdo kako ih svaki dan koji prolazi vodi sve bliže potpunoj iscrpljenosti. Riskirat će posljednje atome snage odlaskom u ribolovnu ekspediciju iz koje će se vratiti praznih ruku. Svake godine stotine ljudi nestanu u aljaškoj divljini te se počinje činiti da bi Myke i Ruth uskoro mogli postati dio statistike.

Myke i Ruth krenuli su na petodnevni rafting po rijeci Colorado, opremljeni i spremni za lagodno kampiranje. Njihov će se gumeni čamac okrenuti, izgubit će sve zalihe osim jedne torbe i završiti na obali u opasnosti od smrzavanja do smrti.
Kada se nađu na obali, brzo će napraviti procjenu zaliha koje su im ostale: jedan lonac, žica za posuđe, prijenosni radio s baterijom od devet volti i nešto smeća. Tko je znao da možete trljati bateriju od devet volta o žicu za posuđe i tako dobiti iskrice kojima ćete zapaliti vatru. Grijat će se uz vatru kako se noć približava i spavati u pijesku na plaži štiteći se samo od vjetra. Sljedećeg će jutra istražiti svoju stranu rijeke i shvatiti da je trava zaista zelenija na DRUGOJ obali rijeke. Na njihovoj strani nema prirodnih resursa, a opkoljeni su visokom liticom. Rijeka Colorado ima vlastitu ekozonu usred kilometara pustinje. Na svakoj strani rijeke nalazi se tanka zelena linija vegetacije. Čini se da druga obala rijeke nudi više prirodnih bogatstava pa Myke i Ruth raspravljaju o tome isplati li se riskirati pokušati preplivati ovu široku i brzu rijeku temperature vode od deset stupnjeva kako bi došli na drugu stranu. Ne bi se odlučili na taj rizik bez pojaseva za spašavanje. Odlučuju pokušati.
Brza struja nosi ih nizvodno, ali uspijevaju prijeći rijeku. Iscrpljeni su, ali i sretni jer su na dobroj strani rijeke. Myke će istražiti područje i shvatiti da su završili na otoku i da moraju prijeći još dio rijeke. Nema im druge i vraćaju se u vodu, dolaze do kopna i ondje postavljaju kamp. Brzo će zapaliti vatru, a Myke će skupiti obilje izdanaka vrbe ive koji su bogati ugljikohidratima. Ubit će i veliku žabu i to će im biti obrok za taj dan.
Sljedeći će dan istražiti visoravan iznad sebe i naći iznenađujuću količinu jestivih pustinjskih biljaka, ali neće naći ceste ni znakove civilizacije. Tijekom odmora čut će glasanje divljih purica i Myke će napraviti lukove i strijele. Krenut će u lov na purice, ali bez uspjeha. Purice će pobjeći, a frustrirani će Myke ubiti još jednu žabu za večeru. Bez tanke zelene linije vegetacije s obje strane rijeke Colorado, bilo bi ovo teško mjesto za preživljavanje. Čekaju čamce s turistima koji se spuštaju niz rijeku nadajući se da će netko pronaći njihov prevrnuti čamac i krenuti u potragu za njima.

Emisiju 'Muškarac, žena i divljina' pratite subotom u popodnevnom terminu na Domi TV.Tagovi