Muškarac, žena i divljina, 23. veljače

Muškarac, žena i divljina
,
hr_HR

Muškarac, žena i divljina emisija je o Mykelu i Ruth Hawke, mužu i ženi koji se dovode u situacije preživljavanja slične onima u emisijama Preživljavanje udvoje i Čovjek protiv divljine.

1. sezona, epizoda 4 - 5

Kada se Mykeov i Ruthin gumeni čamac probuši uz nemirne obale Tasmanije, završit će u ledenoj vodi i biti prisiljeni otplivati do obale. Prioritet je boriti se protiv pothlađivanja, osušiti se i pronaći sigurno skrovište, zaštićeno od vjetra i kiše. Otkrit će rascjep u stijeni i rabiti gumeni čamac kao krov. Myke će pokušati zapaliti vatru s pomoću bow drilla. Solarni destilator za pitku vodu daje im još nekoliko gutljaja svježe vode, ali to nije dovoljno. Myke će pronaći zamućeni izvor vode pa je potrebno prokuhati vodu, a oni nemaju u čemu to učiniti. Ruth će smisliti sjajnu ideju koju je posudila iz aboridžinske kulture i napravit će zdjelu od kelpa. Myke će grijati kamenje u vatri, ubaciti ih u kelpe i voda će kuhati. Slijedeći standardna pravila preživljavanja, Myke i Ruth hidratizirat će se prije odlaska u potragu za hranom. Ruth će pretraživati plićine i opet junački postati glavni skupljač hrane nakon što otkrije obilje puževa iz roda puzlatki. Za to vrijeme Myke odlazi u potragu za jestivim biljkama kako bi, osim proteina od puževa, dobili i ugljikohidrate od biljaka.
Na prvi pogled, čini se da na stjenovitoj obali i travnatoj unutrašnjosti nema hrane, ali kao što će Ruth reći, Aboridžini su prosperirali upravo na ovom području tisućama godina. Myke će brzo dokazati da postoji obilje prirodnih biljaka koje se mogu skupljati i jesti i ubrzo će skupiti pravu gozbu koja se sastoji od bobica, sjemenki, stabljika punih ugljikohidrata i mnogo morskih puževa roda puzlatki.
Nakon što po noći čuju uznemirujuće vriskove i režanje životinje koja može biti samo tasmanski vrag, Myke i Ruth ustat će sljedeće jutro i krenuti u izvidnicu. Naći će valabija kojeg su vragovi raskomadali. Još je prilično svjež, ali prekriven je muhama i na granici truleža pa ne bi bilo dobro pojesti ga.
Unatoč snažnom vjetru i oluji koja će ih natjerati da sagrade bolje skrovište, Myke i Ruth preživjet će sa stilom i shvatiti da bi mogli ostati ovdje još neko vrijeme. Srećom, pokrenuta je akcija potrage za njima.

Myke i Ruth unajmili su prilično trošno vozilo na pogon na sva četiri kotača za safari na delti rijeke Okavango u Bocvani. Hrabro će voziti izvan utrtog puta, daleko od početne točke i odjednom zaglaviti i ostati sami kada im se pokvari auto. Ovo je jedno od najviše divljih područja na svijetu, kojim se slobodno kreću lavovi, hijene, krokodili, bivoli i slonovi. Odmah će osjetiti strah kada shvate da više nisu na vrhu prehrambenog lanca, nego da se nalaze na području nekih od najopasnijih predatora na Zemlji. Dijelove auta rabit će kao lonce i oruđe, a sagradit će i zaštitnu utvrdu oko vozila. Vatra će im biti glavno sredstvo obrane od predatora pa će Myke brzo krenuti zapaliti vatru rabeći metodu rotacije i trenja uz pametni dodatak koji će mu pomoći brže zapaliti vatru.
Hodanje ovim opasnim terenom do početne točke udaljene 80 kilometara ne dolazi u obzir pa će ostati na mjestu i čekati da avion dođe po njih. Za to vrijeme moraju jesti pa će hrabro otići u šikaru s ručno rađenim kopljem u potrazi za hranom i naići na plijen koji je ubio lav, odnosno gnua koji je dopola pojeden. Lavovi se često hrane pa odu po vodu prije nego što se vrate plijenu i pojedu ga do kraja. Trenutak je napetosti dok Ruth pokušava otkinuti nogu gnua, a Myke stražari čekajući povratak lava.
Relativna tišina dana prekinuta je noću neugodnim zvukovima hijenine vike, rike lavova i glasanja vodenkonja. Čopor hijena ukrast će im gnuovu nogu tijekom noći i Myke će se morati sljedeći dan boriti s krokodilom kako bi nabavio hranu.
Zapalit će veliki krijes, gurnuti vozilo na čistinu s podignutom haubom kao pozivom upomoć, odvrnuti retrovizor koji će im služiti za signalizaciju i čekati da avion preleti iznad njih.

 

Epizode reality serije 'Muškarac, žena i divljina' pratite subotom u popodnevnom terminu na Doma TV-u.Tagovi