Mentalist, 4. ožujka - 8. ožujka

Mentalist 7. sezona
,
hr_HR

Poznat po zanemarivanju protokola i vidovnjačkoj prošlosti, iako je priznao da je paranormalne vještine glumio, Jane sudjeluje u rješavanju teških i medijski praćenih slučajeva, a agenti s kojima surađuje iznimno cijene njegovu pomoć.

7. sezona, epizoda 6 - 4. ožujka
DEA-ina racija pođe po zlu kad ne pronađu nikakvu drogu. FBI se konzultira o slučaju, a DEA-in tim vodi Abbottov bivši šef iz Rio Brava Bill Peterson (Dylan Baker). Jane otkriva da u Petersonovu timu postoji krtica, koji javlja kartelu kad da skrije drogu. Peterson pokuša ucijeniti Abbotta kako bi mu pridao zasluge za dovršetak slučaja, koristeći se Abbottovom sumnjivom prošlosti u Rio Bravu kako bi ga ucijenio. Abbott povjerava Janeu da je ustrijelio i ubio vođu kartela u Rio Bravu u odmazdi zbog njegovih zločina, a da je Peterson jedini koji zna njegovu tajnu. Ubrzo nakon toga, jednoga člana Petersonova tima pronađu mrtva. Jane, znajući da je agenta ubio krtica, dogovara sastanak s DEA-inim pripadnicima borbene skupine i s pomoću svojih deduktivnih vještina bira jednog po jednog dok mu ne ostanu četiri pripadnika Petersonova tima. Za to vrijeme Vega, po Janeovim uputama, uhićuje Petersona i dovodi ga na sastanak, dajući sve četvero osumnjičenih vremena da odu. Lisbon, Cho, Vega i Abbott zasebno svakoga pripadnika optuže kao ubojicu, kako bi vidjeli njihovu reakciju. Choova sumnjivca uhite nakon što mu zaprijeti pištoljem. Petersona, bijesna što je Abbott dopustio da ga ponize, odgovori Jane, koji je otkrio vlastito sredstvo utjecaja protiv Petersona. Nakon slučaja, Jane i Lisbon slave Janeov rođendan, a dar mu je popravljena šalica za čaj, koja se razbila u epizodi «The Great Red Dragon». Jane se raznježi i prizna Lisbon da se istinski iznenadio i da nikad ne bi pogodio što mu je kupila.

7. sezona, epizoda 7 - 5. ožujka
FBI istražuje ubojstvo poznatog odvjetnika, koji je navodno povezan s Lisboninim mlađim bratom Jimmyjem (Robert Belushi). Iznenađena Lisbon vodi Janea sa sobom u svoj rodni grad Chicago, gdje se nalaze s Lisboninim bratom Stanom (Derek Phillips), a poslije pronađu Jimmyja blizu jednog jezerca. Jane dozna da je Jimmy zadrti kockar i da ga FBI sumnjiči jer je bio na kartaškoj igri s odvjetnikom. Jane nagovara Jimmyja da surađuje s FBI-em i odigra pokerašku igru pod nadzorom s drugim igračima koji su bili nazočni, pretpostavljajući da je jedan od njih ubojica. Wylie i Vega prate igru preko kamere kako bi prokljuvili znakove koji otkrivaju svakog igrača. Lisbon se pravi da ima parapsihološke moći i izjavljuje da ubojica drži asa, znajući da svaki igrač ima asa. Odvjetnikov prijatelj Charlie McInnis počeše se po obrvi (to je njegov znak) i Cho ga optuži da je ubojica, a Jane kaže glavnom igraču, mafijaškom šefu, da McInnis vara gledajući ih na nadzornoj kameri. Cho daje McInnisu na izbor da se preda ili suoči s bijesom mafijaškog šefa, a McInnis se odluči za ono prvo. Kaže da je ubio odvjetnika kojega se sumnjičilo da ima aferu s McInnisovom ženom, no to se poslije pokaže neistinitim. Lisbon i Jane odlaze na zabavu koju je Stan priredio za svoju bebu, a Lisbon kaže Janeu da ga voli.

7. sezona, epizoda 8 - 6. ožujka
Plaćenik ubije svjedoka brutalnog ubojstva koje je počinio izvjesni Kelvin Bittaker, a drugog svjedoka, Lily Stoppard (Alexa Vega), stavljaju pod FBI-evu zaštitu jer ona planira svjedočiti protiv Bittakera. Agent Spackman (iz epizode «Nothing But Blue Skies») vraća se kako bi dobio pomoć tima na slučaju, a FBI doznaje da se cijela obitelj Bittaker sastoji od kriminalaca. Majka Belinda (Mary Kay Place) donosi odluke, a otkrivaju da je plaćeni ubojica unajmljen preko videoigre koju igra jedan od Belindinih sinova. Sreću plaćenika u kući do koje dolaze preko igrača s kojim sin komunicira, ali ubojica bježi. Znajući da će Lily napasti dok će je prebacivati iz hotela u sudnicu, Jane navede FBI da naprave strategiju protiv bilo kakve mogućnosti da ih ubojica napadne dok su u hotelu. Ubojica ulazi u hotel i stvara dim na svakom katu, a tim zamjenjuje Lily s Vegom, koja nosi periku. Time uspješno zavaraju plaćenika pa ga Cho upuca. Lisbon, za to vrijeme, uviđa da su je upute koje joj je Jane dao za hotel maknule od bilo kakve akcije, a iako Jane tvrdi da je to učinio kako bi je zaštitio, ona ga prozove što je sprečava da radi svoj posao.

7. sezona, epizoda 9 - 7. ožujka
Abbottov bivši šef iz Rio Brava Bill Peterson (Dylan Baker) iskopa dokaze koji optužuju Abbotta za zločin koji je počinio u Rio Bravu otkrivši metak kojim je ubijen mafijaški gorila. Planira to iskoristiti protiv njega za vrijeme evaluacije Lene Abbott (Christine Adams) za položaj podtajnice Ministarstva trgovine i optužiti Abbotta za ubojstvo. Jane nadzire Petersona i preko Wylieja načuje za taj plan pa tim u kojem su Jane, Lisbon, Wylie i Cho počne s protumjerama pokušavajući pronaći dokaze kojim će osuditi Petersona da je krao novac iz dokaza prikupljen u racijama. Peterson se za to vrijeme nalazi s legislativnom pomoćnicom jednoga kongresmena, koja će evaluirati Lenu za položaj, i daje joj dokaze. Vega se, u međuvremenu, iako isprva nije sudjelovala u zadatku, priključuje na svoju inicijativu kako bi pomogla Abbottu. Vega pokuša usporiti Petersona na povratku kući, dok drugi pokušavaju pronaći novac, ali umjesto toga pronađu oružje bez dozvole, a Jane predloži da podmetnu nešto FBI-eva novca iz dokaza, koji je u zadnji čas donio Wylie, i uspiju u tome. Tijekom jutra u kojem se održavalo ročište, u prepirci između Abbotta i Petersona, Abbott pokaže dokaze koje ima protiv Petersona (fotografiju oružja, novca i njegove mačke), što također dovodi do Petersonove osude nakon što su ga prisluškivali kako se pokušava nagoditi s Abbottom da mu dade dio novca u zamjenu za dokaze. Iako poražen, Peterson je sretan što Lena neće dobiti položaj jer su dokazi protiv Abbotta predani kongresmenu. Međutim, ispostavi se da se Peterson nije našao s pravom legislativnom pomoćnicom, nego sa Samanthom Barsocky (Tangie Ambrose), Janeovom prijateljicom, koja ju je glumila i tako došla u posjed dokaza protiv Abbotta. Peterson je uhićen, a tim slavi pobjedu. Budući da će Lena dobiti novi položaj, Abbott će se uskoro preseliti s njom u Washington. Zato predlaže da Cho preuzme tim. Dok Cho uživa u sreći zbog tih vijesti, Wylie i Vega, Abbott i Lena, Jane i Lisbon izlaze na plesni podij.

7. sezona, epizoda 10 - 8. ožujka
Trojica ljudi opljačkaju oklopljeno vozilo, a FBI dobije slučaj. Jane sluti da jedan zaposlenik banke radi s njima, ali on ništa ne želi reći pa Wiley nalazi njegove nedavne lokacije s pomoću njegova mobitela. Prije nego što Vega ode iz ureda s Choom, kako bi provjerili lokacije koje je Wiley pronašao, Wiley pita Vegu bi li otišla s njim na gejmerski turnir i večeru u Houstonu, a ona pristane. Cho i Vega nalaze sumnjivce u jednom restoranu, a oni počnu pucati. Cho pogađa jednog od njih, ali ovaj uspije pobjeći. Vegu pogode i poslije umre u bolnici. Detektiv Odjela za ubojstva iz Austina Brian Ports priključuje se slučaju nakon Vegine smrti. Jednog od osumnjičenih vide u ljekarni, ali bježi. Policija prati sumnjivce i pronalazi ih u kući s dvoje talaca. Jane ima plan, ali Abbott i Cho odluče ući sa specijalcima. Kad Jane dozna da će Lisbon ući s njima, sam uđe u kuću. Oslobađa oboje talaca i navodi dvojicu muškaraca da se okrenu jedan protiv drugoga. Taman su krenuli pucati jedan u drugoga kad uđu Cho i Abbott i obojicu ih ubiju. Nakon Vegina pogreba, Jane kaže Lisbon da više ne može raditi za FBI, da je umjesto Vege mogla poginuti ona i da ne bi podnio da se nešto dogodi Lisbon. Jane zatim kaže da će otići «na neko lijepo mjesto» i da može poći s njim ako želi. Lisbon suznih očiju gleda Janea kako odlazi.

Kriminalističku seriju 'Mentalist' pratite od ponedjeljka do nedjelje, u večernjem terminu, na Doma TV-u!Tagovi