Mentalist

img placeholder
,
hr_HR

PON - PET 21.25

(The Mentalist), SAD, 2012., kriminalistička serija
5. sezona, 22 epizoda


Tvorac serije: Bruno Heller
Izvršni producenti: Bruno Heller, Chris Long, Tom Szentgyorgi, Daniel Cerone, Eoghan Mahony

Glume:
Simon Baker - Patrick Jane
Robin Tunney -Teresa Lisbon
Tim Kang - Kimball Cho
Owain Yeoman - Wayne Rigsby
Amanda Righetti - Grace Van Pelt

Doma TV donosi petu sezonu napete kriminalističke serije 'Mentalist', koja prati Patricka Janea (Simon Baker), savjetnika agencije CBI koji, uz rješavanje kompleksnih zločina zahvaljujući razvijenoj vještini opservacije, neumorno pokušava uhvatiti serijskog ubojicu Crvenog Johna koji mu je ubio suprugu i kćer. Iako mu se svakom sezonom sve više približava, izgleda da Crveni John previše uživa u psihološkim igricama da bi dopustio Janeu da ga pronađe. U petoj sezoni, Jane će uhititi Johnovu pomagačicu, a netko iz njegove prošlosti postat će novom žrtvom ovog neuhvatljivog serijskog ubojice.


Simon Baker glumi Patricka Janea, konzultanta kalifornijskog Istražnog ureda (CBI) koji rješava zločine koristeći se vještinom opservacije i psihološke manipulacije. Jane je ozloglašen zbog nepoštovanja protokola i lažne „vidovnjačke“ prošlosti. Usprkos tome, agenti s kojima radi iznimno cijene njegovu ulogu u rješavanju niza teških i eksponiranih slučajeva. Ozbiljna viša agentica Teresa Lisbon (Robin Tunney) nevoljko priznaje da je Jane koristan član njezina tima koji još uključuje i agente Kimballa Choa (Tim Kang), Waynea Rigsbyja (Owain Yeoman) i Grace Van Pelt (Amanda Righetti). Cijeli tim zna da Jane ponekad može biti suviše tvrdoglav i nepredvidljiv, no svjesni su da iza njegove teatralnosti stoje inteligencija i rijetka sposobnost rješavanja zamršenih slučajeva.


U petoj sezoni, lov na neuhvatljivog serijskog ubojicu eskalira nakon uhićenja jedne od privlačnih pomagačica Crvenog Johna. Patrick Jane godinama je pratio svog smrtnog neprijatelja i igrao Johnove igre mačke i miša – ali tko je u toj igri mačka, a tko miš? Tijekom pomaganja CBI-evu timu da riješi najozbiljnije slučajeve u državi, Patrick Jane osjeća da mu je Crveni John bliži nego ikada prije. Štoviše, mogao bi biti netko koga CBI trenutno istražuje. Uvijek spreman na sve, Jane prati CBI-ev tim kamo god budu poslani, ali stalno je na oprezu i gleda iza sebe u svakom trenutku.


Nagrade i nominacije:

• PRIMETIME EMMY AWARDS
- 2009. – nominacija za najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji (Simon Baker)

• GOLDEN GLOBES
- 2010. – najbolja izvedba glumca u televizijskoj dramskoj seriji (Simon Baker)

• PEOPLE'S CHOICE AWARDS
- 2015., 2014. – nominacija za omiljenu kriminalističku seriju
- 2011. – nominacija za omiljenog televizijskog borca protiv zločina (Simon Baker)
- 2009. – nagrada za omiljenu novu dramsku seriju

• MONTE-CARLO TV FESTIVAL
- 2013. – nagrada za najbolju dramsku seriju

• TELEVISION CRITICS ASSOCIATION AWARDS
- 2009. – nominacija za najbolju novu seriju godine

• YOUNG ARTIST AWARDS
- 2011. – nominacija za najbolju izvedbu gostujuće mlade glumice između 16 i 21 godine starosti u TV seriji (Erin Sanders)
- 2010. - nominacija za najbolju izvedbu gostujućeg mladog glumca starijeg od 14 godina u TV seriji (Colby Paul)
- 2009. - nominacija za najbolju izvedbu gostujućeg mladog glumca u TV seriji (Dylan Minnette)
- nominacija za najbolju izvedbu gostujuće mlade glumice u TV seriji (Isabella Acres)

 

O glumcima:

SIMON BAKER
(Patrick Jane)

Najpoznatiji po izvanrednoj izvedbi Nicka Fallina u drami ´Čuvar pravde´ na CBS-u, Baker je glumio u seriji od 2001. do 2004. godine. Kritičari su jako hvalili njegovu interpretaciju okrutnog korporativnog odvjetnika kojega uhite zbog posjedovanja narkotika i osude na društveno korisni rad koji mora odraditi kao dječji pravobranitelj. Glumio je i u filmu ´Vrag nosi Pradu´, u kojem uz kolegice Meryl Streep i Anne Hathaway igra zgodnog Christiana Thompsona. U romantičnoj komediji ´Nešto novo´, uz Saanu Lathan, Baker igra krajobraznog arhitekta iz radničke klase koji se zaljubljuje u imućnu i uspješnu Afroamerikanku.
Baker je prvi put privukao pozornost u Oscarom nagrađenu filmu ´L.A. povjerljivo´, nakon čega je uslijedio niz nezaboravnih izvedbi u filmovima ´Izgubljena moć´, ´Crveni planet´, ´Sunset Strip´, ´Judas Kiss´ te nastavku horora ´Prsten 2´ uz Naomi Watts i Sissy Spacek. Dobio je pohvale i za pojavljivanje u neovisnu filmu ´Knjiga ljubavi´ koji je prikazan u konkurenciji na filmskom festivalu ´Sundance´ 2004. Baker je bio član zvjezdane glumačke ekipe hvaljenog filma Anga Leeja ´Zajahati s vragom´, a glumio je i u filmu ´Seks br. 101´ s Winonom Ryder, hvaljenom trileru ´Zemlja živih mrtvaca´ uz Dennisa Hoppera, Johna Leguizama i Asiju Argento te u filmovima ´Restaurant´, ´Love from Ground Zero´ i drugima.


ROBIN TUNNEY
(Teresa Lisbon)

Tunney se afirmirala kao nagrađivana glumica u nizu neovisnih filmova. Postala je poznato televizijsko i filmsko lice, no nikad se nije odmakla od svojih korijena u neovisnom filmu. Njezin prvi film bio je tinejdžerski kultni klasik ´Empire Records´ u kojem su također glumile Renee Zellweger i Liv Tyler. Zatim se pojavila u filmovima ´Opasne čini´ i ´Niagara, Niagara´. Također je glumila i u filmovima ´Vertikalna granica´, ´Početak kraja´, ´Cherish´, ´The Secret Lives of Dentists´, ´Hollywoodland´ i ´Open Window´ za koji je nagrađena kao najbolja glumica na filmskom festivalu u Bostonu.
Tunney se na malim ekranima pojavila u seriji ´Prison Break´, dok je zapažene uloge ostvarila u serijama ´Dr. House´, ´Life Goes on´, ´Class '96´, ´Zakon i red´ te ´Dream On´. Glumila je i u televizijskim filmovima ´J.F.K.: Reckless Youth´ i ´Frog´.

 


TIM KANG
(Kimball Cho)

Kang je diplomirao političke znanosti na Berkeleyju te je stekao titulu magistra likovnih umjetnosti na Institutu za kazališnu umjetnost na Sveučilištu Harvard. Na velikome platnu ostvario je uloge u filmovima kao što su 'Mr. Sandman', 'Rambo', 'Zaboravljeni', 'Dva tjedna za ljubav' i 'Robot Stories'.
Njegove televizijske uloge uključuju serije 'Heroji iz strasti' i 'Specijalna postrojba'. Imao je gostujuće uloge u seriji 'Šaptačica duhovima', a zatim u serijama 'U uredu', 'Obitelj Soprano', 'Monk', 'Chappelle’s Show', 'Zakon i red: Zločinačke nakane' i 'Zakon i red: Suđenje pred porotom'. Kanga se također može vidjeti u raznim nacionalnim reklamama.

 


OWAIN YEOMAN
(Wayne Rigsby)

Ovaj diplomant Kraljevske akademije dramskih umjetnosti u Londonu Yeoman glumio je i režirao 'Otela' u kazalištu Oxford Playhouse. Glumio je i u drugim kazališnim predstavama, kao što su 'Man, Beast and Virtue', 'Čarobnjak iz Oza' i 'Kako vam drago'.
Yeoman je također glumio u filmovima 'Troja' i 'Fantastična petorka'. Njegove televizijske uloge uključuju one u serijama 'Dosje kuhinja', 'Commando Nanny' i 'The Nine'. U rodnoj Engleskoj Yeoman je glumio u uspješnoj televizijskoj seriji 'Ubojstva u Midsomeru'.

 

 

 


AMANDA RIGHETTI
(Grace Van Pelt)

Kao najmlađa od osmero djece, Righetti je rođena i odrasla u okolici Las Vegasa. Igrala je u popularnoj televizijskoj drami 'The O. C.', a njezine ostale televizijske uloge uključuju serije 'Grad uragana', 'Sjeverna obala' i 'Reunion'. Zapažene gostujuće uloge ostvarila je u serijama 'CSI' i 'Svita' te u televizijskome filmu 'Romy & Michelle'.
Righetti možemo gledati u remakeu filma 'Petak 13', a glumila je i u filmovima 'Return to House on Haunted Hill' te 'Kapetan Amerika: Prvi osvetnik'.

 

 

 

 

 

 

 Tagovi