Laži mi, 28. veljače - 1. ožujka

laži mi
,
hr_HR

Život je poput igre i svaka igra ima svoja vlastita pravila, ali igranje po pravilima ne znači i pobjedu, jer jedino što se zapravo računa u životu jest sreća.

1. sezona, epizoda 1 - 28. veljače

Dr. Cal Lightman vodeći je svjetski stručnjak za obmane. Proučava izraze lica i nesvjestan govor tijela kako bi otkrio laže li netko i zašto. S partnericom, kliničkom psihologinjom, otvorio je agenciju koja pomaže policiji, vladinim agencijama i pojedincima kada naiđu na zapreke u potrazi za istinom. Jedan od njihovih prvih slučajeva uključuje sina obitelji posvećenih Jehovinih svjedoka. Optužen je za ubojstvo svoje profesorice nakon što je uhvaćen u bijegu s mjesta zločina. Cal Lightman sjedi u prostoriji sa skinheadom u zatvorskom kombinezonu. Odmjeravaju se, a Cal se usredotočuje na detalje na njegovu licu i rukama. Skinheadov odvjetnik govori Calu da njegov klijent neće govoriti. Cal kaže da ga ne zanimaju riječi jer većina ljudi izgovori tri laži svakih deset minuta. Cala, vodećeg svjetskog stručnjaka za obmane, FBI poziva u pomoć jer nisu uspjeli saznati informacije od skinheada nakon nekoliko sati intenzivnog ispitivanja. Cal govori skinheadu da zna da je FBI pretpostavio da bombaši ciljaju dvije najveće crnačke crkve u državi, no da su pogriješili. Cal kaže da ciljaju manju crkvu u jednom od predgrađa. 

1. sezona, epizoda 2 - 1. ožujka

Dva agenta Domovinske sigurnosti dolaze u urede Lightman Groupa kako bi pokazali novi ručni poligraf. Cal ga odmah odbija i dokazuje njegovu nepouzdanost time što je privlačna recepcionistica postavljala pitanja umjesto agenta. Iznenada se pokazuje da subjekt laže tijekom kontrolnih pitanja. Sama prisutnost žene uzrokovala je seksualnu uzbuđenost subjekta, a stroj je to detektirao kao krivnju i pokazao lažno pozitivan rezultat. Cal samozadovoljno odlazi govoreći agentima kako bi trebali trošiti novac na proučavanje ljudskog lica i njegovih 10.000 mogućih izraza. Cal odlazi u Fort Mead gdje je vojnikinja optužila svog zapovjednika za seksualno napastovanje. Želi da Gillian pođe s njim, no ona ima drugi slučaj. Nagovara Cala da povede Torres koja se pokazala kao prirodni talent u polju detektiranja obmana. Calu se ne sviđa što nije upoznata sa znanošću i što se oslanja samo na instinkt, ali nevoljko je povede nakon što točno prepozna tri mikroizraza u jednoj petnaestini sekunde.

Ne propustite pogledati seriju "Laži mi" u večernjem terminu na Doma TV-u!Tagovi