Vikend je idealno vrijeme za punjenje baterija i kuhanje. Donosimo vam ideju za brz, jednostavan i ukusan vikend meni.

MINI HOT DOG

SASTOJCI:

250 ml vode
60 g maslaca
½ žličice soli
130 g glatkog brašna
3-4 jaja
60 g gruyere ili sbrinz sira, narezanog na kockice od 5 mm
20 tak coctail hrenovki
majoneza, senf ili kečap
sol



PRIPREMA:

1. Zagrijte vodu, maslac i sol na srednjoj vatri dok se maslac ne rastopi i smjesa ne zavrije. Smanjite vatru i odjednom dodajte brašno i kuhajte miješajući drvenom kuhačom dok se smjesa ne počne odvajati od posude i ne postane sjajna , oko 2-3 minute.

2. Prebacite smjesu u drugu posudu i pustite da se malo ohladi.

3. Odvojite peto jaje i promiješajte ga kako bi ga mogli dodavati po potrebi. Dodavajte jedno po jedno jaje, snažno miješajući dok se svako jaje dobro ne umiješa u tijesto. Tijesto ne bi trebalo biti čvrsto, ali i dovoljno gusto da drži oblik kad ga se sa oblikuje u “peciva”. Po potrebi dodavajte malo po malo petog jaja dok niste zadovoljni s gustoćom. Dodajte sir i promiješajte.

4. Zagrijte pećnicu na 200° C i obložite lim masnim papirom

5. Odrežite vrh čvrste plastične vrećice za zamrzavanje i veličine 2 cm napunite smjesom.

6. Istisnite smjesu na lim u štapiće duljine oko 7 cm s razmacima od oko 5 cm između njih. Pecite dok se ne napuhnu i ne dobiju zlatnu boju oko 20 tak min. U međuvremenu, nemojte otvarati pećnicu. Izvadite peciva iz pećnice I zarežite gornji dio uzdužno, zatim vratite u pećnicu da malo prosuše.



7. Zarežite hrenovke dijagonalno po površini sa svake strane.

8. Zagrijte rebrastu gusenu grill tavu i pecite hrenovke dok ne dobiju boju, oko 5 min.

9. Položite ih na peciva i “pošarajte” majonezom, senfom ili kečapom.



SORBETO OD ČOKOLADE:

SASTOJCI:

200 g čokolade s velikim udiom kakaa
200 g šećera
500 ml vode

PRIPREMA:

1. Stavite čokoladu, šećer i vodu u lončić te zagrijavajte na laganoj vatri, miješajući, dok smjesa ne zavrije (to bi trebalo potrajati 10 i više minuta).

2. I dalje miješajući, obratite pažnju kad smjesa počne jako ključati, kuhajte još 2 minute, a zatim maknite s vatre i pretresite u drugu posudu te pustite da se smjesa potpuno ohladi u hladnjaku.

3. Ako imate aparat za sladoled, možete zamrznuti smjesu u njemu ili ju jednostavno stavite u zamrzivač, miješajući svakih 30 minuta dok se ne zamrzne.

4. Servirajte u ohlađenim čašama ili zdjelicama.


 
'Kod Ane' gledajte od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu na Doma TV, a više ukusnih recepata potražite na OYO!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju