Dah smrti (eng. The Living Daylights) britanski je akcijski triler iz 1987. To je 15. film o Jamesu Bondu i prvi s Timothyjem Daltonom u glavnoj ulozi.

Film je preuzeo naslov iz kratke priče Iana Fleminga 'The Living Daylights', koja je objavljena u The London Sunday Timesu 4. veljače 1962. Početak filma gotovo u potpunosti odgovara priči.

Originalni naziv: The Living Daylights
Godina proizvodnje: 1987.
James Bond: Timothy Dalton
Bondov zadatak: Zaustaviti generala Whitakera u prodaji oružja i spriječiti Koskova u njegovoj dvostrukoj igri
007 djevojka: Kara Milovy (Maryam d’Abo)



RADNJA:

James Bond (Timothy Dalton) pomogne sovjetskom generalu da prebjegne na Zapad, no otkrije da se isti general našao na meti lijepe violončelistice i snajperistice Kare Milovy (Maryan d'Abo). Nakon što general nestane, Bond odluči pronaći ga, no prvo mora saznati zašto je violončelistica htjela ubiti svojeg mecenu. S njom prvo odlazi u Beč, a zatim u Maroko te naposljetku završi u afganistanskom zatvoru dok pronalazi tragove koji će mu pomoći da riješi misterij.


POTRAGA ZA NOVIM JAMESOM BONDOM

Roger Moore se 1985. povukao iz serijala nakon sedam filmova. Bio je to početak velike potrage za njegovim nasljednikom.

Timothy Dalton, Sam Neill, Lewis Collins, Sean Bean i Pierce Brosnan bili su među glumcima koji su se 1986. pojavili na probama za ulogu. Timothy Dalton, za kojeg se govorilo da će zamijeniti Seana Conneryja 1968. (što je odbio jer je smatrao da je premlad) i Rogera Moorea 1980. (kad su se pojavile glasine da se ovaj povlači), koji je bio i prvi izbor producenata za 'Dah smrti', morao je odbiti ulogu jer je snimao film Brenda Starr, dok Lewis Collins, Sam Neill i Sean Bean nisu prošli.

U konačnici, Timothy Dalton je prihvatio ulogu potpisavši ugovor za tri filma. Ironično, zbog petogodišnje stanke koja je nastala nakon filma 'Dozvola za ubojstvo' zbog sudskih procesa, odustao je od uloge, koja je opet ponuđena Pierceu Brosnanu.



TIMOTHY DALTON U GLAVNOJ ULOZI

Dalton će ostati zapamćen kao najpotcjenjeniji Bond. Daltonov Bond je bio puno ozbiljniji, manje zavodnički raspoložen i više se oslanjao na svoju snagu i sposobnosti nego na gadgete. Ono što treba spomenuti kao priznanje Daltonu jest da je, za razliku od svojih prethodnika, sam izvodio akcijske scene – bez pomoći kaskadera.



PRODUCIRANJE FILMA

Film su producirali Albert R. Broccoli, njegov pastorak Michael G. Wilson i njegova kćer Barbara Broccoli, a premijerno je prikazan 1987. Bio je to zadnji film koji je kao predložak koristio naslov priče Iana Fleminga, sve do filma 'Casino Royale', 2006.


SNIMANJE

Iako su korišteni dubleri, Dalton je inzistirao da on sam izvede što više akrobacija.

Scena u kojoj Bond padobranom iskače iz Land Rovera na Gibraltaru snimljena je na Beachy Headu u Sussexu. Prva snimka odbačena je zbog promatrača koji se mogu vidjeti u pozadini.

Samo snimanje je postalo akcijski film kad je brod u podnožju litice s kojeg se snimao pad upao u opasne struje pa su poslani spasioci iz lokalnog Eastbournea kako bi izvukli ekipu od litica, a neki su članovi dobili nagrade za hrabrost.

Snajperska puška koju Bond koristi kako bi zaštitio generala Georgija Koskova (Jeroen Krabbe) od ubojstva je 'Walther WA 2000'. Bond odlučuje koristiti čelične metke (koji zapravo nikad nisu proizvedeni), rekavši kako KGB-ovi snajperisti često nose neprobojne prsluke.



UPOZORENJE O PIRATSKIM IZDANJIMA

1987., prije službenog objavljivanja filma, Britanijom su kružile piratske verzije filma. U njima je nedostajalo većine akcijskih sekvenci, nije bilo završne glazbe, neke scene bile su izmijenjene, a i kvaliteta zvuka je bila dosta loša. 'United Artists' povukao je neobičan potez pa je na ranim britanskim trailerima za film bilo upozorenje o piratskim izdanjima.



IGRAČKE JAMESA BONDA U FILMU

1. Aston Martin V8 Vantage - Opremljen standardnim oružjem, ukljujući skije sa strane, projektile, lasere, mlazni pogon, samouništavajući uređaj i modificirani radio kojim se može hvatati policijska i vojna frekvencija.
2. Audi 200 Turbo Quattro.
3. Privjesak za ključeve - Bondov privjesak za ključeve iz Odjela Q koji je također eksploziv koji aktivira vučji zvižduk.

007 HIT
A-ha: Living Daylights




KULTNI CITAT IZ FILMA

Dijalog se odvio nakon što se Bond riješio Necrosa tako da je prerezao vezice na čizmi za koju se ovaj držao dok su visjeli na avionu:
Kara (zabrinuto): Što je s njim?
Bond (zadovoljno): Dobio je cipelu.
 

Glenova režija, Daltonova interpretacija i sjajni vizualni i glazbeni prosede urodili su jednim od najozbiljnijih filmova o Jamesu Bondu, pravom akcijskom trileru bez suvišnih izleta u druge žanrove.

Zaštitni znak svakoga filma je njegov 007 hit, glavni glumac i 007 djevojka. Koji su vaši favoriti?

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju