Informer, 24. svibnja

gordana gelenčer
,
gordana gelenčer
hr_HR

Informer je emisija koja informira, propituje i analizira aktualne gospodarske teme. Magazin donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj.

1. sezona, epizoda 220

Dok se vlast sprema na ranije izbore, tobože zbog epidemije, gospodarstvo je ostavila na suhome. Drugi krug mjera niti je dovoljan niti je dugoročniji, što pokazuje da Vlada doista ne razumije što stiže. Trenutno najglasnija poduzetnička udruga Glas poduzetnika pokušava dobiti odgovore ili barem znakove što vlada kani s mjerama kako bi se donekle pripremili za jesen, no odgovora zasad nema.
Zbog globalnog zaključavanja ekonomije najviše su stradala najrazvijenija tržišta, ona Amerike i Europe, što će sigurno presložiti ekonomski poredak. Globalna trgovina možda nikada više u takvoj mjeri neće biti globalnom, a i turizam će se sigurno stisnuti. Svjetsko će se gospodarstvo oporaviti, no pitanje je na kojim razinama ponude i potražnje, što posebno ugrožava male, otvorene ekonomije poput Hrvatske. O tome što nas čeka otkrila je ekonomistica Vedranom Pribičević.
Poduzetnici već dugo traže da se država presloži i reformira, i usred pandemije zahtjevi su glasniji nego ikada. Traži se i porezna reforma koja bi, među ostalim, odustala od naplate akontacije poreza na dobit i ubuduće naplaćivala PDV isključivo po naplaćenim računima. Je li to izvedivo u vrijeme kada država mora financijski spašavati gospodarstvo i u vrijeme kada je u proračun stigla, šuška se, tek četvrtina očekivanoga PDV-a?
Neki su se htjeli vjenčati, neki putovati, i za to su prije korone ili dali akontaciju ili recimo već kupili aviokarte. Uz to je mnogima smanjena plaća što taj izdatak iz trenutne perspektive čini još većim. Informer istražuje kakva je praksa povrata uplaćenoga i postoji li uopće.

 

Emisiju 'Informer' pratite nedjeljom u jutarnjem terminu na Doma TV-u!Tagovi