Informer, 22. listopada

Informer 75 - 3
,
hr_HR

Informer donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj.

Nije Agrokor ni prvi ni posljednji koji će propasti. Uništavanje vlastitih firmi državi još bolje polazi za rukom. Dok svi iščekuju pravni rasplet oko Agrokora, 'Informer' propituje: što će biti s Imunološkim zavodom, za pučanstvo mnogo važnijom tvrtkom i, još važnije, tko ju je i zašto uništio?


Vlast kaže da za Imunološki zavod novca nema, no to je teško povjerovati kada je poznato da su nam na raspolaganju kohezijski fondovi EU-a, teški čak 8 milijardi eura. 'Informer' donosi priču o tome koliko smo i zašto tako malo dosad iskoristili.


Dok za neke firme država više nema sluha, druge silom održava na tržištu. Recimo, Fina, nekadašnji SDK, pa Zavod za platni promet, svoj je smisao izgubila u trenutku kada je platni promet preselio u banke. Postojanje Fine posebno je na zubu 300 tisuća blokiranih kojima upravo Fina čini najveći trošak. 'Informer' istražuje: čemu služi Fina?


Poznato je da na različitim ljestvicama Hrvatska uglavnom stagnira. Mrvicu smo bolje rangirani prema stupnju ekonomske slobode. No, ako znamo da koncept ekonomske slobode znači, među ostalim, slobodu pristupa tržišnom natjecanju i zaštitu vlasničkih prava, postaje jasnije zašto ne stojimo bolje.


Jedan od tih razloga sigurno je i činjenica što, kada plaćamo neku uslugu, posebice državnu, uvijek na kraju platimo više nego što je u startu navedeno kao trošak. Banke su to riješile efektivnim kamatama u kojima su sadržani svi troškovi. Što je s ostatkom gospodarstva? Gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednom izdanju 'Informera'.
 

Emisiju 'Informer' gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Domi TV.

 Tagovi