.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Informer, 1. travnja

gordana gelenčer
,
hr_HR

Informer donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj.

108. epizoda

U pozadini buke oko Istanbulske konvencije Vlada je samozatajno pisala novi Zakon o šumama. Nakon prve provjere u Saboru vraćen je na doradu, a jedna je od zamjerki uvođenje kategorije urbanih šuma – koja uvodi mogućost izgradnje raznih sadržaja, pa i golf igrališta. Informer pita: nije li na mala vrata uvedena mogućnost pogodovanja privatnome kapitalu nacionalnim resursom?
Još je u listopadu prošle godine trebao biti objavljen Registar stvarnih vlasnika tvrtki. Do danas nije objavljen, pa javnost, dakle ni novinari, još uvijek nema pravo uvida u podatke. Zašto je to tako, istražili su novinari Informera.
Kada je u krizi pala kupovna moć, poduzeća su se morala okrenuti izvozu. No, statistički više nismo u krizi, pa nam je izvoz ispao iz fokusa. Dok se mi izvlačimo na zabranu poticanja izvoza, Informer donosi primjere kako to rade, primjerice Austrija, Irska, Velika Britanija. Kako to oni mogu, a Hrvatska ne?
Koliko je ekonomska kriza u nekoj zemlji stvarno duboka mjeri se, među ostalim, stopom nezaposlenosti mladih. Recimo, ukupna je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj oko 10%, no mladih je nezaposlenih čak 26%. Možemo li i što naučiti iz primjera drugih zemalja?
Kako rješavati probleme bez sukoba jedna je od izazovnijih stvari u životu. Što nedostaje sukobima, reći ćete, jer globalno je tržište ocean u kojemu se goste samo morski psi? Netočno! Suradnja i razumijevanje u biznisu su važniji nego ikad, a kako to naučiti pokazao je Jimm Tamm, autor metode 'radikalne suradnje', inače savjetnik mnogih kompanija, NASA-e, američke vojske.
S vremena na vrijeme dobro je napraviti cjeloviti financijski check in, vidjeti gdje smo i s koliko novca i obveza, gdje nepotrebno curi, što se od troškova može srezati, gdje se može uštedjeti. Na što sve treba obratiti pozornost kada provjeravamo stanje financija, doznajte u rubrici Moj novac!

Emisiju 'Informer' gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Domi TV.Tagovi