Kontroverza zbog nasilja u filmu...

Uz teme kao što su dječje ropstvo i destruktivni kultovski rituali, film je snimljen u mračnijem tonu nego njegov prethodnik, 'Otimači izgubljenog kovčega'. Originalni naslov filma bio je "Indiana Jones i hram smrti".

Steven Spielberg i George Lucas htjeli su da nastavak 'Otimača izgubljenog kovčega' bude mnogo mračniji, zbog njihovih privatnih raspoloženja povodom prekida veze i razvoda koje su obojica prošla.

ZBOG FILMA KREIRANA DOBNA OZNAKA

Određene scene nasilja izazvale su negativne reakcije kod publike. Jedna od spornih scena je čupanje čovjekovog srca u sklopu ceremonije žrtvovanja.

Scena je popraćena mističnom glazbom i spuštanjem tijela u užarenu lavu dok vođa kulta, Mola Ram, drži netom iščupano srce u rukama.

Reakcije su bile stroge jer je film bio označen kao obiteljski orijentiran (PG). Spielberg je našao rješenje u dobnim granicama za filmove koja se i danas koristi.



SPECIJALNI EFEKTI

Ovaj film je izrazito orijentiran na specijalne efekte i time se bitno razlikuje od prvog nastavka. Za najupečatljivije lokacije iz filma (špilje kao i sam ukleti hram) napravljene su minijature koje su posebnim tehnikama snimanja ukomponirane u film.

Najzanimljiviji primjer toga je atraktivna utrka minskim kolima. Samo su krupni planovi glavnih glumaca snimljeni na setu. Izuzev toga, cijela sekvenca te utrke naknadno je kreirana koristeći minijature.

Kako bi dočarali potrebnu ekstremnu brzinu minskih kola, koristili su jedan stari Hollywoodski trik. Naime, snimali su film polako tj. jedan kadar po sekundi i na playbacku ga ubrzali kako bi dobili normalnih 24 kadra po sekundi.

Za kreiranje špilje rješenje su našli u aluminijskim folijama koje su uzeli u običnom dućanu. Folije su posprejali smeđom bojom te ih posebno modulirali kako bi dobili željeni izgled stjenovite pećine koja okružuje minijature.

Zbog izuzetnih postignuća u tehnikma snimanja Indiana Jones i ukleti hram osvojio je 1985. godine Oscara za najbolje vizualne efekte.

Ne propustite filmsku avanturu 'Indiana Jones i ukleti hram' u nedjelju u večernjem terminu na Domi TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju