.
novatv.hr |  dnevnik.hr |  oyo.hr |  blog.hr |  zadovoljna.hr |  gol.hr | 

Znate li plesati 'Prljavi ples'?

img placeholder
,
hr_HR

Dok vikendom uz 'Znate li plesati?' uživate u plesnim pokretima natjecatelja koji u malom prstu imaju sve, od tanga do baleta, naučite nešto više o kultnim filmovima vezanima uz ples!

Pjevajmo na kiši – Komični mjuzikl u kojem je naslovnu ulogu odigrao Gene Kelly, a uz njega su se našli Donald O`Connor, Debbie Reynolds i Jean Hagen. Kelly utjelovljuje lik Dona Lockworda koji zajedno s Linom Lamant (Hagen) čini najpoznatiji glumački par nijemih filmova, obožavan i od publike i kritike. U njihovu ljubav vjeruje i Lina, no Don se zaljubljuje u skromnu plesačicu Kathy. Pojavom zvučnog filma, Don i Lina su prisljeni prilagoditi se novim glumackim zahtjevima. Njemu vježbanje polazi za rukom, dok Jean nikako ne uspijeva, s obzirom na svoj loš naglasak i piskutav glas. Donov prijatelj dolazi na ideju da snime mjuzikl, ali u kojem će Lini glas posuditi Kathy. Film se i snima tepostiže veliki uspjeh, ali na vidjelo izlazi činjenica da je istinska zvijezda filma Kathy, a ne Lina. Film se smatra najboljim mjuziklom svih vremena i jednim od boljih filmova uopće, a svi vi koji niste vidjeli pjesmu Genea Kellyja na kiši, imate sad priliku za nadoknaditi propušteno.

Briljantin – Prekrasna priča o prijateljstvu, ljubavi, zgodama i avanturama skupine srednjoškolaca iz pedesetih godina prošlog stoljeća. John Travolta briljira u ulozi Dannya Zukoa, mladog frajera u kojeg se za vrijeme ljetnih praznika koje koristi za posjet Americi, ludo zaljubljuje mlada Australka Sandy (Olivia Newton - John). Ipak, završetkom praznika romansi dolazi kraj, te se Sandy vraća u Australiju, teška srca s obzirom da mora Dannyu reći zbogom. No, kako sudbina ponekad čudno podjeli karte, tako se i njena obitelj odluči preseliti u Ameriku, te Sandy počne pohađati istu školu kao i Danny. Misleći da je sve savršeno, Sandy se vara, jer onaj Danny kojeg je voljela preko praznika ne liči nimalo na ovog, koji mora čuvati reputaciju vođe T – birdsa. Iako se bavi problemima adolescenata, cilj ovog mjuzikla je prije svega ipak, zabaviti publiku, stoga obiluje plesom i pjesmom. A jednu od pjesama, po kojoj je film postao poznat, imate priliku poslušati na sljedećem linku.

Prljavi ples – Kažu da svako ljeto uvijek donosi neke nove ljubavi i avanture, a ako je vjerovati ovom filmu, ništa drukčije nije bilo ni ljeto 1963. godine. Tada sedamnaestogodišnja Baby (Jennifer Grey) provodi praznike s roditeljima u prilčno konzervativnom ljetovalištu, karakterističnom za obiteljska odmaranja tih godina. Baby tamo upoznaje Johnnya (Patrick Swayze), glavnog instruktora plesa, čovjeka prepuna životnog iskustva. Kao što to obično biva, Johnny je počinje učiti plesu prepunom slobodnog ritma i seksi pokreta, a ujedno i postaje Babyna prva istinska ljubav. „Prljavi ples“ je itekako ostao upamćen po glazbi, tako da je nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom za pjesmu „The Time of My LIfe“. Ako ste je slučajno zaboravili, pružamo vam priliku da je se ponovo sjetite.Tagovi