Vrhunska tragikomedija koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ako niste pogledali ovaj film, krajnje je vrijeme da to učinite.

Prije nego što je snimio 'Forresta Gumpa', redatelj Robert Zemeckis najveći je uspjeh postigao trilogijom 'Povratak u budućnost'. Kako bi panoramski pregled novije američke povijesti bio uvjerljiviji, Zemeckis i njegovi suradnici kombinirali su snimke glavnog glumca i arhivske snimke stvarnih događaja, za što su nagrađeni Oscarom za vizualne efekte.

Za ulogu čovjeka koji, unatoč ograničenim mentalnim sposobnostima, ostvaruje američki san Tom Hanks je osvojio Oscara. Film je dobio Oscara i za najbolju režiju, film, montažu i scenarij – odnosno 6 Oscara od 13 nominacija. Uz najpoznatiju filmsku nagradu, film je osvojio desetak nagrada koje dodjeljuju filmska udruženju u Americi i u svijetu, a 1998. uvršten je među 100 najvećih američkih filmova.



Zanimljivo, u jednom dijelu filma, Tom Hanks, odnosno Forrest Gump, otvara pismo zahvale od Applea nakon što je njegov bivši suborac i poslovni partner 'Poručnik Dan' uložio u, kako Gump kaže, 'neku voćnu kompaniju' . Kada bi ovo bilo stvarno, ovaj ulog bi danas vrijedio više od 7 bilijuna dolara.



Ono što mnogi ne znaju jest da scene trčanja u filmu nije odigrao Tom Hanks. Kako glumac baš i nije vičan sportu, scene je odglumio njegov mlađi brat, Jim Hanks.

Možda je teško za povjerovati, no od premijere ovog kultnog filma prošlo je više od 20 godina. Metafore o životu kao kutiji čokoladica, o emocionalnoj komponenti trčanja te o raznim načinima spremanja škampa nisu postojale sve do srpnja (sada već davne) 1994. godine.

Godine 1982. Forrest Gump (Tom Hanks), čovjek ispod prosječne inteligencije, priča svoju životnu priču ljudima koji čekaju autobus. Djetinjstvo i mladost proveo je s majkom (Sally Field) u malom mjestu u Alabami, gdje je slučajno susreo čak i Elvisa Preselyja. Na fakultetu, kao poznati igrač ragbija susreće predsjednika Kennedyja, što je prvi od njegova tri susreta s američkim predsjednicima.



Slijedi sudjelovanje u ratu u Vijetnamu, gdje dobiva medalju za hrabrost. Nakon rata Forrest se obogati lovom na račiće i investiranjem u tvrtku Apple. No, sve to vrijeme ne zaboravlja svoju veliku ljubav, Jenny (Robin Wright Penn) s kojom se družio još kao dječak. Forrest Gump je od hendikepiranog dječaka postao sportska zvijezda, vijetnamski junak i tajkun. Njegovo srce zna ono što ograničeni intelekt ne može dokučiti. 'Forrest Gump' snimljen je prema romanu Winstona Grooma i scenariju Erica Rotha.

Ova vrhunska tragikomedija koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ukoliko niste pogledali ovaj film, krajnje je vrijeme da to učinite. 

Kako je 'Forrest Gump' ostvario svoj američki san, ne propustite pogledati u subotu na Domi TV. 

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju