CoolTurist, 28. siječnja - 1. veljače

CoolTurist
,
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 25 - 28. siječnja

Već 192 godine stanovnicima Samobora fašnik služi za tjeranje zlih sila iz protekle godine, a dok one odlaze, ovdje pristižu posjetitelji iz čitavog svijeta. Za iduće izdanje fašnika, koje je već naveliko u pripremi, taj će se način života itekako prilagoditi aktualnoj svakodnevici, a kritika društva u kojem živimo tek je jedna od čari Samoborskog fašnika. U svojoj dugoj povijesti pronašao je načine da zabavi sve generacije i pokaže se kao idealno obiteljsko druženje u kojem je kreativnost – glavno oružje.

A čim se Samoborci i njihovi gosti malo odmore od šarenila fašnika, na ulice grada stižu cirkuski zabavljači iz čitavog svijeta! Cu'Fus festival ima misiju oživljavanja humorističnog duha grada Samobora, a krilatica mu je - ulični party za sve generacije! Kao i brojne druge dobre stvari, Cu'Fus festival rodio se iz jednog pozitivnog revolta. Samoborski umjetnici, naime, nisu imali gdje demonstrirati svoja znanja i vještine pa su se prije desetak godina ozbiljno primili organizacije.

Uz kremšnite, fašnik i kristal, ima Samobor još jedan turistički adut, a to je - krajolik koji oduzima dah. Potvrda je stigla i od turističkog portala European Best Destinations, koji ga je uvrstio u "Najbolja odredišta za ljubitelje prirode u Europi"! Slap Cerinski vir su 1927. potpuno slučajno otkrili samoborski planinari. Zamrznuti slap samo je jedna od brojnih atrakcija koje je Majka priroda pripremila za ljubitelje prirode. Izbor je velik, pa je preporuka iskusnog planinara više nego dobro došla!

Pet kilometara jugozapadno od Samobora nalazi se rudnik Sveta Barbara, jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Mještani su se prije petnaestak godina pobrinuli da ne padne u zaborav, pa su napuštene dijelove pretvorili u - rudarski muzej, a za turiste priredili pravu malu avanturu! Nekad mjesto za eksploataciju bakrene i željezne rude, a onda i gipsa, danas je omiljena turistička destinacija koja u jednosatnom izletu donosi jedinstveni uvid u jedan posve drukčiji način života. Cijela ova priča ima i svoj gastro trenutak, također usko vezan za život nekadašnjih rudara.

1. sezona, epizoda 26 - 29. siječnja

Marija Jurić Zagorka i obitelj Zrinski tek su dvije od brojnih povijesnih epizoda kojima se Vrbovčani mogu pohvaliti svojim gostima. Vrbovec je mali grad s puno zanimljivih turističkih destinacija, a da nam neka ne bi pobjegla, najbolje se raspitati na samom izvoru informacija, u tamošnjem Pučkom otvorenom učilištu!
Već 38 godina i to u zadnjem vikendu kolovoza Vrbovec je poprište jednog od najvećih i najpoznatijih kulinarskih druženja na ovim prostorima. Manifestacija ‘Kaj su jeli naši stari’ pravi je turistički mamac zbog kojeg neka drevna i tradicionalna jela i dalje ostaju - u modi! Osamdeset tisuća posjetitelja u samo tri dana - blistava je to statistika sad već kultne manifestacije Kaj su jeli naši stari, koja od 1981. promovira izvorne recepte vrbovečkog kraja.

Glavni gastro doživljaj Vrbovca izgleda skromno, a u sebi krije svo bogatstvo okusa ovoga kraja. Vrbovečka pera ima kultni status, a poput brojnih drugih poznatih delicija, nastala je iz – krajnje potrebe. Danas se uspješno čuva od zaborava i priča priču o jednom davnom načinu života. Profesor Zdravko Benedik brine se da pera ne padne u zaborav, a u tome mu zdušno pomažu i mladi kuhari srednje škole Vrbovec.
Ako u Vrbovcu poželite izvornu domaću glazbu, izbora imate napretek! Veliki broj Vrbovčana, naime, slobodno vrijeme provodi u Kulturno umjetničkom društvu Petar Zrinski ili pak limenoj glazbi, a kako sve to utječe na turističku sliku grada, odlučili smo provjeriti u jednom veselom druženju! Slično je i s vrbovečkom limenom glazbom, koja će uskoro proslaviti sto godina postojanja, uz članove koji pokrivaju doslovno sve dobne skupine.

1. sezona, epizoda 1 - 30. siječnja

Zagreb je prepun turističkih atrakcija, a da biste ih obišli baš sve u jednom danu, potrebno je poprilično vremena i energije. Riana, voditeljica emisije CoolTurist je zato isprobala popularni Segway, uz pomoć simpatičnog Brune koji je popularizirao ovaj način obilaska metropole.
„Tražili smo način razgledavanja grada koji će biti zanimljiv sam po sebi, gdje ćemo na histriografiju i povijest dodati jednu atrakciju!“, otkriva Bruno i dodaje da se malo gradova u svijetu, poput Zagreba, može pohvaliti blizinom povijesnih atrakcija, ali i prirodnih ljepota. Što su sve obišli na Segwayu i jesu li prošli bez ozljeda – pogledajte u emisiji.

Prolaskom kroz glasovita Kamenita vrata, vjerojatno nikad niste bili ni svjesni brojnih legendi i priča koje prate taj prolaz koji spaja zagrebački Gornji i Donji grad. Misterij napokon otklanjaju zagrebačke Gornjogradske coprnice, pune zabavnih, ali i bizarnih priča koje će vas ostaviti bez teksta!
Posjetitelji mogu zaigrati njihovu interpretaciju igre s dvora Frankopana i Zrinskih, a tu je i proročica s posebnim moćima i pričama. Svaki sudionik dobiva i rukom rađen dar te zaštitnu amajliju, a možete odabrati i recept za magični napitak - za sreću, ljubav, zdravlje ili bogatstvo!

Subotom prijepodne Zagrepčani i njihovi gosti već tradicionalno šeću i uživaju po „špici“, ali kave, tračevi i nove dizajnerske naočale nisu jedino što tamo možete pronaći. Počasna satnija Kravat pukovnije pobrinula se za dašak uzbudljive povijesti usred Zagreba!

Svojim programom, Kravat pukovnija aktualizira povijesne početke kravate, a od 2010. godine izvodi program smjene straže i ophoda užim središtem grada Zagreba. Inače, Kravat-pukovnija je autorska zamisao Marijana Bušića – ravnatelja AC i utemeljitelja šireg projekta “Hrvatska – domovina kravate”. Odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, Počasna satnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, na opće oduševljenje turista, pogotovo onih inozemnih. Kako to izgleda kad špicu uljepšaju kršni momci u prekrasnim odorama, gledatelji imaju priliku saznati u prvoj emisiji CoolTurist.

1. sezona, epizoda 2 - 31. siječnja

Bijeg iz gradske vreve i boravak na svježem zraku u Jastrebarskom doživjet ćemo na potpuno novoj razini – i to doslovno! Zahvaljujući paraglidingu, ovaj bajkoviti kraj možete upoznati iz zraka, točnije sa 1000 metara nadmorske visine i doživjeti adrenalinsku avanturu za pamćenje!

Brdoviti kraj Jastrebarskog možda nije idealan za obilazak biciklom, ali dosjetili su se Jaskanci kako doskočiti tome – u grad su stigli električni bicikli, kojima vožnja postaje lakša, ali i uzbudljivija!
Od kraja 19. stoljeća u pripremi hrane izmijenile su se okolnosti i tehnike, ali ekipa jaskanskih entuzijasta tradiciji ne dopušta da umre pa u idiličnom mlinu proizvodi brašno, baš kao u pričama iz nekih davnih dana! Godrijanov mlin na potoku Draga u Dragi Svetojanskoj izgrađen je krajem 19-og stoljeća, a obnovljen 2007. godine. Uz pomoć čiste izvorske vode i mlinskog kamena žitarice melje kao nekad, a stoji uz ''Mlinarevu ižu'' – izvornu mlinarevu kuću u kojoj je nekad stanovao mlinar s obitelji.

1. sezona, epizoda 3 - 01. veljače

Puno prije danas popularnih streljana, pucalo se u prirodi, i to kuburama, a upravo nas u Sv. Nedelji očekuje jedan pucački vremeplov! Ekipa zaljubljenika u kubure 2004. godine osnovala je kuburaško društvo Gromovnik, u kojem djeluju 24 pucača, a nastupaju češće i od nekih estradnih zvijezda! U Coolturistu će gledatelji vidjeti kako u Sv. Nedelji čuvaju taj stari običaj te zašto u ekipi više nemaju - nijednu ženu!

Za dozu tradicije i mode u Sv. Nedelji možemo zahvaliti udruzi Kragulj, koja je od ogrlice zvane kraluš napravila pravi izvozni proizvod. Osim što je atraktivan, kraluš je početkom 19. stoljeća imao i svojevrsnu informativnu funkciju – okolini je davao do znanja je li žena slobodna ili nije! Gledatelji će u Coolturistu moći vidjeti kako je grupa entuzijasta od zaborava spasila jedan mali, ali vrijedni komad nakita!
Za tvornicu električnih automobila na prvu nitko ne bi pomislio da je turistička meka. Ipak, tvornica Mate Rimca u svoje odaje na mjesečnoj bazi prima i do nekoliko stotina turista, čime je, zajedno sa svojim vlasnikom, izborila mjesto u turističkom pregledu Coolturista! Imati ovoliki pogon u Hrvatskoj zna biti poprilično zeznuto, ali Mate Rimac i dalje ne pomišlja na preseljenje - turisti će i dalje, kaže, zbog električnih automobila dolaziti baš u Sv. Nedelju!

"Svi oni koji imaju interesa za avijatiku neka dođu u Trgovački centar!" - tim je riječima davne 1924. počela priča o osnivanju Aerokluba Zagreb, mjesta koje je već desetljećima glavno središte ljubitelja zračnih avantura, što turista, što profesionalaca! Gledatelji će moći vidjeti i kako se u zraku snašla voditeljica Riana Petanjek te koje su sve neobične situacije piloti doživjeli vozeći turiste

 

Emisiju 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu na Doma TV-u!Tagovi