CoolTurist, 14. - 18. siječnja

CoolTurist
,
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

15. epizoda - 14. siječnja

Gotovo je dvadeset epizoda CoolTurista trebalo proći da se u čitavom šarenilu pronađe - spomenik turistu! Godine 2006., povodom obilježavanja sto godina turizma u gradu, postavljen je kip čija je priča idealna za početak turneje Makarskom!
Predivna makarska plaža Nugal odnedavno je poznata i po posebnoj klijenteli. Naime, iako za golotinju u Makarskoj možete dobiti kaznu od dvije tisuće kuna, na Nugalu ta pravila ne vrijede, jer su neki dijelovi plaže od ove godine dostupni i nudistima!
Bez obzira kojim putem išli, ne zaboravite ponijeti hranu i vodu, jer prava divljina poput ove ne uključuje trgovine i struju za punjače. Čovjek je ovdje potpuno u raljama prirode, i to na najljepši mogući način!
Stari kineski običaj kojim se ljubav želi učiniti vječnom stigao je i u Makarsku, te ubrzo postao prava turistička atrakcija! Ljubavni lokoti samo su djelić šarma poluotoka Sveti Petar, s kojeg se pruža predivan pogled na Makarsku, Biokovo i otoke.
 

16. epizoda - 15. siječnja

Novi dvori u Zaprešiću idealna su lokacija za odmor, druženje, ali i povijesnu lekciju. Ban Josip Jelačić ovo je zdanje od Erdodyjevih kupio 1851., te ga u potpunosti preuredio - uredio podrum, perivoj i pročelje! Nije samo hrana u Zaprešiću dostojna plemića - i njihove sportske aktivnosti uglavnom su zabava za one nešto dubljeg džepa. Poznati hrvatski golfer Dražen Slamar uveo je ekipu Coolturista u čarobni svijet zelenih livada, palica i loptica.
Zaprešić i okolica naveliko njeguju narodne običaje i čuvaju etnološko blago, a svoj doprinos daje i udruga Plemićka mladež. Raskošnim balskim haljinama, časničkim uniformama i plesovima podsjećaju nas na povijest i Jelačićeve dane.
 

17. epizoda - 16. siječnja

U ovotjednom Coolturistu prisjetit ćemo se brojnih ljetnih avantura. Ovoga ljeta ekipa Coolturista posjetila je Dubrovačke zidine koje je samo lani posjetilo milijun i 200 tisuća ljudi. Riječ je o legendarnim dubrovačkim zidinama, kojima se turisti iz čitavog svijeta dive, ali i postavljaju neka prilično čudna i zabavna pitanja! To je nesumnjivo najpoznatija slika Dubrovnika – 1940 metara zida i milijuni ljudi spremni na gužvu ili napor samo da bi se tamo fotografirali ovdje. Zidine donose zaradu, ali i nevjerojatne priče, i to uglavnom turista koji na njih hodočaste iz udaljenih dijelova svijeta.

18. epizoda - 17. siječnja

Prije petnaestak godina u Opatiji se rodila jedna prava holivudska ideja koja je, posve očekivano, ubrzo prerasla i u turističku atrakciju. Riječ je o Hrvatskoj ulici slavnih - mjestu koje slavi osobe koje su svojim sportskim, znanstvenim, kulturnim ili umjetničkim radom doprinijele promociji Lijepe naše u svijetu! Blanka Vlašić, Mate Parlov i Vesna Parun samo su neke od zvijezda ove sasvim posebne ulice, koja domaćima znači podsjetnik na hrvatske velikane, a turistima donosi pravi vodič kroz povijest i sadašnjost Lijepe naše.
Ako se nađete u Opatiji, jedna od adresa svakako bi vam trebala biti i bajkovita Vila Angiolina, nekadašnji ljetnikovac riječkog patricija. A koliko je bitna za povijest ovoga grada, svjedoči i podatak da se godina njezine izgradnje smatra i službenim početkom opatijskog turizma!
 

19. epizoda - 18. siječnja

Svake godine u listopadu Lovran postaje središte ljubitelja i poznavatelja maruna, odnosno, pitomih kestena. Marunada je najpoznatiji festival maruna u Hrvatskoj, a turistima diljem svijeta preporučuje ga i ugledni britanski Guardian. Ova manifestacija danas spada u prave turističke gastro atrakcije.
Osim prirodnih ljepota i svježeg zraka, Park prirode Učka skriva i jedno bajkovito mjesto s dugom tradicijom i brojnim turističkim adutima! Lovranska Draga se nalazi na strmom planinskom grebenu i pruža pogled na Učku i čitavi Kvarnerski zaljev. Bajkoviti pogled ipak je samo jedan od aduta koje skriva ovo mjesto posvećeno poljoprivredi, ali i turizmu. Kuhari posjetiteljima ovdje spremaju delicije, ali i pričaju priče. Posebno su zanimljiva jela od lovranske črešnje, sorte koju zovu – kraljicom trešanja.

 

Epizode emisije 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu na Doma TV-u.
 

 Tagovi