CoolTurist, 12. - 17. kolovoza

CoolTurist
,
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 25 - 12. kolovoza

 Već 192 godine stanovnicima Samobora fašnik služi za tjeranje zlih sila iz protekle godine, a dok one odlaze, ovdje pristižu posjetitelji iz čitavog svijeta. Za iduće izdanje fašnika, koje je već naveliko u pripremi, taj će se način života itekako prilagoditi aktualnoj svakodnevici, a kritika društva u kojem živimo tek je jedna od čari Samoborskog fašnika. U svojoj dugoj povijesti pronašao je načine da zabavi sve generacije i pokaže se kao idealno obiteljsko druženje u kojem je kreativnost – glavno oružje.
A čim se Samoborci i njihovi gosti malo odmore od šarenila fašnika, na ulice grada stižu cirkuski zabavljači iz čitavog svijeta! Cu'Fus festival ima misiju oživljavanja humorističnog duha grada Samobora, a krilatica mu je - ulični party za sve generacije! Kao i brojne druge dobre stvari, Cu'Fus festival rodio se iz jednog pozitivnog revolta. Samoborski umjetnici, naime, nisu imali gdje demonstrirati svoja znanja i vještine pa su se prije desetak godina ozbiljno primili organizacije.
Uz kremšnite, fašnik i kristal, ima Samobor još jedan turistički adut, a to je - krajolik koji oduzima dah. Potvrda je stigla i od turističkog portala European Best Destinations, koji ga je uvrstio u "Najbolja odredišta za ljubitelje prirode u Europi"! Slap Cerinski vir su 1927. potpuno slučajno otkrili samoborski planinari. Zamrznuti slap samo je jedna od brojnih atrakcija koje je Majka priroda pripremila za ljubitelje prirode. Izbor je velik, pa je preporuka iskusnog planinara više nego dobro došla!
Pet kilometara jugozapadno od Samobora nalazi se rudnik Sveta Barbara, jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Mještani su se prije petnaestak godina pobrinuli da ne padne u zaborav, pa su napuštene dijelove pretvorili u - rudarski muzej, a za turiste priredili pravu malu avanturu! Nekad mjesto za eksploataciju bakrene i željezne rude, a onda i gipsa, danas je omiljena turistička destinacija koja u jednosatnom izletu donosi jedinstveni uvid u jedan posve drukčiji način života. Cijela ova priča ima i svoj gastro trenutak, također usko vezan za život nekadašnjih rudara.

1. sezona, epizoda 26 - 13. kolovoza

 Marija Jurić Zagorka i obitelj Zrinski tek su dvije od brojnih povijesnih epizoda kojima se Vrbovčani mogu pohvaliti svojim gostima. Vrbovec je mali grad s puno zanimljivih turističkih destinacija, a da nam neka ne bi pobjegla, najbolje se raspitati na samom izvoru informacija, u tamošnjem Pučkom otvorenom učilištu!
Već 38 godina i to u zadnjem vikendu kolovoza Vrbovec je poprište jednog od najvećih i najpoznatijih kulinarskih druženja na ovim prostorima. Manifestacija ‘Kaj su jeli naši stari’ pravi je turistički mamac zbog kojeg neka drevna i tradicionalna jela i dalje ostaju - u modi! Osamdeset tisuća posjetitelja u samo tri dana - blistava je to statistika sad već kultne manifestacije Kaj su jeli naši stari, koja od 1981. promovira izvorne recepte vrbovečkog kraja.
Glavni gastro doživljaj Vrbovca izgleda skromno, a u sebi krije svo bogatstvo okusa ovoga kraja. Vrbovečka pera ima kultni status, a poput brojnih drugih poznatih delicija, nastala je iz – krajnje potrebe. Danas se uspješno čuva od zaborava i priča priču o jednom davnom načinu života. Profesor Zdravko Benedik brine se da pera ne padne u zaborav, a u tome mu zdušno pomažu i mladi kuhari srednje škole Vrbovec.
Ako u Vrbovcu poželite izvornu domaću glazbu, izbora imate napretek! Veliki broj Vrbovčana, naime, slobodno vrijeme provodi u Kulturno umjetničkom društvu Petar Zrinski ili pak limenoj glazbi, a kako sve to utječe na turističku sliku grada, odlučili smo provjeriti u jednom veselom druženju! Slično je i s vrbovečkom limenom glazbom, koja će uskoro proslaviti sto godina postojanja, uz članove koji pokrivaju doslovno sve dobne skupine.

1. sezona, epizoda 27 - 14. kolovoza

 Nakon marunade i bučijade, minute u našoj emisiji izborila je - sarmijada! Tako se, naime, zove manifestacija koju već trinaestu godinu zaredom organiziraju u Laktecu pored Zeline, mjestu s oko dvjestotinjak stanovnika koje živi upravo za ovu večer. Mjesto radnje - vatrogasni dom Laktec, vrijeme radnje - subota navečer, tema radnje - njezino visočanstvo sarma! Ona je ovdje predmet obožavanja, proučavanja i natjecanja. Želja je na Sarmijadi važnija od znanja i spretnosti, pa se u natjecanje mogu upustiti svi s voljom i dobrim idejama na temu kiselog kupusa iz Lakteca.
Jedna od važnih postaja u biciklističkoj mreži Zagrebačke županije, ali i utrke Tour of Croatia upravo je - Zelina! Zbog svog zemljopisnog položaja idealna je za profesionalce, ljubitelje adrenalina, ali i ambiciozne početnike. Jedinstveni zemljopisni položaj veliki je izazov za turiste, ali i Klub zelinskih biciklista, koji je najzaslužniji za uređenje i očuvanje staza. Prije desetak godina skupina entuzijasta počela je graditi i krčiti itekako zahtjevnu biciklističku stazu, s puno vlastita truda i resursa te jako malo filozofiranja!
Već pet godina Zelina je domaćin i jednog omiljenog filmskog okupljanja nazvanog "Kratki na brzinu". Riječ je, naime, o međunarodnom festivalu kratkog filma koji u ovaj mali gradić dovodi hrvatske, europske ali i svjetske premijere. Zbog svog "međunarodnog proširenja" od ove se godine zove Diversions International Short Film Festival! Odličan program rezultirao je velikim brojem posjetitelja, a strani filmaši sa sobom su, naravno, doveli i strane turiste.
Bajkoviti ribnjak Mokrica datira još iz 16. stoljeća, a prije četrdesetak godina je obnovljen i proširen, pa punim plućima može primiti sve izletnike, ribiče i zaljubljenike u prirodu. Znaju stanovnici Zeline kako ugoditi sebi, ali i turistima. Ribnjak pohode tijekom čitave godine, čak i onda kad je zaleđen, pa pokazuje - neke druge čari!

1. sezona, epizoda 28 - 15. kolovoza

 Vrijeme je da uđemo u svijet najljepših hrvatskih bajki, i to zahvaljujući slavnoj Ivani Brlić Mažuranić, koja se rodila upravo u Ogulinu! Prije dvanaest godina u svom je rodnom gradu dobila i muzej nazvan Ivanina Kuća Bajke, a ekipa Coolturista odlučila je provjeriti skriva li osim kreativnog i turistički potencijal.
Stari frankopanski kaštel u Ogulinu pravo je utočište dječje mašte, jer sve što je Ivana Brlić Mažuranić stvorila u svojoj bogatoj karijeri ovdje se nalazi u jednom sasvim posebnom obliku, a čarobna voditeljica kroz sva ova čuda moderna je verzija slavne Ivane Brlić Mažuranić. Ona ima odgovore na sva neobična dječja pitanja i raspolaže baš svim tajnama muzeja.
Ivana Brlić Mažuranić poslužila je kao inspiracija još jednom važnom turističkom projektu ovoga grada. Riječ je o Ogulin Trailu, najbajkovitijoj utrci hrvatske trkačke scene koja je inspirirana likovima iz njezinih bajki, pa se tako i utrke zovu Kosjenka i Regoč, a za najmlađe tu je - Tintilinić!
Šumski predjeli Ogulina idealna su kulisa rujanske utrke koja se zbog svoje bajkovite tematike itekako razlikuje od sličnih sportskih druženja. Putevima Ivane Brlić Mažuranić rado kreću i strani turisti, jednoglasno oduševljeni zbog dobre ideje i bajkovite prirode.
Osim po Ivani Brlić Mažuranić, poznat je Ogulin i po tradicijskim jelima, a nama je, iz očitih razloga, pozornost privukla ogulinska mošnja. U namjeri da nam što bolje predstave svoje tradicionalno jelo, članovi KUD-a Sv. Juraj Zagorje prvo su nabacili pjesmu a onda objasnili sve o ovom nesvakidašnjem jelu.
Osam kilometara od Ogulina nalazi se Tounj, gradić možda najpoznatiji po našoj idućoj turističkoj lokaciji. Riječ je o dvokatnom kamenom mostu jedinstvenom u ovom dijelu Hrvatske koji je prije nekoliko godina opet zasjao u punom sjaju i tako postao prava romantična kulisa brojnim turistima. Izgrađen na mjestu gdje Jozefinska cesta prelazi preko kanjona rijeke Tounjčice, ovaj most izaziva divljenje i privlači posjetitelje.

1. sezona, epizoda 29 - 16. kolovoza

 I ne samo to, upravo ovdje žive sve tri velike europske zvijeri - medvjed, vuk i ris! Još 1953. godine ovo je područje, zbog nevjerojatne ljepote i brojnih prirodnih fenomena, proglašeno nacionalnim parkom. Risnjak je, prema jednoj od predaja, ime dobio upravo po risu, životinji čija je priča na ovom području pomalo i tragična. Ipak, divlje životinje nisu jedini adut Risnjaka – priroda ovdje blista u svom najljepšem sjaju, u obliku šuma, travnjaka i kamenjara, a to su prepoznali i organizatori Risnjak Traila, utrke koja već sedam godina povezuje najljepše predjele nacionalnog parka.

U glavnoj i najstarijoj ulici u Delnicama već gotovo cijelo stoljeće radi - Popovićev mlin! Njegovim uslugama svojedobno su se koristili stanovnici čitavog Gorskog kotara, a danas ga obilaze turisti, diveći se pritom činjenici da su svi stari uređaji sačuvani u izvornom obliku. Nadia Beljan je vlasnica električnog mlina iz 1924. godine, koji osim turističkog potencijala u sebi skriva pravu priču o opstanku i hrabrosti. Nekad je proizvodio brašno, a danas posjetitelje, i to prvenstveno one najmlađe, educira o jednom davnom načinu života!

Vrbovsko je gradić u Gorskom kotaru u čijoj se neposrednoj blizini nalazi jedan od najspektakularnijih kanjona Lijepe naše. Ime mu je Kamačnik, a u knjizi "Planine Hrvatske" autor Željko Poljak nazvao ga je "sutjeskom pune divlje romantike"! Iako ga stanovnici Vrbovskog odavno poznaju kao pravu turističku senzaciju, kanjon Kamačnik tek čeka svojih pet minuta slave. Zahvaljujući prekrasnoj prirodi, ali i sredstvima koja se u njega trenutno ulažu, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić uvjerava nas - to će se skoro i dogoditi!

Uz Kamačnik, ima Vrbovsko još jedan turistički adut, a ime mu je - Bundevijada! Inspiracija i glavna tema je, naravno, bundeva, ali više od stotinu izlagača nije stalo samo na tome, pa su od ove jesenske manifestacije učinili pravu izložbu autohtone hrane i običaja Gorskog kotara. Biranje najbolje bundeve ili najljepšeg štanda manifestaciju čini uzbudljivijom, ali od pobjede ovdje su puno važnije dobra energija te promocija bogate goranske trpeze u kojoj doista ima ponešto za – svačiji ukus!

1. sezona, epizoda 30 - 17. kolovoza

 Coolturist božićnu turneju počinje u Rijeci, koja i za vrijeme blagdana voli biti prepoznatljiva i drukčija od ostalih. To im je ove godine, među ostalim, uspjelo zahvaljujući bajkovitoj trsatskoj gradini, ali i drugim adutima koji su uz nadaleko poznatu riječku energiju od njihova blagdanskog sajma učinila mjesto koje naprosto morate posjetiti! Za jednu od najljepših i najpopularnijih lokacija ovogodišnjeg riječkog adventa morat ćete malo protegnuti noge, ali trud se svakako isplati - Advent na Gradini prava je turistička atrakcija! Poreč je grad koji za sebe voli reći kako je pokrenuo lavinu uspješnih istarskih advenata. Njihov najveći ovogodišnji adut svakako je klizalište, ali pronašli smo mi i poneki gastro doseg, primjerice, kobasice od magarca! U samom srcu Poreča prosinac je rezerviran za pravu blagdansku čaroliju, i to na mjestu u kojem je do prije nekoliko godina u ovim zimskim mjesecima vladala prava pustoš. A ono što se najviše traži svakako je novo, besplatno klizalište. Za zabavne minute na ledu nije problem ni čekati u redu! Rijeka je drukčija od ostalih, Poreč je bio prvi, a idući grad i domaćin još jednog adventa pravi je - rekorder! Najveće božićno drvce te plejada jakih glazbenih imena aduti su božićne zabave u Karlovcu. Prošlogodišnji uspjeh karlovačkog Adventa dodatno je potpirio blagdansku inspiraciju. Zato je novo izdanje bogatije za brojne lokacije i prave božićne kutke, među suvenirima koje možete ponijeti doma našla se čak i autohtona - karlovačka magla! Ipak, na adventu sugrađanima i gostima ne žele prodavati samo maglu, pa je glazbeni program jači nego ikad, a tu je i jedan rekord - najviše (prirodno zasađeno!) božićno drvce u Hrvatskoj, visoko čak 27 metara!

 

Emisiju 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do subote u jutarnjem terminu na Doma TV-u!Tagovi