CoolTurist, 1. - 2. kolovoza

CoolTurist
,
CoolTurist
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 7 - 1. kolovoza

CoolTurist donosi priču o sasvim posebnoj zgradi koja slavi i potiče raznovrsnost i toleranciju!
Ovakva neobična kombinacija moguća je samo u Rijeci – u bivšem skladištu i vinskom podrumu riječke Delte danas u rijetko viđenoj sinergiji surađuju na prvi pogled nespojivi kreativci. Srce i duša ove zgrade, a i čitavog projekta poznati je riječki arhitekt Idis Turato, koji predvodi čitav niz stručnjaka i gradskih tijela uključenih u prenamjenu ove ljepotice, a sve u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.
A kad je u pitanju glazbeni mainstream Rijeke, svi nas putevi vode do grupe Jonathan. Riječka glazbena scena oduvijek je imala poseban status u domaćoj glazbi, a dečki iz Jonathana otkrivaju i zašto.
Iako je najviše okrenuta budućnosti, Rijeka voli slaviti i prošlost te u svojim gostima budi sjećanja na neka stara vremena. Samo za vas ekipa CoolTurista pronašla je dva muzeja čiji će vam postavi izmamiti osmijeh na lica!
Muzej Peek&Poke itekako podsjeća na neka dobra stara vremena, a kad tome dodamo podatak da su sva računala i dalje ispravna i u upotrebi, dobijemo pravi mali raj za geekove i ljubitelje vintage tehnologija. Strast i upornost vlasnika Svetozara Nilovića doveli su Peek&Poke na popis svjetskih muzeja slične tematike, a baš ovaj riječki najveći je u ovom dijelu Europe. A samo nekoliko metara od muzeja starih računala nalazi se još emotivnija kolekcija nazvana muzej djetinjstva, čiji postav predstavlja CoolTurist.
Baš poput svega u Rijeci, i tržnica odudara od standarda. Zahvaljujući specifičnoj arhitekturi ribarnice i dvaju paviljona, posjet ovom dijelu Rijeke pretvara se u pravi gastro vizualni doživljaj. Tržnica isprepletena je povijesnim pričama, ali na njoj ipak suvereno vlada sadašnjost, jer je neizostavni segment takozvanog riječkog načina života.
Art Kino živo je središte kulturnog i društvenog života, a nove naraštaje upoznaje s najvrednijim postignućima filmske umjetnosti. Da su drukčiji te da žele biti protuteža domaćim multiplex kinima, svjedoči i njihov slogan - Proud to be antiplex! Već na samom ulazu, jasno vam je da nije riječ o običnom kinu. Riječani kažu kako je ovo mjesto susreta i inspiracije, a uz brojne radionice zainteresirane vodi i s druge strane filmske umjetnosti.
Odrastanje uz film ovdje je moguće na svim razinama, a ekipa Art Kina najviše se ponosi radionicama za najmlađe. Art Kino je, poručuju, otvoreno za sve, a da nije riječ tek o paroli, svjedoči i 1200 različitih programa u kojima je samo u prošloj godini uživalo više od 40 tisuća posjetitelja.

1. sezona, epizoda 8 - 10 - 2. kolovoza

Paška čipka, Arsenal i najstarije komunalno kazalište u Europi čekaju vas nadohvat ruke! Nebrojene povijesne priče i legende krije stara gradska jezgra u kojoj svaki korak i kamen imaju neko posebno značenje. Jedna od važnih postaja je Arsenal, građevina koja je od nastanka do danas bila dom brodovima, trgovcima pa čak i ljubiteljima filma.
Tu je i najstarije pučko kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine. Tijekom 15. stoljeća Hvar je, naime, bio podijeljen na plemićki i pučki dio, a međusobne svađe dovele su do četverogodišnjeg rata. Godine 1611. zaraćene strane pomirio je mletački knez, a kazalište je postalo simbol njihova pomirenja. Inače, ulaznice su se plaćale u srdelama! A za prekrasnu ručno rađenu hvarsku čipku morali ste ipak imati nešto više od srdela. Izrađuje se isključivo u hvarskom benediktinskom samostanu, osnovanom prije čak 350 godina.
Bajkoviti otok odavno je dom mnogim umjetnicima, a ovog našeg mnogi nazivaju zločestim dečkom hrvatske modne scene. Ime mu je Toni Rico, a CoolTurist doznaje zašto je idealni promotor Hvara i ultimativni glas urbane hvarske generacije. Inače, u svojoj bogatoj karijeri Toni je odijevao najpoznatija imena domaće javne scene, a nove kolekcije su dostupne isključivo na Hvaru.
Osim za izležavanje na plaži, ovu rajsku klimu i prirodu Hvarani i njihovi gosti koriste i za podizanje adrenalina! Biciklističke staze namijenjene su rekreativcima i onima koji traže prave izazove, a dio su i zanimljivog projekta "Od Parosa do Pharosa" u kojem se simulira dolazak doseljenika sa otoka Parosa na otok Hvar, ali ne brodovima, nego biciklima!
Krije ovaj čarobni otok i još poneko uzbuđenje, primjerice, jedrenje, i to u najrazličitijim aranžmanima. Upućeni kažu kako je Hvar jedno od najboljih mjesta za jedrenje na Jadranu, a samo nekoliko sati na moru iskustvo je koje ostaje cjeloživotna uspomena. Osim jedrilicom, sve ove ljepote mogu se razgledati i kajakom, i to u nekoliko popularnih tura. Vožnje kajakom podjednako vole i domaći i strani turisti i brzo se, kažu nam na Hvaru, navuku na ovakvu vrstu odmora.
Otok Sveti Klement oaza je za odmor i punjenje baterija, a CoolTuriste je tamo dočekala nevjerojatna Dagmar Meneghello, žena o čijem bi se bogatom životu mogao snimiti film. U njezinu restoranu nastaje naša hvarska gastro preporuka - legendarna gregada! Najjednostavnije, a po mnogima i najstarije ribarsko jelo s godinama se, posebice u očima turista, prometnulo u pravu gastro ekskluzivu.

Zvijezda sljedeće priče uvrštena je na listu zaštićenih kulturnih dobara Lijepe naše, a na Braču je ponosno ističu kao jednu od svojih najznačajnijih tradicija. Riječ je o bračkom vitalcu, jelu koje se još od 18. stoljeća priprema u svečanim prilikama. Janjeće srce, pluća i jetra na ražnju - nekima će zvučati čudno ili bizarno, ali na Braču to je pravi specijalitet!
Litra maslinova ulja za tisuću kuna? Ne brinite, tržište se nije baš toliko otelo kontroli - osim ako se ne radi o ulju posve ekskluzivne masline! Sorta buharica, naime, raste isključivo na istočnom dijelu otoka Brača, pa je prošle godine proizvedeno samo sto litara. Jedni kažu buharica, drugi buhavica, ali svi se slažu u jednom – ova posebna sorta pravi je praznik za oči i nepce, a priča joj je, kao i sve u Selcima na Braču, itekako posebna.
Otočki život nadaleko je poznat po sasvim posebnom životnom ritmu, a neizostavni dio tog ritma su i balote! Tako, naime, ovdje nazivaju boćanje, idealan način za odmor, zabavu, razmjenu informacija ali i - privlačenje turista. Malo sunca, malo mora i puno natjecateljskog duha, ali onako dalmatinski, bez puno živciranja - sve to i još puno više podrazumijevaju balote, koje su u bračkim Povljama stoljetna tradicija. Atmosfera je opuštena, ali pravila su, kaže nam Ivan Ostojić iz Povlja, stroga i jasna! Za dobar štimung na bračkim kalama, ali i promociju otoka u svijetu, brine se klapa Timbar. Postoje tek dvije godine, zagovaraju tradicionalni a capella način pjevanja, a u vitrini već imaju i neke nagrade! U svom debitantskom nastupu, klapa Timbar osvojila je prvu nagradu publike na Festivalu dalmatinskih klapa u Bolu na Braču, ali postigla i nešto još više - ušutkala lokalne skeptike koji su sa čuđenjem pratili sklapanje prve muške klape iz Selaca!

Emisiju 'CoolTurist' pratite vikendom u večernjem terminu i nedjeljom u popodnevnom terminu na Doma TV-u!

 Tagovi