"Samo dvaput se živi" peti je film o Jamesu Bondu se Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi

Peti dugometražni naslov dugovječnog serijala o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu, "James Bond 007: Samo dvaput se živi“, redatelja Lewisa Gilberta, naslovnog junaka vodi u egzotični Japan.



Kad američka raketa neobjašnjivo nestane iz orbite, Amerikanci posumnjaju na sovjetsku sabotažu. Nakon što Britanci otkriju kako je američka letjelica zapravo sletjela u more u blizini Japana, James Bond (Sean Connery) odlazi na novi zadatak. On uskoro doznaje kako su i Sovjeti ostali bez jedne rakete, pa će zajedno s japanskom tajnom službom morati riješiti ovaj misterij prije nego što dođe do novog svjetskog rata.

007 HIT:

Naslov "Samo dvaput se živi" potiče od pjesme koju je u romanu Bond napisao za svog prijatelja Tanaku.



ZANIMLJIVOSTI:

-> Ovo je jedini film o agentu 007 koji se drastično razlikovao od romana po kome je nastao i jedini u kome njegova misija ne počinje u Engleskoj.

-> Ovo je prvi i jedini film u kome Bond prihvaća promiješan, a ne promućkan Martini.



-> Tijekom auto potjere, unutrašnje snimke automobila razlikuju se od stvarnog automobila koji je prikazan u prethodnim scenama.

-> Kad je Bond pobjegao iz Osato Chemicalsa po prvi put, zaštitari koji pucaju na njega pomoću prigušivača revolvera, ali buka koja se čuje je ona koju proizvode oružja bez prigušivača.

-> Connery je tijekom snimanja upao u manji skandal kad je izjavio kako mu Japanke nisu seksi, iako se opravdavao kako je to rekao slučajno te da mu pitanje nije bilo dobro prevedeno. To se dogodilo na dan kad je Connery dosta snimao te je bio iscrpljen pa mu se nisu davali intervjui. Kad je počeo intervju, novinar je ostao zabezeknut Conneryjevom ležernom odjećom (majica s vrećastim hlačama i sandalama) pa ga je upitao "Zar se tako odijeva James Bond?". Connery je navodno odgovorio, "Ja nisam James Bond. Ja sam Sean Connery, čovjek koji se voli obući udobno."

-> Broccoli, Harry Saltzman, Ken Adam, Lewis Gilbert i Freddie Young trebali su se 5. ožujka 1966. vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo Boeingom 707 nakon razgledanja lokacija u Japanu. Grupa je otkazala let kad su im rekli da imaju priliku pogledati ninđa demostraciju. Avion se srušio 25 minuta nakon polijetanja, a poginuli su svi u njemu.

-> Redovita montažerka Lewisa Gilberta, Thelma Connell trebala je montirati film. Međutim, prvotna verzija (koja je trajala više od tri sata) zaradila je grozne kritike od strane publike na testu. Angažiran je Peter R. Hunt da preradi film. Njegova verzija postigla je puno veći uspjeh, a za nagradu je dobio redateljsku stolicu za sljedeći film.

-> Za razliku od drugih Bond filmova radnjom smještenih u Englesku, Rusiju ili Ameriku, gotovo cijeli film je smješten u Japan, a nekoliko minuta posvećeno je japanskom vjenčanju usred filma. Na taj način film prati roman Iana Fleminga koji je posvetio dobar broj stranica romana (što je i više nego neobično za knjige o Bondu) japanskoj kulturi.

Ne propustite film 'James Bond 007: Samo dvaput se živi' u subotu na Doma TV-u!
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju